Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Ψυχολογικό τεστ:7+1 Μυστικά των ψυχολόγων

Ψυχολογικό τεστ:7+1 Μυστικά των ψυχολόγων

Ψυχολογικό τεστ:7+1 Μυστικά των ψυχολόγων

Δεν χρειάζεται να καθίσετε στον καναπέ… Κάντε το ψυχολογικό τεστ, ανακαλύψτε σε ποιον τύπο ανήκετε και υιοθετήστε τις συμβουλές των ειδικού.
Υπάρχουν άραγε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες; Ορισμένα άτομα είναι γενετικά προικισμένα σε σχέση με τους άλλους ώστε να βιώνουν λιγότερο στρες; Ή έχουν την ικανότητα να το διαχειρίζονται ευκολότερα;

H απάντηση είναι θετική. Κάποιοι βρίσκονται σε πιο πλεονεκτική θέση, επειδή διαθέτουν αυξημένη αντοχή σε συνθήκες στρες. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που έχουν βρεθεί
ότι σχετίζονται με το στρες περιλαμβάνουν την αισιοδοξία και το χαρακτηριστικό στυλ ερμηνείας των γεγονότων.

Ποιος είναι ο τύπος σας; Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα που παρουσιάζουν τα παρακάτω στη συμπεριφορά τους: ανταγωνιστικοί, ανυπόμονοι. Επιθετικοί, αρνητικοί, τελειομανείς, κάνουν έντονη αυτοκριτική κυνηγούν τις προκλήσεις. Αισθάνονται πίεση χρόνου, τρώνε,μιλ0ύν, περπατούν γρήγορα, κυριαρχούν στις ομαδικές συζητήσεις. Δεν μοιράζουν την ισχύ και τις ευθύνες με κανέναν και δεν αναθέτουν αρμοδιότητες σε άλλους. Ένας σημαντικός αριθμός ερευνών δείχνει ότι όσοι διαθέτουν συμπεριφορά Τύπου Α έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις. Κάντε το τεστ που θα βρείτε παρακάτω για να διαπιστώσετε σε ποιον τύπο ανήκετε.

Υιοθετήστε χωρίς άγχος τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που δεν… αγχώνονται. Τι να κάνετε;

Αποδεχτείτε τα γονίδια

Τα άτομα που διαθέτουν ευμετάβλητο αυτόνομο νευρικό σύστημα αντιδρούν άμεσα στις εξωτερικές συνθήκες ενώ έχουν λιγότερη αντοχή στο στρες. Η αντίδραση εξαρτάται από τη γενετική κατασκευή. Οι άντρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν αμέσως και εντονότερα τα συμπτώματα της αντίδρασης στο στρες. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αύξηση στην καρδιαγγειακή δραστηριότητα και την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με το στρες.

Ερμηνεύστε αισιόδοξα

Ευρήματα ερευνών δείχνουν ότι τα άτομα με αισιόδοξο στυλ ερμηνείας των γεγονότων καλλιεργούν θετικές προσδοκίες. Έχουν καλή εικόνα για τον εαυτό τους και θετική οπτική για τη ζωή. Δεν κατηγορούν τους άλλους για τις αποτυχίες τους, χρησιμοποιούν στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων και υιοθετούν υγιεινές συνήθειες. Τα απαισιόδοξα άτομα είναι ευάλωτα στη μαθημένη απόγνωση. Η τάση να ερμηνεύετε τις αποτυχίες ως έλλειψη προσωπικών ικανοτήτων π.χ. «εγώ δεν είμαι καλός στο… στην κατάθλιψη, την απομόνωση και τη μοναχικότητα, ενώ συχνά υποφέρουν από κοινωνική δειλία.

Κρατήστε τον έλεγχο

Άτομα με εσωτερική εστία ελέγχου πιστεύουν ότι ασκούν ένα λογικό βαθμό ελέγχου στη ζωή τους, τις περιστάσεις και τις προσπάθειές τους. Ότι η μοίρα τους επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις ίδιες τους τις πράξεις. Αντίθετα, τα άτομα με εξωτερική εστία ελέγχου πιστεύουν ότι οι αποτυχίες και οι επιτυχίες τους είναι αποτέλεσμα των άστρων, της μοίρας ή των πράξεων των άλλων. H πρώτη κατηγορία δεν αγχώνεται όσο η δεύτερη. Και αυτό γιατί δεν χάνει χρόνο και ενέργεια σε αρνητικά συναισθήματα αλλά χρησιμοποιεί στρατηγικές για να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Κάντε bungee jumbing!

Όσοι έχουν την τάση να αποζητούν έντονες εμπειρίες θεωρούν τα υποψήφια στρεσογόνα επεισόδια ως λιγότερα απειλητικά, ριψοκίνδυνα και ικανά να τους προκαλέσουν στρες. Έτσι, έχουν μειωμένα στρες και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Έχετε πίστη στην αξία σας

Όπως η αισιοδοξία έτσι και η αυτοαποτελεσματικότητα (self efficacy, αφορά τον υψηλό βαθμό πίστης στις ικανότητες μας και σε πεποιθήσεις του τύπου «μπορώ να τα καταφέρω»). Συνδέεται με τη μειωμένη έκκριση αδρεναλίνης και νορεπινεφρίνης. Επιπλέον, με τη μειωμένη ψυχική ένταση στη δουλειά, την επαρκή ικανότητα αυτοελέγχου σε τομείς. Όπως η προσπάθεια για σταθεροποίηση βάρους σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης και διακοπή καπνίσματος. Σχετίζεται ακόμη με την αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης.

Γίνετε πιο «σκληροί»

Δεν υποφέρουν όλοι οι εργαζόμενοι από στρες. Αυτοί που τη… γλιτώνουν διαθέτουν αυτό που ονομάζουν οι ειδικοί «ψυχολογική σκληρότητα» (hardiness) και έχουν τα εξής τα χαρακτηριστικά:

 • Θεωρούν την αλλαγή ως φυσιολογική κατάσταση, ως πρόκληση, ως βελτίωση και όχι ως απειλή. ‘Exouv στρες, αλλά αντί να γίνονται επιθετικοί το ερμηνεύουν ως «ενδιαφέρον».
 • Πιστεύουν ότι έχουν τον έλεγχο.
 • Αναμειγνύονται ενεργά στη δουλειά ή το πρόβλημα και αφοσιώνονται.

Τι άλλο μπορεί να σας βοηθήσει;

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Είναι μια καλή συνταγή για την αντιμετώπιση του στρες, καθώς μειώνει σημαντικά την επίδρασή του:

 • Προσφέρει συναισθηματικό  ενδιαφέρον (αίσθηση ότι σας ακούν, σας καταλαβαίνουν).
 • Παρέχει πληροφορίες και συμβουλές για την επίλυση προβλημάτων.
 • Δίνει την αναγκαία ανατροφοδότηση στην ερώτηση «πως τα πάω;».
 • Αντιμετωπίζει μια κοινωνική ανάγκη, την ανάγκη της παρέας.
 • Αυξάνει την παραγωγή ενός είδους αντισωμάτων (immunoglobina), τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση μολύνσεων του γαστρεντερικού, ουροποιητικού και αναπνευστικού συστήματος.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

Καλή αίσθηση του χιούμορ σημαίνει καλύτερη υγεία και λιγότερο στρες. Κι αυτό γιατί:

 • Μπορεί να μετριάσει την επίδραση του στρες είτε με την έκκριση ενδορφινών είτε με τον αντιπερισπασμό της προσοχής.
 • Κάνει ένα άσχημο γεγονός να φαίνεται λιγότερο αρνητικό.
 • Προσελκύει κοινωνική υποστήριξη.
 • Ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου;

Υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός ερωτηματολογίων για τη μέτρηση του βαθμού στρες. Κάποια από αυτά μετρούν το στρες δοκιμάζει το άτομο σε συγκεκριμένες καταστάσεις περιστασιακό στρες. Ενώ άλλα μετρούν το γενικότερο βαθμό στρες, ως στοιχείο προσωπικότητας χαρακτηριστικό στρες. Το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στον πίνακα που ακολουθεί υπολογίζει το χαρακτηριστικό στρες μέσω της εκτίμησης του γενικότερου τρόπου συμπεριφοράς του ατόμου.
Μπορείτε κι εσείς να ανακαλύψετε αν ανήκετε στον Τύπο Α.

Ψυχολογικό τεστ:7+1 Μυστικά των ψυχολόγων

Αποτελέσματα ψυχολογικού τεστ

Για vo βρείτε σε ποιον τύπο ανήκετε, κυκλώστε τον αριθμό που περιγράφει καλύτερα τη
συμπεριφορά σας. Προσθέστε τις απαντήσεις σας σε κάθε ερώτηση για να υπολογίσετε
σκορ σας.

 • Πάνω από 25: Δείχνει ότι είστε μια βόμβα έτοιμη να εκραγείτε!
 • Από 21-24: Ανήκετε στον Τύπο Α, είστε δηλαδή αγχώδεις.
 • Από 20-10: Ανήκετε στον Τύπο Β, συνεπώς αντιμετωπίζετε λιγότερους κινδύνους καρδιακές παθήσεις.
 • Κάτω από 10: Είστε απόλυτα ήρεμος.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *