Δευτέρα, 5 Ιουνίου

Φτιάξε ζύμη χωρίς μαγιά με τη βοήθεια της σόδας

ζύμη χωρίς μαγιά

Φτιάξε ζύμη χωρίς μαγιά με τη βοήθεια της σόδας

Για να φουσκώσει η ζύμη χρειάζεται μαγιά όχι όμως σε όλες. Μπορεί να βοηθήσει η σόδα; Φυσικά! Να ξέρεις, όμως, ότι υπάρχει φυσικό υλικό για το φούσκωμα μιας ζύμης αλλά και η χημική μαγιά!


Αυτό το φυσικό υλικό αποτελείται από μικροοργανισμούς, που μόλις εκτεθούν στον αέρα και τη θερμότητα, φουσκώνουν τη ζύμη. Μπορούμε να τους φτιάξουμε μόνοι μας (ανακατεύοντας νερό και φαρίνα) ή να αγοράσουμε μαγιά από τον φούρνο, με την οποία μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί, πίτσα ή μπριός…
Η χημική μαγιά και η σόδα δεν περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς, φουσκώνουν όμως τη ζύμη γρήγορα χάρη στη θερμότητα του φούρνου.

Φτιάξε ζύμη χωρίς μαγιά με τη βοήθεια της σόδας

Πώς δρα η μαγιά;

Η μαγιά χρησιμεύει μόνο στην παρασκευή γλυκισμάτων. Η ζύμη δεν φουσκώνει χάρη στη ζύμωση που προκαλείται από τα βακτήρια αλλά λόγω μιας χημικής αντίδρασης τύπου οξύ-βάση. Αυτό το προϊόν αποτελείται από σόδα και φωσφάτη (βάση), ποτάσιο (οξύ) και αλεύρι, που σταθεροποιεί το μείγμα. Με την υγρασία και τη ζέστη, η σόδα και το ποτάσιο απελευθερώνουν φυσαλίδες, που αερίζουν και φουσκώνουν τη ζύμη. Το γλυκό δεν θα φουσκώσει πριν αλλά κατά τη διάρκεια του
ψησίματος.

Γιατί να επιλέξεις σόδα;

Είναι αγνό προϊόν, χωρίς χημικά,και κάνει τις ζύμες πιο εύπεπτες. Το μειονέκτημά της: δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα γλυκά. Το μείγμα πρέπει να περιέχει ένα όξινο συστατικό σε επαρκή ποσότητα, ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Αυτό το συστατικό μπορεί να είναι φρέσκο γάλα, γιαούρτι, μέλι, ζάχαρη ή λεμόνι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χημική μαγιά μαζί με σόδα, ώστε να φουσκώσει καλά η ζύμη, και το γλυκό να γίνει εύπεπτο.

Προσοχή, μην χρησιμοποιείς μεγάλη ποσότητα σόδας, γιατί μπορεί να δώσει δυσάρεστη γεύση στις
ζύμες σου.

Φτιάξε ζύμη χωρίς μαγιά με τη βοήθεια της σόδας

2 συνταγές για σπιτική μαγιά

Για να αποφύγεις τη δυσάρεστη γεύση της σόδας, αλλά και τα χημικά προϊόντα του εμπορίου, μπορείς να φτιάξεις μαγιά μόνοι σου.
Ανακάτεψε σόδα με ένα όξινο υλικό και έναν σταθεροποιητή, δηλαδή: 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, 1 κουταλιά της σούπας ποτάσιο (το βρίσκεις στο φαρμακείο και στο Διαδίκτυο)
και 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο.

Η σπιτική μαγιά δεν διατηρείται τόσο όσο η χημική. Άλλη εναλλακτική (πρέπει όμως να χρησιμοποιήσεις πολύ γρήγορα αυτή τη μαγιά): 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα, 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και 15 ml γάλα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *