Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Ευκινησία στο σώμα ως τα βαθιά γεράματα!

Ευκινησία στο σώμα ως τα βαθιά γεράματα!

Ευκινησία στο σώμα ως τα βαθιά γεράματα!

Το να διατηρείτε τους καρπούς και τους αστραγάλους σας ευκίνητους, καθώς περνάτε από τη μία δεκαετία στην άλλη, σημαίνει ότι οι κινήσεις των χεριών και των ποδιών παραμένουν εύκολες.Έτσι είναι πιο πιθανό να μπορέσετε να ζήσετε ανεξάρτητοι ως τα βαθιά γηρατειά. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις που βοηθούν να έχετε ευκινησία στο σώμα στο γραφείο σας ή στο αυτοκίνητο και φυσικά στο γυμναστήριο.
Ασκήσεις για ευκινησία

Ευκινησία στα χέρια

Διατηρήστε την ευκινησία των χεριών σας σφίγγοντας τακτικά στη χούφτα σας ένα μπαλάκι άσκησης χειρός.Έχετε μια μικρή λαστιχένια μπάλα στο γραφεί σας ή δίπλα στο κρεβάτι. Ζουλήξτε την μέσα στην παλάμη σας για ένα λεπτό δύο φορές την ημέρα, για να ασκήσετε τα χέρια σας.

Ευκινησία των δακτύλων

Χρησιμοποιώντας την παλάμη του ενός χεριού, πιέστε απαλά το πίσω μέρος των δακτύλων του άλλου χεριού προς το εσωτερικό μέρος του βραχίονα και μείνετε εκεί. Ανοίγοντας την παλάμη, τραβήξτε τα δάχτυλα πίσω, προσπαθώντας να τα φέρετε προς τον πήχη. Επαναλάβετε με τον αντίχειρα. Επαναλάβετε και με το άλλο χέρι.

Ευκινησία του καρπού

Ενώστε τις παλάμες σας μπροστά από το στήθος σας, με τους αντίχειρες να αγγίζουν το στέρνο σας. Κατεβάστε τα χέρια μέχρι να αισθανθείτε ένα τέντωμα πίσω από τον καρπό και να μην μπορείτε πλέον να κρατήσετε τις παλάμες ενωμένες. Προσπαθήστε να τραβήξετε τα ζεύγη δαχτύλων προς τα πάνω με τις παλάμες να μένουν ενωμένες.

Ευκινησία ποδιών

Ξεκινήστε γονατίζοντας, στη συνέχει γυρίστε τα δάκτυλα του δεξιού σας ποδιού προς τα κάτω. Κάντε ένα βήμα προ τα εμπρός με το αριστερό πόδι σας και σταδιακά φέρτε τους γλουτούς σας προ τη δεξιά σας φτέρνα, αυξάνοντας το τέντωμα στα πίσω δάκτυλα. Επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.Δοκιμάστε αυτή την άσκηση για δύσκαμπτα, κουρασμένα πόδια, αλλά αν σας φανεί πολύ άβολη, ασκήστε την πίεση πολύ απαλά.

Τεντώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας

Βγάλτε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας. Κοιτάξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Σηκώστε τα και προσπαθήστε να τεντώσετε κάθε δάχτυλο μακριά από τα διπλανά του. Προσπαθήστε να αφήσετε ένα μικρό διάστημα κενό ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Η άσκηση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να ανοίγετε περισσότερο τα δάχτυλά σας, καθώς ασκείστε.

Μείνετε γειωμένοι

Σταθείτε με τα πόδια παράλληλα και ανοιχτά στο πλάτος του ισχίου. Ανοίξτε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Κλείστε τα μάτια σας, αν θέλετε. Φανταστείτε ότι τα πέλματα των ποδιών σας βυθίζονται απαλά σε μαλακό χώμα και βγάζουν ρίζες. Τώρα, εξετάστε αν πέφτει ίσο βάρος και στα δύο πόδια. Ρίχνετε περισσότερο βάρος στις φτέρνες ή στα δάχτυλα; (Για να το καταλάβετε, ρίξτε μια ματιά στα τακούνια των παπουτσών σας.) Φανταστείτε ότι ορθώνεστε σαν ένα βουνό, γερό και δυνατό. Αναπνεύστε.

Πιάστε το μολύβι

Με γυμνά πόδια, προσπαθήστε να σηκώσετε μολύβια από το πάτωμα χρησιμοποιώντας μόνο τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Περιστρέψτε τους αστραγάλους

Ακουμπώντας σε έναν τοίχο με το δεξί σας χέρι, λυγίστε το αριστερό σας γόνατο έτσι ώστε το πόδι σας να σηκωθεί ελαφρά. Φανταστείτε ότι το μεγάλο σας δάχτυλο είναι ένα στυλό και χαράξτε έναν κύκλο στο μέγεθος ενός πιάτου στο πάτωμα χωρίς να κινήσετε το υπόλειπο πόδι. Απομονώστε την κίνηση στην άρθρωση του αστραγάλου. Επαναλάβετε προς την άλλη κατεύθυνση, κάνοντας τον κύκλο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Παίξτε με ένα μπαλάκι του γκολφ

Κυλήστε ένα μπαλάκι του γκολφ κάτω από το πόδι σας για δύο λεπτά. Κάνετε έτσι ένα υπέροχο μασάζ στη φτέρνα σας και θα ανακουφιστείτε, αν υποφέρετε από κράμπες στο πόδι ή θλάση στην καμάρα.

Μπαλάκι του τένις για ευλυγισία

Για να βελτιώσετε την ισορροπία καθώς και την ευλυγισία στα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα των ποδιών, στηριχτείτε με το πλάι σε έναν τοίχο και τοποθετήστε μια μικρή μπάλα, όπως ένα μπαλάκι του τένις, ανάμεσα στους αστραγάλους σας. Εκπνέοντας, λυγίστε τα γόνατά σας και βυθίστε τους γοφούς σας, προσέχοντας να μην σας φύγει η μπάλα και να μην ανασηκώσετε τις φτέρνες σας. Παίρνοντας ανάσα, επιστρέψτε στην όρθια στάση. Στην επόμενη εισπνοή σας, σταθείτε στην άκρη των δακτύλων των ποδιών, κρατώντας το μπαλάκι σφηνωμένο ανάμεσα στους αστραγάλους σας. Εκπνεύστε, επιστρέψτε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε μερικές φορές.

Μέθοδος Feldenkrais για τους βραχίονες

Χρησιμοποιήστε αυτή την άσκηση μετά από τη δουλειά, για να απελευθερώσετε την ένταση και να θέσετε σε κίνηση τους μυς στους ώμους και στο πάνω μέρος της πλάτης σας. Κρατήστε τους ώμους σας απαλούς και βαρείς. Όταν συναντάτε περιοχές αντίστασης, κάντε εξαιρετικά αργές κινήσεις, για να απαλύνετε τη δυσκαμψία.

1 Ξαπλώστε στο ένα πλευρό με τα γόνατα άνετα λυγισμένα και τα Χέρια τεντωμένα μπροστά σας στο ύψος των ώμων, τις παλάμες ενωμένες. Υποστηρίξτε το κεφάλι σας με ένα μικρό μαξιλάρι, αν έτσι νιώθετε πιο άνετα.

2 Αναπνέοντας φυσιολογικά, τεντώστε το πάνω χέρι πάνω από το κεφάλι σας και γύρω από την πλάτη σας χαράσσοντας έναν δεξιόστροφο κύκλο μέχρι να ενωθεί ξανά με το άλλο χέρι.

Επαναλάβετε προς την αντίθετη φορά των δεικτών του ρολογιού. Αλλάξτε πλευρό και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *