Η γρανίτα στα ιταλικά ή granite στα γαλλικά είναι το «ξαδερφάκι» τον σορμπέ. Γίνεται με όξινα φρούτα και κρασί ή σαμπάνια. Χάρη στη μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κατά την κατάψυξη σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι που δίνουν στο γλυκό το όνομά τον: μια γρανίτα θα πρέπει πάντα να δίνει την αίσθηση τον κρυσταλλωμένου πάγου.Μιας και το καλοκαίρι έχει μπει πια για τα καλά σας προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτή τη δροσερή γρανίτα Βουργουνδίας,είναι γευστική και πολύ δροσερή!
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά + 3 ώρες κατάψυξη
Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 5 λεπτά
Μερίδες 8
Υλικά
- 175γρ. ψιλή ζάχαρη
- 80 ml χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.σ. χυμό λάιμ
- Ι κ.σ. μελισσόχορτο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 750 ml κρασί Βουργουνδίας ή άλλο κόκκινο
- κλωνάρια μελισσόχορτου ή δυόσμου, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
1 Βάζετε στο ψυγείο οκτώ ποτήρια σερβιρίσματος. Ζεσταίνετε σε ένα μικρό σκεύος σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το χυμό τον πορτοκαλιού και του λάιμ, το μελισσόχορτο ή το δυόσμο και 130 ml νερό. Χωρίς να βράσει, ανακατεύετε το μείγμα ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 2-3 λεπτά.
2 Περνάτε το σιρόπι από ένα ψιλό σουρωτήρι κι όταν κρυώσει, προσθέτετε το κρασί. Ανακατεύετε καλά και βάζετε το μείγμα σε ένα ρηχό δοχείο για κατάψυξη. Παγώνετε για 3 ώρες.
3 ‘Όταν παγώσει εντελώς και κρυσταλλώσει, ξύνετε με μια μεταλλική κουτάλα τη γρανίτα και σερβίρετε στα ποτήρια. Διακοσμείτε κάθε ποτήρι με κλωνάρια από μελισσόχορτο ή δυόσμο και σερβίρετε αμέσως.
Σχετικά άρθρα: