Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου

Μαγειρικά ατυχήματα:Δες πως μπορείς να τα διορθώσεις!

Μαγειρικά ατυχήματα

Μαγειρικά ατυχήματα:Δες πως μπορείς να τα διορθώσεις!

Αν δεν σου έχει πέσει ποτέ παραπάνω αλάτι κι αν δεν κόλλησε τουλάχιστον μία φορά στον πάτο της κατσαρόλας το φαγητό, μάλλον δεν έχεις μαγειρέψει και πάρα πολλές φορές. Μην ανησυχείς όμως γιατί μαγειρικά ατυχήματα συμβαίνουν ακόμη και στον πιο έμπειρο μάγειρα, ακόμη και στην πιο εξοικειωμένη με την κουζίνα της μαγείρισσα. Άλλωστε κάπως έτσι, από τα μαγειρικά ατυχήματα,προέκυψαν οι λύσεις.


Ακολουθώντας λοιπόν τις οδηγίες του Beauty secrets,και θα μάθεις τώρα πια πώς σώσεις το φαγητό με το πολύ αλάτι, ,πώς θα «γλυτώσεις» ένα κρέας που κάηκε και έχει στεγνώσει,και τι θα κάνεις με την καμένη κατσαρόλα από γάλα.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για τα πιο συχνά μαγειρικά ατυχήματα.

1.Πολύ αλατισμένο φαγητό.Δεν είναι σπάνιο να πέσει παραπάνω στο φαγητό την ώρα που μαγειρεύουμε, ειδικά αν η συνταγή δεν δίνει ακριβή ποσότητα ή δεν το μετρήσουμε αλλά το ρίξουμε κατευθείαν από το δοχείο.

2.Στο κρέας.Πρόσθεσε μια μεγάλη πατάτα αφού την ξεφλουδίσεις και την κόψεις στα 2
ή στα 4 και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά νια περίπου 15 λεπτά. Η πατάτα θα ρουφήξει το αλάτι και το φαγητό θα γίνει πολύ νόστιμο. Πριν σερβίρεις την πετάς.

3.Στη σούπα και στις σάλτσες.Ρίξε μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί που έχει την τάση να δεσμεύει το αλάτι όπως και η πατάτα. Κατόπιν συμπλήρωσε νερό ή ζωμό ανάλατο (όχι από κύβο γιατί έχει πολύ αλάτι) και βράσε τη σούπα ή τη σάλτσα για λίγο ακόμη. Μπορείς επίσης να ρίξεις λίγο ξίδι, λίγη ζάχαρη ή μια πατάτα που θα απορροφήσει το περισσότερο αλάτι. Αν ρίξεις την ωμή πατάτα αφού την τρίψεις στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, το άμυλο που περιέχει θα βοηθήσει τη σούπα να «δέσει» καλύτερα.

4.Αν ξεραθούν τα αλλαντικά .Αν ξεράθηκαν αλλαντικά κομμένα σε φέτες (γαλοπούλα, ζαμπόν, σαλάμι κ.λπ.), άφησε τα για λίγα λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό. Στράγγιξε τα, σκούπισε τα με χαρτί κουζίνας και φύλαξε  τα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

5.Για να πήξει η σάλτσα με γιαούρτι.Για να πήξει ξανά η σάλτσα στην οποία έχεις χρησιμοποιήσει γιαούρτι και έχει γίνει νερουλή μόλις κρυώσει, τη βάζεις στη φωτιά να ζεσταθεί και λίγο πριν βράσει προσθέτεις 1 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ (ανά κεσεδάκι) διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό νια να μη σβολιάσει. Ανακατεύεις απαλά και μόλις αρχίζει να πήζει την κατεβάζεις από τη φωτιά.

6.Για να μην φουσκώνει και χύνετε το νερό από τα ζυμαρικά. Για να μη φουσκώσει και χύνεται το νερό καθώς τα βράζεις προσθέτεις στην κατσαρόλα 1 κ.σ. λάδι ή λίγο βούτυρο, ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά.

7.Καμένη κατσαρόλα από γάλα.Όταν βράζεις γάλα μπορεί πολύ εύκολα να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Την αδειάζεις και πετάς το γάλα αν έχει μυρωδιά καμένου ή το μεταφέρεις σε άλλη κατσαρόλα. Καθαρίζεις ένα ξερό κρεμμύδι, το κόβεις σε ροδέλες και τις ρίχνεις στο καμένο σκεύος με μπόλικο νερό και αλάτι ή μαγειρική σόδα.

Βάζεις στη φωτιά και μόλις πάρει βράση κατεβάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνεις να μείνει αρκετές ώρες. Την επόμενη ημέρα το καμένο γάλα που έχει μαυρίσει τον πάτο της κατσαρόλας θα έχει μαλακώσει, οπότε το αφαιρείς και την πλένεις κανονικά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό κουζίνας. Το αλάτι θα απορροφήσει στο μεταξύ και τη μυρωδιά του καμένου.

8.Αν καεί το κρέας.Αν αρπάξει, αφαιρείς μόνο το κομμάτι που είναι ανέπαφο (γιατί το υπόλοιπο μυρίζει καμένο) και το ρίχνεις σε άλλη κατσαρόλα μαζί με μπόλικο ψιλοκομμένο κρεμμύδι που έχει την ιδιότητα να απορροφά τη μυρωδιά και τη γεύση του καμένου και ένα ποτήρι κρασί.

Επίσης με ένα κουτάλι προσθέτεις και τη σάλτσα, χωρίς όμως να αγγίξεις τον πάτο της κατσαρόλας και συνεχίζεις να το βράζεις κανονικά. Στο μεταξύ αδειάζεις την καμένη κατσαρόλα, πετάς όσα κομμάτια καμένου φαγητού βγαίνουν εύκολα, πασπαλίζεις τον πάτο με μπόλικη μαγειρική σόδα και αλάτι, ρίχνεις απορρυπαντικό πιάτων και νερό και βάζεις στη φωτιά να πάρει μια βράση.

Αφήνεις όλη τη νύχτα και την πλένεις την επόμενη ημέρα .Αν το ατύχημα είναι μεγάλο και δεν καθαρίζει από το κάψιμο την ξεπλένεις, προσθέτεις χλωρίνη, νερό και μαγειρική σόδα και αφήνεις πάλι να μείνει μερικές ώρες.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Λεμόνι:Οι χίλιες και μια χρήσεις του στην κουζίνα!

Χρήσιμα κόλπα στην κουζίνα που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη!

Η οικονομία στην κουζίνα θέλει φαντασία

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *