Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Τύποι συναδέλφων: Δες πώς θα τα βγάλεις πέρα

Τύποι συναδέλφων: Δες πώς θα τα βγάλεις πέρα

Τύποι συναδέλφων: Δες πώς θα τα βγάλεις πέρα

Οι παρακάτω τύποι συναδέλφων μπορεί να τους συναντήσεις (σχεδόν) σε κάθε γραφείο σε κάθε δουλειά. Ο υπεραγχώδης, ο ύπουλος, ο τελειομανείς το θύμα κ.λ.π. Δες πώς θα τα βγάλεις πέρα μαζί τους!

Ο ΥΠΕΡΑΓΧΩΔΗΣ

Μπορεί να μην ξέρεις το όνομά του, αλλά σίγουρα θα γνωρίζεις το αγαπημένο του σλόγκαν: «Δεν προλαβαίνω» Η ειρωνεία είναι ότι του τρώει τόσο χρόνο η ανησυχία ότι δεν θα καταφέρει να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του, που τελικά το σλόγκαν του λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: Με το «καλημέρα σας» ο υπεραγχώδης σου εκπέμπει τέτοιο στρες, που αμέσως σου προκαλεί την επιθυμία να καταπιείς τα Lexotanil με τις χούφτες, ακόμη κι αν έχεις μόλις βγει από συνεδρία διαλογισμού. Όχι, δεν σου συνιστούμε να το κάνεις: Απλά κάν’ την από κοντά του με ελαφρά.

Ο ΥΠΟΥΛΟΣ

Κυκλοφορεί σε δύο βερσιόν: του Γλοιώδη και του Πατώ-επί-πτωμάτων. Ο Γλοιώδης είναι αυτός που ξοδεύει το 80% του χρόνου του προβάλλοντας τον εαυτό του και γλείφοντας ανωτέρους του και το υπόλοιπο 20% δουλεύοντας. Ο Πατώ-επί-πτωμάτων ξοδεύει το 100% του χρόνου του προσπαθώντας να φάει τη θέση του διπλανού του (στον οποίο, πιθανότατα, το παίζει κολλητός φίλος).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: Όπως θα αντιμετώπιζες και έναν ιό για τον οποίο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη το εμβόλιο: Όσο πιο μακριά του μείνεις, τόσο πιο ασφαλής θα είσαι.

Η ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ

Θα εμφανιστεί στο γραφείο ατσαλάκωτη, χτενισμένη και βαμμένη στην τρίχα, ακόμη κι αν έξω έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Σκέφτεται τι θέλει το αφεντικό προτού ακόμη το αφεντικό το σκεφτεί και δεν διστάζει να χτυπήσει δωδεκάωρα στο γραφείο για να βεβαιωθεί ότι από την αναφορά της δεν θα λείπει ούτε κόμμα. Η αγαπημένη της ατάκα; «Μην ανησυχείς, το έχω τακτοποιήσει ήδη». Και ναι, είναι σχεδόν πάντα γένους θηλυκού!

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΗ: Μπορείς να παραδειγματιστείς από την εργατικότητα και τη συνέπειά της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σε συμβουλεύαμε να μιμηθείς την Τελειομανή. Γιατί τότε, το σύνδρομο του burnout το έχεις στο τσεπάκι.

ΤΟ ΘΥΜΑ

Είναι αυτός που βγάζει όλη τη δουλειά του Ύπουλου (ή τουλάχιστον το 80% της), ενώ ο δεύτερος είναι πολύ απασχολημένος με την προβολή του εαυτού του ή την υπονόμευση του ανταγωνιστή του. Το θύμα πιστεύει ότι όταν δέχεται να αναλάβει επιπλέον καθήκοντα με μηδενική αύξηση, χτίζει καριέρα και φτιάχνει το όνομά του στο Χώρο. τι κάνει στην πραγματικότητα; Χαμαλίκι.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: Μήπως είσαι εσύ που φεύγεις καθημερινά πέντε ώρες μετά τη λήξη του ωραρίου; Μήπως στέλνεις emails για λογαριασμό της συναδέλφου που έχει αναλάβει το τιτάνιο καθήκον να φτιάξει τα νύχια της; Τότε, να ξέρεις ότι έχουν κυκλοφορήσει ωραιότατα εγχειρίδια αυτοβοήθειας που σου διδάσκουν πώς να λες «όχι». Αν δεν το έπιασες, εσύ είσαι το θύμα.

ΤΟ ΨΩΝΙΟ

Aς πούμε ότι συμμετέχεις σε μια ομαδική εργασία. Το ψώνιο είναι αυτό που θα στείλει, στο τέλος, ένα ευχαριστήριο email σε όλα τα μέλη της ομάδας για την «πολύτιμη βοήθειά τους στην υλοποίηση της ιδέας του». Η διαφορά του από τον ύπουλο συνάδελφο; Πιστεύει στ’ αλήθεια ότι ήταν δική του ιδέα. Όπως και η εφεύρεση του τροχού και ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: Άφησέ τον να καμαρώνει για τις επιτυχίες του. Πιθανότατα έχει γίνει ήδη ο γραφικός του γραφείου και κανένας δεν τον παίρνει πολύ στα σοβαρά. Άλλωστε, σε αντίθεση με τον ύπουλο, το ψώνιο είναι ακίνδυνο. Εφόσον δηλαδή πραγματικά συνεισφέρει στην ομάδα και δεν φαντασιώνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ την τελετή βράβευσής του με Νόμπελ.

Ο ΧΩΣΤΗΣ

Έχει το μοναδικό ταλέντο να χώνει τους άλλους να κάνουν τις δουλειές του με πρώτο και καλύτερο το θύμα. Είναι αυτός που θα σου στείλει ένα email με το συνοδευτικό μήνυμα: «Σε παρακαλώ, ενημέρωσέ με όταν το τακτοποιήσεις. Φιλάκια!», με μια τέτοια φυσικότητα, λες και γεννήθηκες για να το κάνεις. Περιττό να σου πω ότι αυτό που θα σου ζητήσει να τακτοποιήσεις είναι σαφώς δική του δουλειά.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: Αν αντιληφθείς ότι σε ρίξ’ το στην τρελίτσα την επόμενη φορά που θα σου ζητήσει, π.χ., να διαπραγματευτείς με έναν πελάτη που έχει αναλάβει εκείνος και άφησέ τον να τα βγάλει πέρα με τον εργοδότη σας. Αν ο χώστης είναι ο εργοδότης σου, άρχισε να στέλνεις βιογραφικά.

Ο ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΣ

Η διαφορά του από τον χώστη είναι ότι, τουλάχιστον, δεν επιβαρύνει τους συναδέλφους του με τα δικά του καθήκοντα. Το δικό του ταλέντο είναι να λείπει διαρκώς από το γραφείο, με δικαιολογίες που ακούγονται καθ’ όλα επαγγελματικές. Προφασιζόμενος για παράδειγμα ένα ακόμη επαγγελματικό γεύμα με πελάτη (που εξελίχθηκε σε βραδιά κοκτέιλ)

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: Από τη στιγμή που δεν επιβαρύνει κανέναν με επιπλέον δουλειά, απλά προσκυνάς το μεγαλείο του Λουφαδόρου.

Ο ΓΛΙΣΤΡΙΔΑΣ

Είναι αυτός που μιλάει ασταμάτητα, ακόμη κι αν όλοι οι υπόλοιποι στο γραφείο έχετε πέσει με τα μούτρα στη δουλειά να παραδώσετε ένα project που λήγει χτες. Το καλό με τον Γλιστρίδα είναι ότι αποτελεί αστείρευτη πηγή κουτσομπολιών. Το κακό είναι ότι όταν πρέπει πραγματικά να δουλέψεις, είναι αυτός που θα σε κάνει να νιώσεις σαν να έχεις μια τηλεόραση να παίζει πάνω
από το κεφάλι σου με τον ήχο τέρμα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: θα αποφύγεις να καθίσεις στο διπλανό γραφείο. Αν δεν έχεις επιλογή, θα φορέσεις ωτοασπίδες. Και ποτέ μα ποτέ δεν θα του μιλήσεις εμπιστευτικά για το φλερτάκι σου με τον γοητευτικό συνάδελφο. θέλεις να γίνει βούκινο;

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ

Είναι αυτός που πηγαινοέρχεται στο γραφείο όποτε θέλει, αδιαφορώντας πλήρως για το ωράριο. Κανένας δεν έχει καταλάβει ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενό του. Δεν λογοδοτεί σε κανέναν και δεν φαίνεται να κάνει απολύτως τίποτα, με εξαίρεση εκείνες τις στιγμές που αξιώνεται να μοιραστεί με τους άλλους μία ιδιοφυή ιδέα ή έναν πελάτη που θα σώσει στο παρά πέντε την εταιρεία από τη χρεοκοπία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: Αν είσαι εσύ o μπράβο σου. Έχεις το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Συνέχισε έτσι.

Ο ΚΛΟΟΥΝ

Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές: Η μία είναι του Κωμικού, που έχει πραγματικό χιούμορ και που με ένα
αστείο μπορεί να σώσει την ψυχική ισορροπία σου σε μια δύσκολη στιγμή. Η άλλη είναι του Γελοίου, του οποίου ΟΛΑ τα αστεία προκαλούν γέλιο ΜΟΝΟ σε εκείνον. Σε όλους τους άλλους προκαλεί τέτοιο εκνευρισμό, που κάποιες στιγμές νιώθουν την ακαταμάχητη επιθυμία να τον πετάξουν έξω με τις κλοτσιές. Αλλά δεν το κάνουν, γιατί είναι κατά βάθος καλό παιδί (και ενδεχομένως το θύμα).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟΝ: Για τον Γελοίο ο λόγος. Κάνε του κονέ με το πιο ενοχλητικό άτομο του γραφείου (π.χ. τον Γλιστρίδα).

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *