Δευτέρα, 5 Ιουνίου

Προστατέψτε την καρδιά σας: Ζήστε περισσότερο

Προστατέψτε την καρδιά σας: Ζήστε περισσότερο

Η καρδιά είναι το ζωτικό όργανο που τροφοδοτεί με αίμα όλο το σώμα. Προστατέψτε την καρδιά σας για να ζήσετε περισσότερο. Παρέχει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς, επιτρέποντας τη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον αποβάλλει άχρηστες ουσίες όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Κάθε μέρα η καρδιά μας χτυπάει περίπου 100.000 φορές. Για να κάνει όλη αυτή τη δουλειά, η καρδιά χρειάζεται οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.
Τα αγγεία που περιβάλλουν την καρδιά λέγονται στεφανιαίες αρτηρίες και μεταφέρουν το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες στον καρδιακό μυ. Δυστυχώς, βάσει στατιστικών δεδομένων οι καρδιακές παθήσεις ευθύνονται για 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο!

Προστατέψτε την καρδιά σας: Ζήστε περισσότερο

Η πιο κοινή μορφή καρδιακής πάθησης είναι η στεφανιαία νόσος. Προκαλείται από την LDL ή αλλιώς κακή χοληστερόλη, η οποία συσσωρεύεται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών. Επειδή με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται η συγκέντρωση της λιπαρής αυτής ουσίας, οι αρτηρίες σταδιακά στενεύουν, μειώνοντας η ακόμα και εμποδίζοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Όταν η ροή του αίματος μειωθεί, μπορεί να προκληθεί πόνος στο στέρνο, που ονομάζεται στηθάγχη. Όταν η ροή του αίματος μειωθεί σημαντικά ή σταματήσει τελείως μπορεί να ακολουθήσει μια καρδιακή προσβολή.

Οποιοσδήποτε άνθρωπος κάποια στιγμή στη ζωή του μπορεί να πάθει στεφανιαία νόσο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι παράγοντες, γνωστοί ως παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν τις πιθανότητες του καρδιακού νοσήματος. Όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσετε καρδιοπάθεια.

Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο;

Μπορείτε να κάνετε συνειδητή προσπάθεια για να έχετε μια υγιή καρδιά. Αν προσέχετε την καρδιά σας, όχι μόνο θα ζήσετε περισσότερο, αλλά θα μπορέσετε να βελτιώσετε την υγεία σας γενικά καθώς και τη φυσική σας κατάσταση. Για τους άντρες, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να αυξάνεται περισσότερο κοντά στην ηλικία των 45 ετών.

Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση. Αν και το ποσοστό θνησιμότητας των γυναικών από καρδιακή προσβολή δεν είναι τόσο υψηλό, παρόλα αυτά παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου και για τα δυο φύλα. Η κληρονομικότητα παίζει έναν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Για παράδειγμα, οι παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτης, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη υπάρχουν στο γενετικό υλικό, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν στο ιστορικό της οικογένειας. Το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η ανθυγεινή διατροφή και το άγχος είναι παράγοντες που μπορείτε να αλλάξετε. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε αυτούς τους παράγοντες.

Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε μια υγιή καρδιά

 • Κόψτε ή ελαττώστε το κάπνισμα.
 • Μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας και να βρίσκετε χρόνο για να χαλαρώνετε.
 • Ασκηθείτε περισσότερο, ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα είναι ευεργετικό.
 • Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
 • Τρώτε υγιεινά. Μειώστε τα κεκορεσμένα λιπαρά όπως τα ζωικά λίπη. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, το άπαχο κρέας και το ελαιόλαδο.
 • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.
 • Τρώτε λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες, τόνο ακόμα και σε κονσέρβα)  τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
 • Να πίνετε 1,5 λίτρο υγρών την ημέρα. Μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση νερού, αλλά και να  πίνετε χυμούς φρούτων και γάλα.
 • Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο. Κατά προτίμηση κόκκινο κρασί.
 • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις υπερβολικές ποσότητες αλμυρών τροφών, όπως τα αλλαντικά,  τυριά και τα σνακ και ελαττώστε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα.
 • Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *