
Διαταραχές της όρασης σε παιδιά! Τα παιδιά και τα…μάτια τους!
Ορισμένες από τις διαταραχές της όρασης σε παιδιά ηλικίας 4 χρόνων απλώς παρακολουθούνται από τον γιατρό. Ενώ αν ανιχνευθούν σε παιδιά ηλικίας 5 χρόνων, αντιμετωπίζονται με γυαλιά οράσεως.
Το 10-15% των παιδιών που ανήκουν στις ανώτερες οικονομικές τάξεις και το 45-50% όσων ανήκουν στις κατώτερες, έχουν μη διαγνωσθέντες διαταραχές όρασης. Επακόλουθο; Προβλήματα μαθήσεως και αυτοσεβασμού. Καθώς τα παιδιά βλέπουν ότι οι επιδόσεις τους στα μαθήματα και τις αθλητικές δραστηριότητες είναι περιορισμένες, χωρίς όμως να ξέρουν την αιτία.
Η Παιδιατρική Ακαδημία προσπαθούσε επί πολλά χρόνια να πείσει γονείς και γιατρούς να εξετάζουν τα μάτια βρεφών ηλικίας 6 μηνών. Για να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν οπτικές διαταραχές της όρασης. Σύσταση της είναι είναι η τακτική εξέταση των παιδικών ματιών από το 40 έτος ζωής.
Έγκαιρη εξέταση για διαταραχές της όρασης σε παιδιά
Η εξέταση των νηπιακών και παιδικών ματιών πρέπει αρχικώς να γίνει από τον παιδίατρο και αν παρατηρηθεί πρόβλημα, από τον οφθαλμίατρο ή τον παιδοοφθαλμίατρο. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένα νήπιο δεν μπορεί μεν να διαβάσει τον οφθαλμολογικό πίνακα. Αλλά ο παιδίατρος μπορεί να δει, ως ένα βαθμό, με το οφθαλμοσκόπιο του πόσο καλά βλέπει ένα μωρό.
Η οφθαλμοσκόπηση μπορεί επίσης να αποκαλύψει δυσμορφίες ή προβλήματα στον οφθαλμικό μυ, που μπορεί να εμποδίσουν τον συγχρονισμό των κινήσεων των 2 ματιών. Όταν το παιδί πάσχει από αμβλυωπία, κατά την οποία ο εγκέφαλος μπορεί να αναγνωρίσει όλα τα οπτικά σήματα. Που δέχεται από το ένα μάτι και η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί πριν κλείσει το 60 έτος της ζωής του. Η πάθηση αυτή δεν μπορεί πλέον να διορθωθεί και για όλη του τη ζωή θα έχει μειωμένη όραση από το ένα μάτι.
Όσον αφορά τους γονείς που δεν υποβάλλουν τα παιδιά τους σε θεραπεία για στραβισμό ελπίζοντας ότι όταν μεγαλώσουν θα απαλλαγούν από αυτόν. Τότε το καταδικάζουν σε μια ζωή μονόφθαλμης όρασης.
Διόρθωση διαφοράς
Με τη συμπλήρωση τριών μηνών από τη γέννηση ενός μωρού, τα μάτια που πρέπει να κοιτάζουν τα πάντα σταθερά και να δείχνουν ενδιαφέρον. Η νηπιακή μυωπία, συνήθως δεν χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση κυρίως επειδή ο κόσμος των βρεφών περιορίζεται σε κοντινές αποστάσεις. Αν όμως αποδειχθεί ότι ένα μωρό ηλικίας 6 μηνών έχει υψηλών βαθμών μυωπία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής. Η περιορισμένη μυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με γυαλιά από το 20 έτος ζωής του παιδιού και μετά.
Γενικά πάντως τα παιδιά με διαταραχές της όρασης είναι μάλλον απίθανο να παραπονεθούν για προβλήματα στα μάτια τους. Αφού δεν έχουν μέτρο σύγκρισης για το τι είναι φυσιολογικό. Η εξέταση των παιδιών θα πρέπει να αρχίζει το 30 έτος ζωής και να επαναλαμβάνεται μία φορά τον χρόνο έως την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Πάντως γονείς και δάσκαλοι θα πρέπει να θορυβηθούν αν το παιδί παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα. Όπως πονοκέφαλος, ναυτία ή ίλιγγο έπειτα από διάβασμα ή τάση να κρατάει τα βιβλία κοντά στο πρόσωπο όταν διαβάζει.
Πότε πρέπει να πάτε το παιδί στον οφθαλμίατρο
- Δυσφορία ή αποφυγή της κοντινής εργασίας από ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας. Το οποίο μπορεί επίσης να ονειροπολεί ή να μη συγκεντρώνεται εύκολα.
- Υγρά μάτια ή ερεθισμένα βλέφαρα που είναι κόκκινα, σχηματίζουν κρούστες ή είναι διογκωμένα. Υποδηλώνουν λοιμώξεις, αλλεργική αντίδραση ή άλλο πρόβλημα το οποίο διαταράσσει την όραση.
- Αδυναμία ευκρινούς οράσεως μακρινών αντικειμένων, που άλλα παιδιά με φυσιολογική όραση ή διορθωτικά γυαλιά βλέπουν.
- Αδυναμία του βρέφους ηλικίας 3ων μηνών και άνω να κοιτάζει σταθερά τα αντικείμενα. Να ακολουθεί με τα μάτια ένα κινούμενο φως ή να αποκρίνεται καταλλήλως στις οπτικές εικόνες.
Τα παιδιά και τα…μάτια τους!
- Κάμψη του κεφαλιού πλάγια, με τρόπο που υποδηλώνει ότι προσπαθεί να δει καθαρά μια εικόνα. Αλλάζοντας παράλληλα την απόσταση μεταξύ του ενός ματιού και του αντικειμένου.
- Υπερβολική αδεξιότητα, δυσκολίες στην ανάβαση μιας σκάλας, αδυναμία να πετάξει και να πιάσει μια μπάλα. Δυσκολίες στο να κουμπώσει τα ρούχα του ή να δέσει τα κορδόνια του, αν και όλα αυτά συνήθως υποδηλώνουν κακό συγχρονισμό των μυϊκών κινήσεων των χεριών και των ποδιών και όχι απαραιτήτως οφθαλμολογικά προβλήματα.
- Τάση να κρατάει το βιβλίο αρκετά κοντά στο πρόσωπό του όταν διαβάζει ή εξετάζει από κοντά διάφορα αντικείμενα.
- Υπερβολικό κλείσιμο ή βλεφάριασμα των ματιών του, αλληθώρισμα ή κάλυψη του ενός ματιού για να δει αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή μακριά.
- Παράπονα για πονοκέφαλο, ναυτία ή ιλίγγους μετά το διάβασμα.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Ποιες είναι οι διαταραχές οράσεως στα παιδιά;
- Ποια είναι η πιο υγιεινή διατροφή για παιδιά στο σχολείο;
- Ατομική υγιεινή για παιδιά…κάντε την πιο ευχάριστη!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ