Κυριακή, 24 Ιανουαρίου

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με 5 λαχταριστές συνταγές

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με 5 λαχταριστές συνταγές

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με 5 λαχταριστές συνταγές

Oι γιορτές ήρθαν και είστε έτοιμες να δείξετε τον καλύτερο εαυτό σας, στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα προσφέροντας χαρά και απόλαυση με πρωτότυπες συνταγές, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση. Χοιρινό, μοσχάρι σε ζύμη, γαλοπούλα και πάπια ψητή; Ναι αλλά με γαρνιτούρα ή γέμιση, που έχουν τη γλυκιά γεύση των φρούτων.




Χριστουγεννιάτικο γεύμα με γαλοπούλα γεμιστή μα κιμά και ρόδια

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με γαλοπούλα γεμιστή μα κιμά και ρόδια

Υλικά για 8 άτομα:

  • 1 γαλοπούλα 4 κιλών περίπου
  • 6 ρόδια
  • 1/2 λίτρο βούτυρο, αλατοπίπερο και φασκόμηλο.
  • 600 γρ κιμά βοδινό
  • 6 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ φρυγανιά τριμμένη
  • 200 γρ φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
  • κανέλα σε σκόνη
  • αλατοπίπερο, ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

1.Σοτάρετε ελαφρά, σ’ ένα τηγάνι, στο λάδι τα κρεμμύδια, προσθέστε τον κιμά, το μαϊντανό) τη φρυγανιά, τα φιστίκια, την κανέλα, το αλατοπίπερο και αφήστε τα μερικά λεπτά ακόμα στη φωτιά.

2.Στύψτε τα 4 ρόδια και καθαρίστε τα υπόλοιπα. Καθαρίστε και πλύντε τη γαλοπούλα, κρατώντας χωριστά τα εντόσθια. Γεμίστε τη με το μείγμα του κιμά και ράψτε τα ανοίγματα του λαιμού και της ουράς. Πασπαλίστε τη γαλοπούλα με αλατοπίπερο, κανέλα, φασκόμηλο τριμμένο και βάλτε τη να ψηθεί στο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για 3-4 περίπου ώρες. Αλείφετέ τη τακτικά) όση ώρα ψήνεται, με το κρασί και το χυμό από τα ρόδια, που θα τα έχετε ανακατέψει.

3. Λιώστε στη φωτιά σ’ ένα μικρό τηγάνι 50 γρ βούτυρο, προσθέστε τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, προσθέστε, ανακατεύοντας, τους κόκκους των ροδιών και σοτάρετέ τα για λίγο.

4.Βγάλτε τη γαλοπούλα από το φούρνο, βάλτε τη σε μια πιατέλα και κόψτε τις κλωστές. Προσθέστε στο ζωμό από το ψήσιμο, που θα τον έχετε σουρώσει, τα εντόσθια που σοτάρατε και περιχύστε με  το μείγμα αυτό ομοιόμορφα τη γαλοπούλα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη συνταγή καρυδόψιχα ή φουντούκια, αντί για τα φιστίκια Αιγίνης.

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με πάπια με φρούτα και αρωματικά χορταρικά

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με πάπια με φρούτα και αρωματικά χορταρικά

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 πάπια περίπου 2 κιλά
  • μερικά πλατάρια πάπιας
  • δύο κλαδάκια σέλινο
  • 1 κουταλιά σούπας μαντζουράνα σε σκόνη
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουταλάκι του τσαγιού κορνφλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μήλα
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι.

Εκτέλεση:

1.Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα πλατάρια της πάπιας, το ένα κρεμμύδι ολόκληρο, το σέλινο, το φύλλο δάφνης και το αλατοπίπερο. Προσθέστε αρκετό νερό και βράστε για 1 ώρα περίπου. Σουρώστε το ζωμό και κρατήστε τον στην άκρη. Καθαρίστε την πάπια, πλύντε τη και στεγνώστε τη. Πασπαλίστε το εσωτερικό της με τη μαντζουράνα και βάλτε μέσα ένα μήλο κομμένο σε φετούλες και το άλλο ολόκληρο κρεμμύδι, στο οποίο θα έχετε καρφώσει τα γαρίφαλα.

2.Ράψτε το άνοιγμα της πάπιας, βάλτε τη σε ένα ταψί και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 45 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη μία ώρα. Περιχύστε την πάπια με το χυμό του πορτοκαλιού, που θα τον έχετε ανακατέψει με μια κούπα από το ζωμό που σουρώσατε. Προσθέστε στο σκεύος και το άλλο μήλο κομμένο σε φετούλες. Διαλύστε το κορνφλάουρ μετά από 10 λεπτά σε μια κουταλιά της σούπας ζωμό και προσθέστε το στο ταψί με το κρέας και τη σάλτσα.

Ψήστε για άλλα 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τοποθετήστε την πάπια σε μια πιατέλα, περιχύστε τη με τη σάλτσα από το ψήσιμο και γαρνίρετέ τη με το ψημένο μήλο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: μπορείτε, αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε στη συνταγή της πάπιας αχλάδια αντί για μήλα.

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με μοσχαρίσιο νουά με σφολιάτα

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με μοσχαρίσιο νουά με σφολιάτα

Υλικά για 8 άτομα:

  • 1 φύλλο σφολιάτα καταψυγμένη
  • 1500 γρ νουά μοσχαρίσιο
  • 400 γρ πατέ από συκώτι χήνας (στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κρόκο αβγού
  • 150 γρ βραστό προσούτο, κομμένο
  • μερικά τρυφερά φύλλα λάχανου ζεματισμένα
  • αλάτι„πιπέρι
  • βούτυρο και λάδι.

Εκτέλεση:

1.Αλατοπιπερώστε το κρέας και ροδίστε το σ’ ένα σκεύος με λάδι και βούτυρο. Βάλτε το να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Αλείψτε το κρέας με μια στρώση από το πατέ, έτσι ώστε να το καλύψετε πολύ καλά. Τυλίξτε το μετά, με τις φέτες του προσούτο και με τα φύλλα του λάχανου.

2.Ανοίξτε με τον πλάστη τη σφολιάτα σε ένα ορθογώνιο πολύ λεπτό φύλλο. Τυλίξτε με αυτό το κρέας. Με τα περισσεύματα της ζύμης σχηματίστε έναν φιόγκο, με τον οποίο θα διακοσμήσετε το «πακέτο».

3.Αλείψτε τη σφολιάτα με τον κρόκο, που θα τον έχετε χτυπήσει ελαφρά, και ψήστε το «πακέτο» σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, αν το θέλετε καλοψημένο. Καλύψτε τη ζύμη με αλουμινόχαρτο, για να μην καεί.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: μπορείτε να σερβίρετε ψητό με κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα και με τρυφερά λαχανάκια Βρυξελλών, που θα τα έχετε βράσει και θα τα έχετε σοτάρει στο βούτυρο.

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με ρολό χοιρινό με ξερά φρούτα

Ρολό χοιρινό με ξερά φρούτα

Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 κιλό ψαχνό χοιρινό
  • 15 ξερά βερίκοκα και 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ποτηράκι ξηρό κρασί μαρσάλα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ξερό εστραγκόν
  • αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

1.Βάλτε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν για 30 λεπτά σ’ ένα μπολ με κρασί. Σουρώστε τα και κρατήστε το κρασί χωριστά. Κάντε πάνω στο κρέας αρκετές χαρακιές με ένα κοφτερό μαχαίρι, μπήξτε σε καθεμία ένα ένα εναλλάξ βερίκοκο, δαμάσκηνο και σκόρδο ψιλοκομμένο.

2.Τυλίξτε τη φέτα σε ρολό και δέστε τη με σπάγκο κουζίνας. Αλατοπιπερώστε, πασπαλίστε με το εστραγκόν και βάλτε το σε ένα ταψί. Περιχύστε το με το μέλι διαλυμένο στο κρασί. Βάλτε πάνω στο ρολό μικρά κομματάκια βούτυρο και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου, αλείφοντάς το κάθε τόσο με το ζωμό του.

3.Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το για 10 λεπτά, μετά βάλτε το σε μια πιατέλα, περιχύστε το με το ζωμό από το ψήσιμο και σερβίρετε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη συνταγή του ρολού αντί για κρασί μαρσάλα, πορτό ή κρασί Μαδέρα.

Χριστουγεννιάτικο γεύμα με καπνιστό προσούτο με μέλι και αρωματικά

Καπνιστό προσούτο με μέλι και αρωματικά

Υλικά για 8 άτομα:

  • 1,5 κιλό καπνιστό προσούτο
  • το ξύσμα και το χυμό 2 πορτοκαλιών
  • 6 κουταλάκια του τσαγιού μέλι
  • μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι τσαγιού τριμμένο τζίντζερ
  • 10 καρφάκια γαρίφαλο
  • 3 κουταλάκια κορνφλάουρ

Εφαρμογή:

1.Βάλτε το προσούτο για μια νύχτα μέσα σε ένα σκεύος με κρύο νερό. Σκουπίστε το, βάλτε το σε μια κατσαρόλα, προσθέστε κρύο νερό, μέχρι να σκεπαστεί, και βράστε το για 30 λεπτά. Βγάλτε το από την κατσαρόλα, σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει. Χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι την πέτσα οριζόντια και κάθετα, σχηματίζοντας μικρούς ρόμβους. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το ξύσμα και το χυμό των πορτοκαλιών, το μέλι, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ. Απλώστε λίγο από αυτό το μείγμα στην επιφάνεια του προσούτο και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για μισή ώρα περίπου ή περισσότερο.

2.Βγάλτε το προσούτο από το φούρνο και αλείψτε το πάλι με το μείγμα. Κόψτε από τη φλούδα των πορτοκαλιών μερικά κομμάτια σε σχήμα αστεριών και τοποθετήστε τα πάνω στο προσούτο, καρφώνοντάς τα με ένα γαρίφαλο. Ξαναβάλτε το προσούτο στο φούρνο να ψηθεί για 40 λεπτά ακόμα ή όσο χρειάζεται.

3.Βάλτε το σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και διατηρήστε το ζεστό. Προσθέστε 180 γρ νερό περίπου στο σκεύος, που ψήσατε το προσούτο, και ανακατέψτε. Σουρώστε το, ζωμό και βάλτε τον σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέστε το κορνφλάουρ, το υπόλοιπο μείγμα του μελιού και βράστε για 1 λεπτό ή ώσπου να πήξει η σάλτσα. Βάλτε τη σάλτσα σε μια σαλτσιέρα και σερβίρετέ τη μαζί με το προσούτο.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Συνοδέψτε το κρέας με διάφορα λαχανικά, της προτίμησής σας, που θα τα έχετε σοτάρει στο βούτυρο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *