Δευτέρα, 29 Μαΐου

hot yoga μάθε σήμερα τα υπέρ και τα κατά!

hot yoga

Αν και αμφιλεγόμενη ακόμη, η hot yoga γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.Εμείς λέμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα…Αν θέλεις να δοκιμάσεις και εσύ την hot yoga καλό θα είναι πρώτα να γνωρίζεις τα υπέρ και τα κατά.Διάβασε και ενημερώσου σχετικά για να σου λυθούν όλες οι απορίες!

Ας την περιγράψουμε….
Η hot yoga είναι πενήντα λεπτά γυμναστικής, με 26 ασκήσεις, δύο επαναλήψεων η καθεμία, μαζί με δύο ασκήσεις αναπνοών, πού πραγματοποιούνται όμως σε μια αίθουσα με θερμοκρασία 40,6 βαθμών C! Σ’ ένα θάλαμο βασανιστηρίων, δηλαδή; Όχι απαραίτητα! Πρόκειται για το πλέον διαδεδομένο είδος hot yoga. Μερικοί επαινούν τα οφέλη της, άλλοι την καταγγέλλουν ως  anti-yoga, ακόμη και ως επικίνδυνη. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια;

Τα υπέρ της hot yoga: Ενισχύει το πνευμόνια
Θεωρείτε ότι το σύστημα Βιkram βοηθά στο αδυνάτισμα γιατί επιβάλλει τις συνεχείς αναπνοές. Αυτό, όμως, είναι. λάθος. Ουσιαστικά περιλαμβάνει τις βασικές ασκήσεις της yoga που συνδυάζονται με τη θερμότητα, η οποία λειτουργεί ως φορέας για τη βελτίωση της ευελιξίας του σώματος. Η καθοδήγηση τον δασκάλου, το ήσυχο περιβάλλον, η θερμοκρασία, όλα συνθέτουν μια ατμόσφαιρα που επιβάλλει στον ασκούμενο να υπερβεί το σύνηθες επίπεδο συγκέντρωσης. Ο καθένας εστιάζει την προσοχή τον στον εαυτό τον, στην αναπνοή του, στη συγκέντρωσή του. Τα οφέλη είναι χειροπιαστά: βελτίωση της ισορροπίας, ενδυνάμωση των ποδιών, μείωση τον πόνου των αρθρώσεων.

Τα κατά της hot yoga:Ο μαθητής δεν βοηθιέται

Δεν πρέπει να ξεχνάς πως η yoga δεν είναι μια φυσική δραστηριότητα, ούτε και ανώδυνη. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες και γι’ αυτό πρέπει να έχεις επίγνωση και να την εξασκείς με προσοχή. Το πρόβλημα με τις προσεγγίσεις της hοt yoga, όπως αυτή τον Βikram είναι το ότι η θερμότητά απαιτεί δεκαπλάσια σωματική προσπάθεια και στρεσάρει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αν κάποιος είναι σε πολύ καλή κατάσταση υγείας και έχει πλήρη επίγνωση τον σώματός του, τότε γιατί όχι; Δεν μπορούμε, όμως, να ισχυριστούμε πως πρόκειται για την ιδανική άσκηση για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως τον επιπέδου της φυσικής τον κατάστασης και της ηλικίας. Αυτό που κυρίως είναι αρνητικό είναι η προοπτική της πρόκλησης: ο δάσκαλος υποδεικνύει τις ασκήσεις από το μικρόφωνο του, ανεβασμένος σ’ ένα βάθρο, απέναντι συνήθως από 25 άτομα. Σπάνια κατεβαίνει για να βοηθήσει ή να διορθώσει κάποιον μαθητή. Υπάρχει μια οπτική μηχανικής διδασκαλίας,αντίθετη με τις αξίες της yoga και συχνά γίνετε επικίνδυνη.

Χρήσιμες συμβουλές:

Πριν ξεκινήσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Αν κάποιος γνωρίζει καλά τις δυνατότητές του και δεν έχει καμία αντένδειξη, η μέθοδος Bikram είναι εξαιρετική. Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, απαιτείται προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διαλέξεις με προσοχή το γυμναστήριο σου: καταρχάς, πρέπει να συγκεντρώσεις πληροφορίες για το γυμναστή. Οι αίθουσες να πληρούν στο έπακρο τους κανόνες υγιεινής: καλό σύστημα εξαερισμού, πάτωμα από καουτσούκ (αντιαλλεργικό και αντιβακτηριδιακό). Αν υπάρχει μοκέτα, φύγε!

Δες ακόμα:


 

Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *