Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου

Covid-19 και κάπνισμα: Γιατί πρέπει να κόψεις το τσιγάρο….τώρα

Covid-19 και κάπνισμα: Γιατί πρέπει να κόψεις το τσιγάρο....τώρα

Covid-19 και κάπνισμα: Γιατί πρέπει να κόψεις το τσιγάρο….τώρα

Covid-19 και κάπνισμα… γιατί πρέπει να κόψεις το τσιγάρο….τώρα…Η έρευνα που αποδεικνύει γιατί είναι πιο ευαίσθητοι οι καπνιστές στον covid-19. Και τα ευχάριστα προγνωστικά για όσους κόβουν το κάπνισμα.
Το ξέρω ότι, αν είσαι καπνιστής, είναι πολύ πιθανό την περίοδο της καραντίνας να κάπνισες παραπάνω λόγω δύο βασικών παραγόντων. Από τη μία είχες αυξημένο στρες και από την άλλη σε χτύπησε η ανία λόγω εγκλεισμού. Και τα δύο σε οδήγησαν σε αύξηση των αριθμών των τσιγάρων που κάπνισες. Δυστυχώς, όμως, τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά τη σχέση του ιού SARS-COV-2 με τους καπνιστές, δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Ο ιός ξεκάθαρα χτυπά τους καπνιστές πιο σκληρά από ό,τι τους μη καπνιστές.

Η διακοπή καπνίσματος μπορεί να σώσει τη ζωή σου Τα αποτελέσματα, μάλιστα, της έρευνας από Καναδούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο British columbia(LeungJ et α1. European Respiratory Journal 2020). Δείχνουν ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η μόλυνση από SARS-COV-2 να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια covid-19.

Η αύξηση των επιπέδων ACE-2 είναι μη εύκολα αναστρέψιμη εξαιτίας της νόσου. Στους καπνιστές όμως είναι αναστρέψιμη, εφόσον κόψουν το τσιγάρο. Κι αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει πραγματικά να σκεφτεί σοβαρά κάθε καπνιστής που θέλει πραγματικά να προστατέψει τον εαυτό του από τον ιό.

Βάλε στόχο να τα καταφέρεις

Τι έδειξε νέα έρευνα Σύμφωνα με στοιχεία καναδικής έρευνας, τα οποία έλαβε η ομάδα του καθηγητή Θάνου Δημόπουλου στο ΕΚΠΑ. Τα ειδικά σημεία εισόδου κορονόίού στα πνευμονοκύτταρα καπνιστών και ασθενών με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες έδειξαν ότι τα πνευμονικό κύτταρα των ανθρώπων που είναι σήμερα καπνιστές τσιγάρων και των ατόμων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Που χρησιμοποιεί ο ιός SARS-COV-2, για να αποκτήσει πρόσβαση σε κύτταρα ξενιστή και να προκαλέσει μόλυνση.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *