Παρασκευή, 20 Μαΐου

Ψυχολογία: Γιατί δεν μπορώ να κλάψω;

Γιατί δεν μπορώ να κλάψω;

Γιατί δεν μπορώ να κλάψω;

Το κλάμα είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας. Άλλοτε πόνου και θλίψης και άλλοτε μεγάλης χαράς. Το σίγουρο είναι πάντως ότι μας βοηθάει να αποφορτιστούμε και να νιώσουμε ψυχική γαλήνη.
Είναι η πρώτη αντίδραση του ανθρώπου τη στιγμή που γεννιέται. Στη μετέπειτα ζωή του το κλάμα είναι έκφραση συναισθημάτων, ευεργετικό ως φυσιολογική συνέπεια κάποιων καταστάσεων, αντίδραση που αποφορτίζει το νευρικό του σύστημα.

Επιπλέον, αποτελεί μία σημαντική λειτουργία του οργανισμού η οποία απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προκαλεί ανακούφιση, ενώ το μπλοκάρισμα του μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που συνδέονται με το στρες.

Γιατί δεν μπορώ να κλάψω;

Πολλές φορές ενώ ο πόνος είναι πολύ μεγάλος, οι άνθρωποι αδυνατούν να εκτονωθούν και να εκφραστούν με το κλάμα. Αυτό άλλοτε είναι παροδική φάση και άλλοτε μόνιμη κατάσταση.

Πότε το κλάμα είναι φυσιολογικό;

Το κλάμα είναι έκφραση πόνου, στενοχώριας, φόβου, απώλειας αλλά και μεγάλης χαράς. Είναι απόλυτα λογικό να κλάψει κανείς σε αποτυχίες, σε καταστάσεις θυμού, πίεσης ή απωθημένης εχθρότητας, μπορεί ακόμα να εκφράζει και επιθετικότητα.

Αντί δηλαδή να σπάσει ό,τι βρει μπροστά του, να βρίσει τον προϊστάμενό του, να πιαστεί στα χέρια με το σύντροφό. Γενικά να κάνει κάτι που θα έχει μεγάλο κόστος, επιλέγει να αποφορτιστεί με το κλάμα.

Άλλοι τρόποι έκφρασης

Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τα συναισθήματά τους και αντί για το κλάμα να βρίσκουν άλλες διόδους έκφρασης και αποφόρτισης. Όπως να γελούν (νευρικό γέλιο),να τραγουδούν, να χορεύουν, να γράφουν τα συναισθήματά τους.

Εκφράζουν με οποιοδήποτε τρόπο τον πόνο και τη στενοχώρια τους προκειμένου να μην αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο να κλάψει.

Υπάρχουν επιπτώσεις

Η έκφραση του συναισθήματος, κυρίως της λύπης μέσω του κλάματος δεν είναι μεμονωμένη αντίδραση. Ο άνθρωπος έτσι δείχνει τις αδυναμίες, τις ευαισθησίες και ό,τι συνθέτει τον ψυχικό του κόσμο.

Η αποφόρτιση του συναισθήματος με κλάμα είναι ευεργετική για τον ψυχισμό και το νευρικό σύστημα. Όταν δεν κλαίμε ή δεν εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα, αυτά μας οδηγούν στην κατάθλιψη.

Στις σχέσεις όλοι κάποτε τσακίζουμε κάτω από το βάρος μιας κατάστασης. Αν δεν εκφραστούμε σ’ αυτήν την περίπτωση με κλάμα, μπορεί να ξεσπάσουμε αλλιώς .(π.χ. επιθετικότητα) και «να πάρει η μπάλα» ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν έχουν καμία ευθύνη με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην επικοινωνία και τις σχέσεις.

Μύθος

Σ’ όλους βαθιά μέσα μας υπάρχει η αντίληψη ότι οι αδύναμοι κλαίνε αυτό είναι λάθος! Δεν κλαίνε οι αδύναμοι αλλά οι άνθρωποι που έχουν μάθει να έχουν συναίσθημα. Το συναίσθημα μαθαίνεται
να το εκφράζουν και τέλος να το αποφορτίζουν μέσω του κλάματος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Πώς να θεραπεύσετε το σώμα και το μυαλό σύμφωνα με το ζώδιο σας

Άγχος και στρες καταπολέμηση με 10 θαυματουργούς τρόπους!

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.