Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

Χρόνιος βήχας: Δες ποιες είναι οι αιτίες

Χρόνιος βήχας: Δες ποιες είναι οι αιτίες

Χρόνιος βήχας: Δες ποιες είναι οι αιτίες

Ο χρόνιος βήχας, μόνος του ή με τη συνοδεία άλλων συμπτωμάτων, είναι το σήμα του οργανισμού μας για την ύπαρξη κάποιας νόσου. Αν, λοιπόν, σας ταλαιπωρεί για αρκετές εβδομάδες, αναζητήστε την αιτία και ακολουθήστε τη θεραπεία του.Είναι μια από τις συχνότερες αιτίες ιατρικών επισκέψεων. Ο βήχας αποτελεί ένα φυσιολογικό αμυντικό μηχανισμό, που προστατεύει τους πνεύμονες από ξένα σώματα, ερεθιστικές ουσίες και τον υπερβολικό όγκο εκκρίσεων.

Μπορεί να είναι εκούσιος ή ακούσιος, παραγωγικός (με εκκρίματα) ή όχι και οξύς ή χρόνιος. Προκαλείται από ερεθισμό των υποδοχέων που βρίσκονται στο λάρυγγα, στην τραχεία και στους μεγάλους βρόγχους.

Από τις πλέον συχνές αιτίες του είναι οι φλεγμονές του λάρυγγα. Όταν το πρόβλημα εστιάζεται στην τραχεία, είναι ξηρός και επώδυνος, ενώ σε φλεγμονές των βρόγχων γίνεται παραγωγικός.

Τι μπορεί να κρύβει ο χρόνιος βήχας;

1.Ο πιο συνηθισμένος είναι εκείνος της χρόνιας βρογχίτιδας και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο μήνες το χρόνο. Αν τύχει να είναι και καπνιστές, τότε η κατάσταση της υγείας τους επιβαρύνεται και ο βήχας τούς ταλαιπωρεί περισσότερο.

2.Μια ακόμα συχνή αιτία είναι το άσθμα. Πρόκειται για παροξυσμικό βήχα που προκαλεί η έκθεση σε κάποιον αλλεργιογόνο παράγοντα. Ενώ παρουσιάζεται και όταν πέφτουμε το βράδυ για ύπνο ή όταν ξυπνάμε το πρωί, και αρκετές φορές συνοδεύεται από φταρνίσματα.

3.Μπορεί επίσης να είναι ψυχογενής, Η διάγνωση σε μια τέτοια περίπτωση προκύπτει εξ αποκλεισμού. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι πως εμφανίζεται ξηρός, υποχωρεί το βράδυ κατά τον ύπνο και δεν ανταποκρίνεται σε κανένα αντιβηχικό. Συνήθως, παρατηρείται κατά την εφηβεία και σε άτομα που παρουσιάζουν συναισθηματική αστάθεια,

4.Στους ενηλίκους μη καπνιστείς ο χρόνιος επίμονος βήχας οφείλεται συνήθως σε παραρρινοκολπίτιδα,

5.Σημαντικός είναι ο ρόλος των ιογενών λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν βήχα, διάρκειας
αρκετών μηνών. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα νοσήματα του πνεύμονα. όπως η φυματίωση, οι βρογχεκτασίες, η σαρκοείδωση, το λέμφωμα, η πνευμονική ίνωση κ.λπ.

6. Στα πιο ηλικιωμένα άτομα ο χρόνιος βήχας μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

7.Χρόνιο και επίμονο βήχα παρουσιάζουν, όπως με μελέτες, ορισμένες ομάδες επαγγελματιών (π.χ., ανθρακωρύχοι, πυροσβέστες) κυρίως λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο εργάζονται.

Η επίδραση του καπνίσματος στον χρόνοι βήχα

Τα αποτελέσματα μεγάλων επιδημιολογικών μελετών επιβεβαιώνουν τη σχέση του χρόνιου βήχα με το κάπνισμα, ενώ η συχνότητα των επεισοδίων σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως ένα άτομο.

Επίσης, το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, ευθύνεται για την εμφάνισή του σε παιδιά με γονείς που καπνίζουν μέσα στο σπίτι.

Πέρα απ’ αυτό πάντως, τα παιδιά των καπνιστών αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευάλωτα σε νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *