Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τρόπος ζωής

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τρόπος ζωής

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τρόπος ζωής

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα είναι η λειτουργική διαταραχή της κινητικότητας του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλεί υποτροπιάζουσα επεισόδια
κοιλιακού πόνου δυσκοιλιότητας ή και διάρροιας χωρίς οργανική βλάβη του εντέρου.




Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται στους ενήλικες σε ποσοστό 20-30% και κυρίως στις γυναίκες σε τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άντρες. Υπάρχει μια σύνδεση του ευερέθιστου εντέρου και του άγχους παρόλα αυτά το άγχος πιθανότατα ενεργεί σαν ερέθισμα, αλλά αυτό δεν είναι και η κύρια πηγή, ένας άλλος πιθανός παράγοντας που μπορεί να διεγείρει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η διατροφή

Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η ανώμαλη σύσπαση των μυών του εντέρου και η ευαισθησία των ατόμων σε ορισμένες
τροφές όπως π.χ. φρούτα, σορβιτόλη, λίπος..

Όταν το άγχος από τη σύγκρουση μεταξύ συνειδητού και υποσυνειδήτου γίνει υπερβολικό, τότε έχουμε νεύρωση που οδηγεί σε ψυχοσωματικά συμπτώματα, ψυχολογικά προβλήματα και ενίοτε σε ψυχοσωματικές διαταραχές.

Τα ψυχολογικά προβλήματα της νεύρωσης εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα και ένα από αυτά είναι και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα προκαλούνται από αύξηση του τόνου (της δραστηριότητας) του συμπαθητικού ή του παρασυμπαθητικού ,συστήματος. Τα δύο αυτά συστήματα δρουν ανταγωνιστικά και αντίθετα και ανήκουν και τα δύο στο αυτόνομο ή αλλιώς φυτικό νευρικό σύστημα.

Το συμπαθητικό στον στόμαχο προκαλεί αναστολή του περισταλτισμού και της έκκρισης, καθώς και σύσπαση των σφιγκτήρων, στο λεπτό και παχύ έντερο προκαλεί αναστολή του περισταλτισμού και της έκκρισης. Όταν αυξάνεται ο τόνος, δηλαδή η δραστηριότητα, του συμπαθητικού, μειώνεται αυτός του παρασυμπαθητικού και το αντίστροφο.

Τα δύο συστήματα έχουν αντίθετη δράση. Το παρασυμπαθητικό στο στομάχι προκαλεί περισταλτισμό, έκκριση, χαλάρωση των σφιγκτήρων και κένωση στο λεπτό και στο (παχύ έντερο) προκαλεί περισταλτισμό, έκκριση και αγγειοδιαστολή, στο κατιόν κόλον και στο ορθό προ- καλεί έκκριση, περισταλτισμό και κένωση

Διατροφική αντιμετώπιση κολίτιδας (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου)

Τι επιτρέπεται

  • 1 Άφθονα υγρά σε μορφή ροφημάτων (χαμομήλι, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες κ.λπ.).
  • 2 Κρέας, ψάρι, πουλερικά όσο συχνά επιθυμείτε. Πλέον κατάλληλα είναι τα βραστά και τα ψητά σχάρας, που δεν περιέχουν καρυκεύματα, κρέμες γάλακτος και δεν έχουν τσιγαριστεί.
  • 3 Ψωμί, κατά προτίμηση λευκό και φρυγανισμένο ή φρυγανιές.
  • 4 Αμυλώδες τροφές και καλά βρασμένες πατάτες.
  • 5 Το γάλα, η φέτα, τα λευκά τυριά και γενικότερα τα γαλακτοκομικά μπορείτε να τα φάτε  μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να το διαπιστώσετε αυτό, πιείτε μία κούπα κρύο γάλα. Αν σας προκαλέσει φούσκωμα, πόνο ή διάρροια, πρέπει να τα αποφεύγετε.
  • 6 Οι βραστές σάλτσες σε μικρή ποσότητα και καλά βρασμένες, πάντοτε καλά μασημένες.
  • 7 Βραστά λαχανικά, μόνο αυτά που γίνονται ανεκτά ή σε μορφή σούπας ή πουρέ.
  • 8 Φρούτα, σε μέτρια ποσότητα, υπό μορφή κομπόστας ή και ωμά, εάν είναι μαλακά. Στα ωμά φρούτα πρέπει να αποφεύγεται η φλούδα.
  • 9 Αφεψήματα (χαμομήλι, φασκόμηλο). Η μέντα θα σας κάνει καλό.
  • 10 Γενικότερα μικρά και συχνά γεύματα, αποφεύγοντας τις ακρότητες, τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων και κατανείμετε την ισορροπημένη σας διατροφή πολύ προσεκτικά: ωράριο, ποσότητες, ποικιλία, πάντοτε με μια αυξημένη φυσική δραστηριότητα.

Τι απαγορεύεται

  • 1 Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα
  • 2 Μαύρο ψωμί καλαμπόκι – και τα όσπρια σε οξείες
  • 3 Δημητριακά με φλούδα (κολοκυθόσποροι, καλαμπόκι κ.λπ.)
  • 4 Σκληρά λαχανικά, ρίζες (π.χ., λάχανο, αγγούρι, χόρτα, κοτσάνι κουνουπιδιού κ.λπ.)
  • 5 Κρεμμύδι σκόρδο καυτερές σάλτσες -ι αυγοκομμένες σούπες -r κρέμες γάλακτος και γενικότερα τα πικάντικα φαγητά με πολλά καρυκεύματα
  • 6 Σκληρά φρούτα ή με σπόρους, όπως σταφύλια, σύκα, φράουλες και εσπεριδοειδή
  • 7 Καφές, τσάι, αλκοόλ, περιορισμός του άγχους και διακοπή του καπνίσματος
  • 8 Τα υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, μαλτόζη, Canderel)
  • 9 Τα αναψυκτικά του εμπορίου τύπου COLA – αεριούχα ποτά σε υπέρμετρη κατανάλωση
  • 10 Παχιά κρέατα και ψάρια, τα παστά και επίσης τα αλμυρά
    τυριά.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *