Παιδικές ιδιοτροπίες με το φαγητό πως θα τις αντιμετωπίσεις!
Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τις παιδικές ιδιοτροπίες του παιδιού σου που έχουν να κάνουν με το φαγητό.
Αν λοιπόν έχεις προβλήματα με το φαγητό του παιδιού σου,διάβασε τις παρακάτω ιδέες.
- Να είσαι υπομονετική. Κάθισε στο τραπέζι και κουβέντιασε μαζί του πώς πέρασε τη μέρα του.
- Πρόσφερε του μια ποικιλία από τροφές, κομμένες σε μικρά κομματάκια, για να επιλέξει αυτές
που του αρέσουν περισσότερο. - Πρόσφερε του την τροφή σε διάφορα σχήματα για να του κινήσεις περισσότερο το ενδιαφέρον.
- Πρόσφερε στο παιδί τροφές που περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες,ακόμη και σε μικρές ποσότητες,όπως μπρόκολο, καστανό ρύζι ή κουάκερ, τυρί, αβγό, ψάρι, γιαούρτι, ζυμαρικά, κολοκύθα και σπόρους.
- Αν το παιδί σου έχει αναπτύξει “εμμονές” και επιμένει να τρώει τα ίδια φαγητά κάθε μέρα, συνέχισε να προσφέρεις σε κάθε γεύμα μια υγιεινή επιλογή. Στο τέλος θα κουραστεί να τρώει συνέχεια τα ίδια πράγματα. Όσο λιγότερο το πιέζεις τόσο το καλύτερο.
- Μην προσπαθείς να ταΐσεις το παιδί με το ζόρι και μη στέκεσαι συνέχεια από πάνω του.
- Αν στο παιδί δεν αρέσει να αγγίζει η μια τροφή την άλλη, τότε σέρβιρε τις διαφορετικές τροφές σε άλλα πιάτα.
- Μην του ετοιμάζεις κάτι άλλο, αν αρνηθεί να φάει αυτό που βρίσκεται
στο πιάτο του. - Μην του δίνεις κάποιο σνακ, αν αρνηθεί να φάει το φαγητό του.
- Μην τιμωρείς το παιδί αν δεν φάει κάτι συγκεκριμένο. Είναι προτιμότερο να του πεις μπράβο για κάτι που έφαγε.
Παιδικές ιδιοτροπίες με το φαγητό πως θα τις αντιμετωπίσεις!
Τροφές που τρώγονται με το χέρι
Σέρβιρε στο παιδί (πουρέ με φακές] σε ένα μπολ και βάλε δίπλα κομματάκια ψωμί, πίτας, ή λαχανικών που να μπορεί να βουτάει μέσα είναι ότι καλύτερο για μια σωστή παιδική διατροφή.
Παράδειγμα παιδιού που τρώει μόνο λευκές τροφές
Όνομα Αθηνά
Ηλικία Τριών ετών
Πρόβλημα Η μικρή δεν τρώει οτιδήποτε είναι πράσινο η κόκκινο και ζητάει τα ίδια φαγητά κάθε
μέρα για μεσημεριανό και βραδινό.Τρώει κυρίως λευκές τροφές όπως τυρί, γιαούρτι και ζυμαρικά.
Τρόπος ζωής Η μητέρα της μικρής ανησυχεί που οι τροφές που τρώει το παιδί της είναι περιορισμένες, αλλά και για τις ιδιοτροπίες που αναπτύσσει. Μολονότι η όρεξή της αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, το βραδινό της Αθηνάς αποτελείται συνήθως από κοτομπουκιές, ζυμαρικά και μήλα κομπόστα με γιαούρτι. Δεν δείχνει καμία διάθεση να δοκιμάσει κάτι από αυτά που τρώει η οικογένεια όπως κοτόπουλο, μοσχάρι, ρύζι ή λαχανικά.
Της αρέσουν μερικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες και οι μπανάνες. Εκτός από αυτό, δοκιμάζει μερικές φορές μια-δυο μπουκιές από το φαγητό που της προσφέρεται και μετά λέει ότι χόρτασε.Σπάνια τελειώνει αυτό που έχει στο πιάτο της, αλλά μια ώρα μετά το φαγητό ζητάει κάποιο γλυκό ή παγωτό.
Συμβουλή Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να έχουν περιορισμένη όρεξη και να δίνουν την εντύπωση ότι κάνουν ιδιοτροπίες. Μπορεί να χρειάζεται να τρώνε πιο συχνά.Τα μικρά παιδιά έχουν συχνά «εμμονές» και προτιμούν να τρώνε την ίδια τροφή κάθε μέρα. Έπειτα από μία βδομάδα, όμως, δοκιμάζουν άλλες τροφές. Η μητέρα της Αθηνάς θα πρέπει να συνεχίσει να της δίνει τις τροφές της αρέσουν, χωρίς να την πιέζει να αδειάσει το πιάτο της ή να την δωροδοκεί με το επιδόρπιο.
Παιδικές ιδιοτροπίες με το φαγητό πως θα τις αντιμετωπίσεις!
Είναι καλύτερα να αφήσει τη μικρή να αποφασίσει πόσο θέλει να φάει. Αν έχει την τάση να αφήνει φαγητό στο πιάτο, η μητέρα της θα πρέπει να της βάζει μικρότερες μερίδες.Αν η μικρή συνεχίζει να λέει ότι δεν πεινάει, η μητέρα της θα πρέπει να της δίνει μόνο νερό με τα γεύματα.Μπορεί επίσης να δοκιμάσει να της δώσει κάτι καινούριο στην αρχή του γεύματος. Τελικά, η Αθηνά θα αρχίσει να τρώει και άλλα πράγματα.
Από τη στιγμή που αναπτύσσεται φυσιολογικά και δεν χάνει βάρος, το παιδί τρώει αρκετά. Επειδή, όμως, η διατροφή της είναι τόσο περιορισμένη, θα της έκανε ίσως καλό ένα συμπλήρωμα με μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες θα περιέχει και το σίδηρο είναι κατάλληλος για ένα παιδί. Η μητέρα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον παιδίατρο.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
Σπιτικό φαγητό στο σχολείο με αεροστεγή παιδικά θερμός φαγητού
Παιδική παχυσαρκία:Που οφείλετε και πώς θα την αντιμετωπίσεις!
Υγιεινή διατροφή για παιδιά:9 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ