Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου

Οι βιταμίνες παχαίνουν; Μύθος ή Αλήθεια;

Οι βιταμίνες παχαίνουν; Μύθος ή Αλήθεια;

Οι βιταμίνες παχαίνουν; Μύθος ή Αλήθεια;

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που δεν περιέχουν θερμίδες άρα δεν παχαίνουν. Στην συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό μας συνεπώς πρέπει να τις λαμβάνουμε σαν συμπληρώματα διατροφής.
Πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς και διαδεδομένους μύθους που ακούμε. Οι βιταμίνες
προέρχονται από τις λέξεις vita (ζωή) και αμίνες (ουσίες που περιέχουν άζωτο). Αρκούν μικρές
ποσότητες (μικρό ή μίλι γραμμάρια), ώστε να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον οργανισμό μας, συμμετέχοντας στις βασικές μεταβολικές διεργασίες.

Δεν αποδίδουν ενέργεια, λοιπόν, αλλά χωρίς αυτές ο οργανισμός μας δεν θα μπορούσε να παράγει
ενέργεια. Οι ρίζες της θεωρίας ότι οι βιταμίνες παχαίνουν έχει να κάνει με τα εξής:

1.Η παραδοσιακή προτροπή των γιαγιάδων και μαμάδων «φάε το φαγητό σου να πάρεις τις βιταμίνες σου» δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση ότι όπως το φαγητό έτσι και οι βιταμίνες
περιέχουν θερμίδες.

2. Κοινό σύμπτωμα τόσο της ανορεξίας λόγω ψυχικών διαταραχών όσο και λόγω ηλικίας είναι και η έλλειψη βιταμινών Έτσι, λοιπόν, οι συστάσεις για επαρκή πρόσληψη βιταμινών σε ανορεκτικά άτομα ,συγχύστηκαν με την πιθανή αύξηση της όρεξης που ταυτόχρονα παρατηρείται σε αυτά τα άτομα.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι βιταμίνες αποκαθιστούν ή καλύτερα επιχειρούν να αποκαταστήσουν μεταβολικές διαταραχές, μεταξύ των οποίων και η μειωμένη όρεξη. Αν το δούμε λίγο πιο ψύχραιμα, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Γνωρίζουμε ότι έλλειψη βιταμινών αλλά και μετάλλων και ιχνοστοιχείων μπορεί να οδηγήσει:
Σε αδυναμία, κόπωση, διαταραχές ύπνου, γνωσιακές διαταραχές, ευερεθιστότητα, ορμονικές
διαταραχές. Έτσι, όταν υπάρχει παρατεταμένη κόπωση ο οργανισμός θα αναζητήσει ενέργεια. Αυτό θα το καταφέρει τρώγοντας, αυξάνοντας την ημερήσια ενεργειακή του πρόσληψη, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες να πάρει βάρος.

Οι βιταμίνες παχαίνουν; Μύθος ή Αλήθεια;

Επίσης, πολλές μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτιση μεταξύ διαταραχών του ύπνου και παχυσαρκίας. Ελλείψεις βιταμινών (κυρίως βιταμίνης D) έχουν συσχετισθεί με συναισθηματικές διαταραχές, όπως μελαγχολία, κατάθλιψη, φαινόμενα που συχνά οδηγούν σε υπερφαγικά επεισόδια και επακόλουθη αύξηση βάρους.

Ενώ, τέλος, ορμονικές διαταραχές (π.χ. εμμήνου ρύσεως) έχουν επίσης συνδεθεί με αύξηση όρεξης και ταυτόχρονη αύξηση βάρους.

Συμπέρασμα, οι βιταμίνες δεν παχαίνουν, γιατί πολύ απλά δεν αποδίδουν ενέργεια. Μάλλον το αντίθετο φαίνεται συμβαίνει, καθώς η πρόληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων (π.χ. κόπωση, διαταραχές ύπνου) που οδηγούν σε αυξημένη όρεξη και ταυτόχρονα πρόσληψη τροφής και παχυσαρκία.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *