Σάββατο, 13 Απριλίου

Ημερομηνία λήξης τροφίμων τι πρέπει να προσέχουμε

Ημερομηνία λήξης τροφίμων τι πρέπει να προσέχουμε

Όταν αγοράζουμε ένα τρόφιμο πρέπει πάντα να κοιτάμε την ημερομηνία λήξης των τροφίμων που αγοράζουμε. Ας δούμε κάποια τρόφιμα, από αυτά που αγοράζουμε ως επί το πλείστων από τα σούπερ μάρκετ, τί διάρκειά ζωής έχουν, ώστε αν συντηρηθούν σωστά να μπορούμε να τα καταναλώνουμε χωρίς φόβο.

ΓΑΛΑ

Το παστεριωμένο γάλα διατηρείται για τρεις ημέρες, ενώ το υπερπαστεριωμένο σε συνθήκες δωματίου, μπορεί να συντηρηθεί για 6-12 μήνες. Το συμπυκνωμένο γάλα μπορεί να διατηρηθεί πάνω από ένα έτος. Το γάλα εβαπορέ συντηρείται για διάστημα παραπάνω του ενός έτους.

ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΛΑΚΤΟΣ

Η κρέμα γάλακτος διατηρείται μέσα στο ψυγείο σε θερμοκρασία 0-4 βαθμών για διάστημα το πολύ μέχρι 10 ημέρες.


ΒΟΥΤΥΡΟ

Το νωπό χρειάζεται θερμοκρασία 2-4 βαθμούς για ένα μήνα. Το κατεψυγμένο μπορεί να διατηρηθεί για έναν χρόνο σε θερμοκρασία περίπου -19 βαθμούς.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο προϊόν που διατηρείται στο ψυγείο σε μοκρασία 0-2 βαθμούς για 5 ημέρες.

ΤΥΡΙΑ

Αν ένα τυρί είναι ώριμο, τότε η πιο ενδεδειγμένη θερμοκρασία διατήρησής του είναι μεταξύ το-14 βαθμών. Τα μαλακά τυριά, αν είναι ώριμα, διατηρούνται σε θερμοκρασία 4-6 βαθμών για 2-3 ημέρες. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην είναι αεροστεγώς συσκευασμένα. Τα σκληρά τυριά, πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά από τη συσκευασία τους για περίπου μια εβδομάδα.

ΑΥΓΑ

Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από 8-10 βαθμούς, για 3-5 εβδομάδες.

ΨΩΜΙ

Το ψωμί φούρνου διατηρείται 1-1,5 ημέρα μέσα στη ψωμιέρα. Σε περίπτωση που το βάλετε στην κατάψυξη τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο, μπορείτε να το διατηρήσετε για αρκετό χρονικό διάστημα.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα φρέσκα λαχανικά διατηρούνται στο ψυγείο για λίγες ημέρες. Χρόνος συντήρησης: Σε θερμοκρασία 3-6 βαθμών διατηρούνται 2-3 ημέρες. Αν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και πρόκειται για κονσέρβες λαχανικών, τότε διατηρούνται 1-2 ημέρες. Τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούνται σε θερμοκρασία περίπου -18 βαθμών.

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Συντηρούνται πάντοτε μέσα στο ψυγείο. O χρόνος διατήρησής τους προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή. Καλό όμως είναι να καταναλώνονται πριν από την ημερομήνια λήξης τους.

ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ:

Τα νωπά, πρέπει να τα μαγειρέψετε ή να τα καταψύξετε μέσα σε μία ή δύο μέρες αφού τα αγοράσετε.

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΧΟΙΡΙΝΟ

Το φρέσκο κρέας πρέπει να το μαγειρέψετε ή να το καταψύξετε μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες.

ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ

Οι κονσέρβες αντέχουν πολύ περισσότερο απ’ όσο υποδεικνύει η ημερομηνία λήξης τους φτάνει να έχουν αποθηκευτεί σωστά. Αν δεν βάλουμε τις κονσέρβες πάνω από τον φούρνο κάτω από τον νεροχύτη, στο υπόγειο ή όπου αλλού εκτίθενται σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, οι κονσέρβες
αντέχουν πολύ. Οι κονσέρβες με όξινο περιεχόμενο, όπως ντομάτες και φρούτα, αντέχουν ως και 18 μήνες. Οι κονσέρβες λαχανικών και κρέατων, αντέχουν από 2-5 χρόνια.

ΕΤΟΙΜΕΣ ΣΑΛΑΤΕΣ

Όπως είναι λογικό, δεν λήγουν μέσα σε δυο μέρες. Οποιοδήποτε λαχανικό δεν έχει σαπίσει, μπορεί να φαγωθεί.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

«Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» δεν σημαίνει «Ημερομηνία λήξης». Η «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν» είναι το διάστημα εκείνο που τα τρόφιμα διατηρούν τα προδιαγεγραμμένα χαρακτηριστικά τους, εμφάνιση, υφή, οσμή και γεύση.

Η ημερομηνία «Πώληση έως» ενημερώνει το σούπερ μάρκετ πόσο καιρό μπορεί να πουλάει ένα προϊόν και η ημερομηνία «Χρήση έως» είναι η τελευταία ημερομηνία κατά την οποία ένας καταναλωτής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το προϊόν ενώ είναι ακόμα σε κορυφαία ποιότητα.

Τέλος, αν είναι ευαίσθητο ένα τρόφιμο το τοποθετούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο ψυγείο. Αν δεν προλαβαίνουμε να το μαγειρέψουμε γρήγορα τότε το βάζουμε στην κατάψυξη, οπότε είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία λήξης του.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *