Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου

Κρίση πανικού ένα ‘ηφαίστειο’ μέσα μας!

Κρίση πανικού ένα 'ηφαίστειο' μέσα μας!

Κρίση πανικού ένα ‘ηφαίστειο’ μέσα μας!

Σε πιάνει κρίση πανικού; Το δωμάτιο δεν έχει οξυγόνο; Τα μάτια σου σκοτεινιάζουν και σε λούζει κρύος ιδρώτας; Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας εκδηλώνουν αυτό τα συμπτώματα υπό την πίεση. Κάποιου στρεσογόνου γεγονότος.




Πρόκειται γι’ αυτό που είναι γνωστό ως κρίση πανικού και η οποία σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες είναι μια από τις πιο δυσάρεστες και αγωνιώδεις καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος.

Κρίση πανικού συμπτώματα

Ο έντονος φόβος και το άγχος μοιάζουν να «κυριεύουν» το άτομο που βρίσκεται σε κρίση πανικού, καθώς αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο του σώματός του.Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία έρχεται απροειδοποίητα, μπορεί το άτομο να αισθανθεί ότι το οξυγόνο του τελειώνει. Αυτό είναι και το δυσκολότερο σύμπτωμα που εντοπίζουν οι πάσχοντες, την καρδιά του να χτυπά δυνατά. Τα χέρια να τρέμουν, να ιδρώνει, να νιώθει αδύναμος, ζαλισμένος και με τάση λιποθυμίας.Η διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, μπορεί να είναι από ελάχιστα λεπτά έως μερικές ώρες.

Κρίση & Διαταραχή Πανικού

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να εμφανιστούν είτε ως αντίδραση του οργανισμού σε αγχωτικές καταστάσεις στη ζωή ενός ατόμου. Είτε σε σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του, όπως ένας χωρισμός, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια απόλυση ή ακόμη και ευχάριστα γεγονότα, όπως μια συγκατοίκηση,ένας γάμος ή η ενός παιδιού.

Αν οι κρίσεις πανικού που εμφανίσει ένα άτομο στη διάρκεια της ζωής του είναι περισσότερες από μία, τότε μιλάμε πλέον για μια πιο γενικευμένη κατάσταση που καλείται διαταραχή πανικού.

Η διαταραχή πανικού είναι μια από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις, που τα τελευταία χρόνια μάλιστα αποκτά διαστάσεις επιδημίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κρίσεις πανικού έχουν εμφανίσει αύξηση κατά 20-250%. Γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των γενικότερων πηγών άγχους στο περιβάλλον μας. Φαίνεται μάλιστα, πως πρόκειται για μια διαταραχή που προτιμά, σε συντριπτική πλειοψηφία, τις γυναίκες.

Ο ρόλος του «φόβου»

Ο φόβος μπορεί να είναι το κύριο σύμπτωμα, αλλά και το αποτέλεσμα μιας κρίσης πανικού. Η κρίση πανικού είναι μια τραυματική εμπειρία, που το άτομο δεν θέλει να ξαναβιώσει. Ιδίως όταν δεν συνειδητοποιεί τι ακριβώς και για ποιο λόγο του συμβαίνει, πώς θα εξελιχθεί αυτό που νιώθει και, κυρίως, πώς να το αντιμετωπίσει.

Η κρίση πανικού, ακόμη και αν τελικά δεν είναι καθόλου επικίνδυνη για την ψυχική και σωματική ακεραιότητα του ατόμου. Είναι πάρα πολύ ενοχλητική και κάνει το άτομο να δυσλειτουργεί και να υποφέρει. Δεν είναι σπάνιο, το άτομο που έχει βιώσει κρίση πανικού να αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής του. Για να αποφύγει τις συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση, πιστεύοντας ότι θα αποφύγει την επανάληψή της. Η συχνότερη επιπλοκή της είναι η αγοραφοβία: Τα άτομα με συμπτώματα πανικού, υπό τον φόβο μην πάθουν κάποια κρίση, μπροστά σε άλλους, κι έρθουν σε δύσκολη θέση. Αποφεύγουν μέρη με πολύ κόσμο ή όταν αυτό είναι αναπόφευκτο βιώνουν μεγάλο άγχος και καταστρώνουν στρατηγικές διαφυγής από τα μέρη αυτά.

Αντιμετωπίζοντας τον πανικό

Η αντιμετώπιση της κρίσης πανικού περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, Ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δύο. Υπολογίζεται πως, με την κατάλληλη βοήθεια, περίπου το 80% των ασθενών, θα έχουν μείωση στη συχνότητα και στη βαρύτητα των κρίσεων πανικού. Στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, το άτομο εκπαιδεύεται σε ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης του σώμα-
τος, ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα και τα σωματικά συμπτώματα του άγχους. Επίσης,

Χρήσιμα tips

Οι παρακάτω συμβουλές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού, ωστόσο μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα να διατηρήσει έστω και προσωρινά τον έλεγχο της κατάστασης:

  • Αναζητήστε την πραγματική αιτία που προκαλεί την κρίση πανικού και αντιμετωπίστε την.
  • Αναρωτηθείτε τι σας απασχολεί αυτήν την περίοδο μπορεί αυτό να κρύβεται πίσω από την κρίση πανικού.
  • Κατανοήστε πως πρόκειται για«λάθος συναγερμό».
  • Δώστε βάση στον τρόπο που αναπνέετε. Το επίπεδο της έντασης ενός ανθρώπου σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που αναπνέει. Το πιο μικρό άγχος σας μπορεί να επιδεινωθεί αν αναπνέετε πολύ γρήγορα.
  • Δοκιμάστε να αναπνέετε αργά και βαθιά, μετρώντας μέχρι το 3 σε κάθε εισπνοή και εκπνοή.
  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.οι ενδορφίνες που εκλύονται κατά την άσκηση. Θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Λέγονται και «ορμόνες της χαράς», καθώς μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας και βελτιώνουν τη διάθεση.
  • Αντιμετωπίστε τον φόβο σας. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι εκείνος που βιώνει το άτομο στην αρχή μιας κρίσης πανικού και μετά την κρίση, σκεπτόμενο ότι μπορεί να του ξανασυμβεί.
  • Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας ηρεμούν.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ και προτιμήστε υπ’ αυτών ροφήματα που σας χαλαρώνουν.
  • Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού για να βρείτε μόνιμη λύση.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *