Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Σε τι βοηθούν οι διατάσεις;Και πώς μας ωφελούν;

Σε τι βοηθούν οι διατάσεις;Και πώς μας ωφελούν;

Σε τι βοηθούν οι διατάσεις;Και πώς μας ωφελούν;

Σε τι βοηθούν οι διατάσεις;Πώς ωφελούν και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τις κάνεις;
Καταρχάς προτού αναζητήσουμε τον χωροχρόνο στον οποίο θα τοποθετήσεις τις διατάσεις μέσα στην προπόνησή σου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου μερικές πληροφορίες.
Οι διατάσεις είναι μια μορφή σωματικής άσκησης στην οποία ένας συγκεκριμένος μυς ή μία ομάδα μυών τεντώνεται-επιμηκύνεται προκειμένου να βελτιωθεί η ελαστικότητά τους. Το αποτέλεσμα των διατάσεων είναι: Ένα αίσθημα αυξημένου ελέγχου μυών βελτίωσης της ευλυγισίας και διατήρησης του φυσιολογικού εύρους κίνησης των αρθρώσεων [ευκαμψία].

Η επίτευξη των παραπάνω ακολουθείται από πολλαπλά οφέλη τόσο για την απόδοσή σου στην προπόνηση όσο και για τη γενική υγεία σου. Οι διατασικές ασκήσεις θα χαλαρώσουν τους σφιχτούς σου μυς, θα αυξήσουν τη σωστή αιμάτωση και ανάπλαση των ιστών. Θα σε ανακουφίσουν από το στρες μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών. Οι ορμόνες αυτές ηρεμούν συμβάλλουν στην καλή διάθεση και παρέχουν μια αίσθηση γαλήνης και ευφορίας. Θα επαναφέρουν τους σφιχτούς μυς σου στο φυσιολογικό τους μήκος. Θα βελτιώσουν τη στάση του σώματός σου και θα μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Διατάσεις οφέλη 

Οι διατάσεις παραμένουν αντικείμενο μελέτης όσον αφορά την ένταξή τους στην προπόνηση.
Το American College of Sports Medicine [ACSM] προτείνει την ενσωμάτωση των διατάσεων στην προπόνηση. Τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και να στοχεύουν σε όλες τις κύριες μυικές ομάδες.

Ας δούμε τώρα σε ποιο σημείο της προπόνησις σου θα τις εντάξεις. Το αν θα τις τοποθετήσεις
στην αρχή, μεταξύ των ασκήσεων σου ή στο τέλος του προγράμματος εξαρτάται από παράγοντες.

Το είδος της διάτασης. Ο όρος διάταση έχει ταυτιστεί με τις στατικές διατάσεις οι οποίες είναι ένα από τα είδη των διατάσεων. Στον όρο αυτό συμπεριλαμβάνονται οι δυναμικές διατάσεις οι ασκήσεις κινητικότητας και οι αιωρήσεις. Οι βαλλιστικές διατάσεις ταχείες ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Το κάθε είδος έχει τον δικό του σκοπό. Για παράδειγμα οι δυναμικές διατάσεις λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της προθέρμανσης ενώ οι στατικές ενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Το είδος της δραστηριότητας. Οι απαιτήσεις για δραστηριότητες όπως ο χορός, το μπαλέτο, η γιόγκα, η ενόργανη γυμναστική έχουν διαφορετικές απαιτήσεις στην ευλυγισία σε σχέση με το τρέξιμο, την ποδηλασία ή άλλες πιο δυναμικές δραστηριότητες.

Άρα, ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο προπονείσαι;

Ο σωματότυπος σου, οι ικανότητες και οι ιδιαιτερότητες του σώματός σου. Ο καθένας είναι μοναδικός, το σώμα σου μπορεί να ανταποκρίνεται με μεγάλη ευκολία σε κάποιες δραστηριότητες ενώ σε άλλες όχι. Το ίδιο ισχύει και με τις διατάσεις. Είναι καλό να συμβουλεύεσαι τους ειδικούς να ανακαλύπτεις το σώμα σου και να το φροντίζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *