Το λεμόνι χρησιμεύει στη βελτίωση της γεύσεις των τροφίμων που συνοδεύει,και οι μαγειρικές του χρήσεις είναι πολλαπλές.Σήμερα όμως θα μάθεις και τις χίλιες και μια χρήσεις του λεμονιού που θα σου προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην κουζίνα!
Συνδύασε λεμόνι και πράσινα λαχανικά
Ο χυμός ενός στυμμένου λεμονιού πάνω στα λαχανικά σου προσθέτει λίγη ακόμη βιταμίνη C και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επιπλέον, δίνει γεύση κι έτσι μπορείς να περιορίσεις τη χρήση αλατιού.
Λεμόνι χρήσεις στην κουζίνα
Πως να διατηρήσεις χυμό, ροδέλες και φλούδες λεμονιού
Βάλε τον χυμό του λεμονιού σε μια παγοθήκη και τις ροδέλες τυλιγμένες μία μία σε σελοφάν. Όχι
μόνο θα έχεις πάντοτε πρόχειρες ροδέλες και φρέσκο χυμό, αλλά δεν θα υπάρχει και λόγος να χαραμίσεις ένα ολόκληρο λεμόνι κάθε φορά που θα θέλεις να διακοσμήσεις ένα ποτήρι ή να αρωματίσεις ένα πιάτο. Μπορείς να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία για την τριμμένη ή κομμένη φλούδα, καταψύχοντας την μέσα σε σελοφάν.Μπορείς επίσης να αποξηράνεις όλα αυτά στον φούρνο, αλλά οι ιδιότητές τους θα έχουν αποδυναμωθεί.
Όχι λεμόνι και αλουμινόχαρτο μαζί
Το αλουμίνιο απελευθερώνει νευροτοξικές ουσίες όταν έρχεται σε επαφή με οξέα συστατικά. Για να είσαι ήσυχη, προτίμησε τη λαδόκολλα, για να ψήσεις κάτι στον φούρνο και για να προστατέψεις την πλάκα ψησίματος του φούρνου.
Στύψε ένα λεμόνι χωρίς λεμονοστύφτη
Αν δεν έχεις λεμονοστύφτη, κύλησε το λεμόνι πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια για να μαλακώσει, κόψε το στα δύο και βύθισε έπειτα τα δόντια ενός πιρουνιού σε ένα από τα δύο μισά και στύψε χωρίς πολύ κόπο.
Λεμόνι χρήσεις στην κουζίνα
Πως να διατηρήσεις φρούτα και λαχανικά με λεμόνι
Για να αποφύγεις την οξείδωση: κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως τα αβοκάντο, οι καρδιές από αγκινάρα, τα λευκά μανιτάρια ή οι μπανάνες, μόλις κοπούν ή τριφτούν, έχουν την κακή συνήθεια να οξειδώνονται στον αέρα και να μαυρίζουν. Επίσης, τα τριμμένα καρότα χάνουν πολύ γρήγορα τις βιταμίνες τους. Για να αποφύγεις το φαινόμενο αυτό και για να διατηρήσεις όλες τους τις θρεπτικές
ιδιότητες, στύψε πάνω τους λίγο χυμό λεμονιού.
Πως να παρατείνεις τη ζωή των φρούτων με λεμόνι
Για να κρατήσουν περισσότερο τα μήλα, τα αχλάδια και οι μπανάνες σου, προσθέστε ένα λεμόνι στο καλάθι με τα φρούτα.
Χυμός λεμονιού στις φρουτοσαλάτες
Ο χυμός λεμονιού εμποδίζει την οξείδωση των φρούτων, τα βοηθά γα ωριμάσουν και να διατηρήσουν τους χυμούς τους. Για να πετύχεις μια ιδιαίτερη σάλτσα, μπορείς γα διαλύσεις 1 κουταλιά ζάχαρη στον χυμό ενός ή δύο λεμονιών με λίγο λευκό αλκοόλ (τσίπουρο ή βότκα) ή ανθόνερο από ανθό πορτοκαλιού.
Φτιάξε τραγανή και αφράτη ζύμη με λεμόνι
Σε αντίθεση με την τριφτή ζύμη, με την οποία μοιάζει όμως πολύ, η τραγανή ζύμη απαιτεί έναν κρόκο αυγού. Πιο ευαίσθητη και πιο δύσκολη στον χειρισμό από την πρώτη, είναι η ζύμη που σου χρειάζεται για μια τάρτα με φράουλες και με μικρά μπισκότα.
Πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι, αφού έχεις ήδη ρίξει το αυγό, και η ζύμη σου θα ζυμωθεί πιο εύκολα και θα είναι λιγότερο ελαστική, καθώς το κιτρικό οξύ αποσυνθέτει τη γλουτένη (πρωτεΐνη του αλευριού).
Λεμόνι χρήσεις στην κουζίνα
Πώς θα πετύχεις τη μαγιονέζα με τη βοήθεια του λεμονιού
Για μια σφιχτή και εύπεπτη μαγιονέζα, ανακάτεψε κρόκο αυγού, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, πρόσθεσε σιγά σιγά το λάδι εξακολουθώντας να χτυπάς και τέλος τον χυμό του λεμονιού (από λίγες σταγόνες μέχρι ολόκληρο λεμόνι, ανάλογα με την ποσότητα της μαγιονέζας).
Αιθέριο έλαιο λεμονιού για άρωμα
Για να αρωματίσεις μια κρέμα ή μια αλοιφή, μπορείς να αντικαταστήσεις τον χυμό ή τη φλούδα του λεμονιού με 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Το διάλυμα αυτό επιβάλλεται στα σκευάσματα με βάση το γάλα, στα οποία το κιτρικό οξύ προκαλεί ζύμωση.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Χρήσιμα κόλπα στην κουζίνα που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη!
- Φυσικά αποσμητικά χώρου με αιθέρια έλαια
- Χίλιες και μία ιδέες για την νοικοκυρά
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ