Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

Καθ’ οδόν προς τις τέλειες αναλογίες με ποδήλατο!

Καθ' οδόν προς τις τέλειες αναλογίες με ποδήλατο!

Καθ’ οδόν προς τις τέλειες αναλογίες με ποδήλατο!

Καθ’ οδόν προς τις τέλειες αναλογίες και την υγιεινή ζωή, το ποδήλατο αποδεικνύεται το πιο αποτελεσματικό και trendy μέσο μεταφοράς. 
Για τους λίγους, το ποδήλατο είναι το όχημα που τους φέρνει κοντά στη φύση αλλά και ένας διασκεδαστικός τρόπος άσκησης. Για τους περισσότερους, συνδέεται με την παιδική ηλικία, καθώς έχουν περάσει χρόνια από τότε που έπιασαν για τελευταία φορά το τιμόνι. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Το ποδήλατο, άλλωστε, είναι σαν το πρώτο φιλί. Δεν το ξεχνάει κανείς…

Αν το γυμναστήριο ισοδυναμεί για εσάς με έναν μικρό εφιάλτη, το ποδήλατο μπορεί άνετα να το αντικαταστήσει. Είναι μια από τις πιο αποδοτικές μορφές αεροβικής άσκησης, «γυμνάζει» το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα. Υπερτερεί σε σχέση με τα γνωστά μας βάρη όσον αφορά την ενδυνάμωση των μηρών, των χεριών και των κοιλιακών.

Ως αποτέλεσμα, αυξάνει τις αερόβιες καύσεις του μεταβολισμού από 0,05 έως 0,133 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους. Ανάλογα πάντα με την ταχύτητα και τις δυσκολίες του εδάφους (ανηφόρα, ανώμαλο έδαφος κ.λπ). Με λίγα λόγια, ένα άτομο 70 κιλών, κάνοντας ποδήλατο με μέτρια ένταση, μπορεί να κάψει σε μισή ώρα 192 θερμίδες. Καθόλου άσχημα!

Όμως, τα οφέλη από την ποδηλασία δεν εξαντλούνται στην απώλεια πόντων από τα επίμαχα σημεία. Πάσχοντες από υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη και διαβήτη μπορούν να ωφεληθούν επίσης με καθημερινή εξάσκηση. Τελευταίες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το ποδήλατο είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα όταν ποδηλατούν.

Μερικές επιφυλάξεις

Παρά τα πλεονεκτήματά της, η ποδηλασία σε ανώμαλο έδαφος δεν κατάλληλη για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη μέση και τη σπονδυλική στήλη. Οι κραδασμοί μπορεί να επιδεινώσουν την πάθησή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με ευπάθεια στα γόνατα- καλό θα ήταν να συμβουλευτούν πρώτα έναν ορθοπεδικό. Τέλος, η ποδηλασία για όσους θέλουν να χάσουν βάρος θα πρέπει να γίνεται αρχικά σε ήπιους ρυθμούς, με πολλά διαλείμματα και σε διαδρομές χωρίς μεγάλες κλίσεις.

Τι ποδήλατο να επιλέξω;

 • Αν είστε λάτρεις της εξοχής, θα χρειαστείτε ένα όχημα κατασκευασμένο ειδικά για διαδρομές σε ανώμαλο έδαφος.
 • Τα ποδήλατα βουνού (mountain) διαθέτουν γερό σκελετό, χοντρά, τρακτερωτά λάστιχα, χαμηλό τιμόνι και ταχύτητες, οι οποίες προσφέρουν επιπλέον ώθηση στις ανηφόρες. Τα mountain bike είναι εξαιρετικά δημοφιλή ακόμα και για τις μετακινήσεις στην πόλη.
 • Αν πάλι τα συνηθισμένα δρομολόγιά σας είναι στο κέντρο της πόλης, στραφείτε σε κάποιο μοντέλο από αυτά που προ- ορίζονται γι’ αυτόν το σκοπό. Τα ποδήλατα πόλης διαθέτουν φαρδιά, όχι όμως τρακτερωτά, λάστιχα και είναι ιδανικά για ορθοπεταλιές σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
 • Τέλος, αν είστε λάτρεις της ταχύτητας, προμηθευτείτε ένα ποδήλατο δρόμου ή αγωνιστικό. Πρόκειται για τα γνωστά μας ποδήλατα με το γυριστό τιμόνι και τα λεπτά λάστιχα, τα οποία είναι κατάλληλα μόνο για ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες και πεπειραμένους ποδηλάτες.

Το στατικό ποδήλατο είναι το πιο διαδεδομένο όργανο γυμναστικής κατ’ οίκον. Υπάρχουν δύο τύποι: το όρθιο ποδήλατο και το καθιστό. Το πρώτο είναι «απομίμηση»που κανονικού ποδηλάτου,

Το δεύτερο είναι χαμηλότερο, έχει κάθισμα με πλάτη και δημιουργήθηκε γι’ αυτούς που έχουν προβλήματα με τη μέση τους. Και οι δύο τύποι είναι εύκολοι στη χρήση, ενώ δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις, καθώς γυμναζόμαστε καθιστοί.

Η άσκηση στο στατικό ποδήλατο βοηθάει στη βελτίωση της φυσικής αντοχής και την τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος,

Καθ’ οδόν προς τις τέλειες αναλογίες με ποδήλατο!

7 κανόνες για κατ’ οίκον ποδηλασία

 • Οι πρώτες προπονήσεις πρέπει να είναι μικρές σε διάρκεια, ώστε να μην πιαστείτε.
 • Γυμνάζεστε 3 φορές την εβδομάδα με ενδιάμεσες ημέρες ξεκούρασης.
 • Δεν ποδηλατείτε με γυμνά πόδια, φοράτε πάντα αθλητικά παπούτσια.
 • Ρυθμίστε το ύψος της σέλας, ώστε κατά την πεταλιά να μην τεντώνετε εντελώς το πόδι σας.
 • Η δύναμη πρέπει να ασκείται με τη μύτη του πέλματος και όχι με τη φτέρνα.
 • Για να χαλαρώσετε, ποδηλατήστε λίγο με φορά προς τα πίσω. Η αποτελεσματικότητα της άσκησης εξαρτάται περισσότερο 1 από τη διάρκειά της, παρά την αντίσταση που ασκείτε.

Ασφάλεια σε δύο ρόδες

Το ποδήλατο, όπως το αυτοκίνητο, έχει τους δικούς του κανόνες ασφαλείας:

 • Φοράτε το ειδικό κράνος ποδηλασίας, καθώς και τα ειδικά σορτς που προστατεύουν το εσωτερικό των μηρών.
 • Αν κάνετε ποδήλατο βραδινές ώρες, φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, ώστε να είστε ορατοί στους οδηγούς των αυτοκινήτων. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι τα φανάρια σας λειτουργούν.
 • Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό (ιδανικά, στην ειδική θήκη που διαθέτει το ποδήλατό σας).
 • Φροντίστε ώστε τα χέρια σας να είναι λυγισμένα, οι αγκώνες και τα γόνατα χαλαρά, προκειμένου να απορροφούν τους κραδασμούς. Επίσης, οι φτέρνες σας δεν πρέπει να ακουμπούν στο πεντάλ.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *