
Προστατέψτε το παιδί σας από τα ατυχήματα!
Το σπίτι, το ασφαλές καταφύγιο, όπου τα μικρά παιδιά περνούν πολλές ώρες κρύβει παγίδες. Προστατέψτε το παιδί σας γιατί συχνά βρίσκεστε προ εκπλήξεως και θα πρέπει να αντιδράσετε άμεσα. Για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισης των μικροατυχημάτων.
Προστατέψτε το παιδί από εγκαύματα
Μην βάλετε κανένα προϊόν πάνω στο έγκαυμα. Όποια και αν είναι η αιτία και η σοβαρότητα του εγκαύματος, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δροσίσετε με τρεχούμενο νερό το δέρμα για 10 λεπτά περίπου. Εάν το έγκαυμα είναι μικρόμπορείτε για να προστατεύσετε την περιοχή, να την . σκεπάσετε με μία γάζα. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού, ακόμα και αν το έγκαυμα φαίνεται ακίνδυνο.
Προστατέψτε το παιδί από τις γρατζουνιές
Η γρατζουνιά δεν είναι σοβαρή πληγή, εάν φροντίσετε να την καθαρίσετε αμέσως με νερό και πράσινο σαπούνι. Μόλις στεγνώσει, απλώστε κάποιο αντισηπτικό, αποφύγετε όμως το οινόπνευμα, γιατί είναι πολύ δυνατό και σκεπάστε το με χανσαπλάστ. Αν η γρατζουνιά προέρχεται από γάτα ρωτήστε τον γιατρό, αν πρέπει να κάνετε αντιτετανικό ορό. Παρακολουθήστε την εξέλιξη της
πληγής. Αν παρατηρήσετε ότι πρήζεται, πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό για περαιτέρω θεραπεία.
Μπήκε κάτι στο μάτι του
Όποιο και αν είναι το πρόβλημα άμμος, σκόνη ή καυστική ουσία, πρέπει να ξεβγάλετε το μάτι με τρεχούμενο νερό. Η ροή πρέπει να είναι συνεχής αλλά αδύναμη και να διαρκέσει ένα πεντάλεπτο. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο για το κατά πόσο θα είναι σκόπιμη η μεταφορά σε νοσοκομείο.
Προστατέψτε το παιδί από το καυτό φαγητό
Στα μικροκύματα, η θερμοκρασία των τροφίμων ανεβαίνει πολύ γρήγορα, ενώ το δοχείο παραμένει απλώς χλιαρό. Εάν το παιδί φάει πολύ καυτή τροφή, κινδυνεύει να υποστεί εγκαύματα στο στόμα ή στο λαιμό. Πρέπει να δοκιμάζετε πάντα τα τρόφιμα που έχετε ζεστάνει, πριν τα δώσετε στο παιδί. Καθαρίστε το σημείο με μπουκώματα με δροσερό νερό για μερικά λεπτά και βρέξτε ένα πανί με κρύο νερό και κρατήστε το για μερικά δευτερόλεπτα στην επιφάνεια της γλώσσας. Πασπαλίστε λίγη κρυσταλλική ζάχαρη στο σημείο του καψίματος για να ανακουφιστεί από τον πόνο.
Προστατέψτε το παιδί από πέσιμο
Τα μικρά παιδιά, που έχουν αρχίσει μόλις να περπατάνε, πέφτουν συχνά και προφανώς δεν πρέπει να σημαίνετε συναγερμό κάθε φορά που συμβαίνει. Πρέπει όμως να προσέχετε να μην υπάρχουν γύρω τους αντικείμενα αιχμηρά που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα πέσιμο μπορεί να είναι πιο σοβαρό. Παρατηρήστε το σημείο που χτύπησε και αν διαπιστώσετε πρήξιμο ή μελάνιασμα, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Προστατέψτε το παιδί από ηλεκτροπληξία
Μην αγγίζετε το παιδί, αν είναι ακόμα σε επαφή με την πηγή του ρεύματος. Διακόψτε αμέσως την παροχή και ειδοποιήστε το 166. Για να απομακρύνετε το παιδί από την πηγή, πατήστε γερά και με τα δύο πόδια σε ένα αντικείμενο φτιαγμένο από υλικό που είναι κακός αγωγός της θερμότητας
(ξύλο, λάστιχο, χαρτί). Πάρτε ένα μακρύ ξύλινο αντικείμενο π.χ. σκουπόξυλο και σπρώξτε το παιδί. Αν το παιδί δεν έχει σφυγμό και δεν αναπνέει, κάντε καρδιοαναπνευστική.
Αν έχει σφυγμό, αλλά δεν αναπνέει, προχωρήστε σε τεχνητή αναπνοή. Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το στο πλάι, με το κεφάλι του να στηρίζεται σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα διπλωμένο ύφασμα και με λυγισμένο το γόνατό του που δεν ακουμπά στο έδαφος. Εφόσον το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, βοηθήστε το να ξαπλώσει ανάσκελα στο έδαφος και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους του.
Αν διαπιστώσετε πως τα εγκαύματα έχουν διάμετρο που ξεπερνά τα 5 εκατοστά, σκεπάστε τα με μία γάζα. Σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται να ακουμπήσει στην περιοχή του εγκαύματος νερό, βρεγμένη κομπρέσα ή πετσέτα τυλιγμένη σε πάγο. Φροντίστε για τη μεταφορά του παιδιού στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Κατάποση φαρμάκων, χαπιών και καυστικής ουσίας
Εάν καταπιεί φάρμακα ή αν έχει πάρει κάποια καυστική ουσία (πετρέλαιο, απορρυπαντικά, καθαριστικά, βενζίνη λευκαντικά) μην προκαλέσετε εμετό αν το παιδί σας, δεν έχει τις αισθήσεις του, διότι μπορεί να γίνει εισρόφηση στους πνεύμονες και πνιγεί. Μόνο σε περίπτωση που το παιδί πήρε ποσότητα χαπιών θα προκαλέσετε εμετό με σιρόπι ιπεκακουάνας και αφού απαραίτητα επικοινωνήσετε προηγουμένως με τον γιατρό σας.
Σε κάθε λήψη πιθανής τοξικής ουσίας καλό είναι να δίνετε στο παιδί να πιεί γάλα ή ακόμα και νερό για να αραιώσει το δηλητήριο, εκτός κι αν υπάρχει υπόνοια για λήψη ναφθαλίνης ή καμφοράς ή αν έχει χάσει τις αισθήσεις του. Εάν η ουσία έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα του παιδιού απομακρύνετε τα ρούχα του και πλύνετε το δέρμα με άφθονο νερό.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Προστατέψτε Το Παιδί Σας Από Τις Ιώσεις Του Χειμώνα
- Διαταραχές Της Όρασης Σε Παιδιά!
- Ποια Είναι Η Πιο Υγιεινή Διατροφή Για Παιδιά Στο Σχολείο;
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ