Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου

Τι είναι οι «θετικές δηλώσεις» και πώς θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη τους

Τι είναι οι «θετικές δηλώσεις» και πώς θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη τους

Αναρωτιέστε πολλές φορές τι είναι οι θετικές δηλώσεις; Οι θετικές δηλώσεις είναι δηλώσεις ή φράσεις που έχουν θετική και ενθαρρυντική σημασία. Αυτές οι δηλώσεις αποσκοπούν στην αναγνώριση και ενίσχυση των καλών πτυχών μιας κατάστασης, ενός ατόμου ή μιας κατάστασης πράγματος. Οι θετικές δηλώσεις μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την αντίληψη μας, καθώς μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας, να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αισιοδοξία.


Αν επαναλάβουμε μεγαλόφωνα στον εαυτό μας μία σωστά επιλεγμένη θετική δήλωση, μπορεί και να την κάνουμε πραγματικότητα.

Είτε προσπαθούμε να διαχειριστούμε το στρες, είτε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας, ή να κατακτήσουμε
κάποιον στόχο, οι θετικές δηλώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να εισχωρήσουμε στο υποσυνείδητό μας. Η σταθερή επανάληψη προτάσεων που στοχεύουν να βελτιώσουν τη ζωή και να κινητοποιήσουν τον εαυτό μας, είναι μία πρακτική που θυμίζει τον διαλογισμό. Όπως εξηγεί η Νεοϋορκέζα ψυχίατρος Άννα Γιουσίμ, «0ι φράσεις αυτές αποτυπώνουν το ποιοι θέλουμε να γίνουμε». Για παράδειγμα, λέμε «είμαι γαλήνιος», όχι «θέλω να ηρεμήσω».

Τι είναι οι «θετικές δηλώσεις» και πώς θα αξιοποιήσουμε τη δύναμη τους

Χρησιμοποιούμε τον ενεστώτα χρόνο, σαν να ζούμε ήδη με τον καινούργιο μας εαυτό. «Όσο πιο πολύ δουλεύετε με τις δηλώσεις, τόσο πιο πολύ θα σας βοηθάει η θετική σκέψη στην αυτοβελτίωση. Λειτουργούν ακόμα καλύτερα όταν γίνονται με προσήλωση και εσωτερική σκέψη που τις καθοδηγεί», συμβουλεύει. «Δεν χρειάζεται υπερβολική επεξεργασία, το πιο σημαντικό είναι το πώς σας κάνουν να νιώθετε όταν τις λέτε». Αν υποθέσουμε ότι
αναζητάμε έναν σύντροφο, μπορούμε να πούμε: «Ο αγαπημένος μου είναι τώρα στην πορεία για να με συναντήσει» ή «Αξίζω να έχω άφθονη αγάπη τώρα»,

Στόχος είναι η δόνηση της θετικής μας δήλωσης να συντονιστεί με την πραγματικότητα της συγκεκριμένης στιγμής.
Η προφορική επανάληψή τους είναι σημαντική για την ενδυνάμωση. Για ακόμη μεγαλύτερη δράση, γράφουμε τις φράσεις σε post-it και τα κολλάμε σε σημεία που κοιτάζουμε πολλές φορές την ημέρα, όπως στον καθρέφτη ή την οθόνη του υπολογιστή.

Το μυστικό είναι να τις επαναλαμβάνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, όχι όμως ασυναίσθητα. Πρέπει να το κάνουμε προσηλωμένα και συνειδητά και να αγκαλιάζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας προκαλούν. Οι θετικές δηλώσεις δεν είναι ξόρκια που θα πραγματοποιηθούν με έναν μαγικό τρόπο. Είναι τα εργαλεία που θα ευθυγραμμίσουν τις επιθυμίες με το υποσυνείδητό μας, ώστε να τις κάνουμε πραγματικότητα. Καθώς τις επαναλαμβάνουμε, εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο να φέρει την αλλαγή. Αν έχουμε την τάση να πέφτουμε σε φαύλους κύκλους αρνητικών σκέψεων, οι θετικές δηλώσεις μάς βοηθούν να βγούμε από την παγίδα και να βάλουμε νέο περιεχόμενο σε αυτά που ξέρουμε για τον εαυτό μας.

Πως χρησιμοποιούνται

Σε κάθε τομέα της ζωής μας που χρειάζεται βελτίωση, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα θετικών δηλώσεων. Για να γράψουμε τις φράσεις, οραματιζόμαστε τον εαυτό μας όπως θα είναι μέσα στη νέα κατάσταση, φροντίζουμε οι δηλώσεις να είναι προσγειωμένες, αφαιρούμε όλα τα «δεν», τα «ποτέ» και την αυτοκριτική. Όπως, για παράδειγμα: «Είμαι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας», «Παραδίδω πάντα τις εργασίες μου έγκαιρα», «Απολαμβάνω να δουλεύω με την ομάδα μου», «Το σώμα μου είναι δυνατό», «Αγαπώ τον εαυτό μου», «Οι άνθρωποι που βρίσκονται στη ζωή μου με αγαπούν και με υποστηρίζουν».

Καταγράφουμε τις φράσεις που μας ταιριάζουν και τις επαναλαμβάνουμε μεγαλόφωνα στον εαυτό μας σε σταθερές ώρες κάθε μέρα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία. Η ρουτίνα αυτή μπορεί να συνδεθεί με κάποιον συγκεκριμένο
χώρο ή δραστηριότητα. Όσο περισσότερες φορές την επαναλαμβάνουμε, τόσο το καλύτερο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *