Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου

Ψωμί σικάλεως από τα χεράκια σου!

Σήμερα θα σου δώσω μια βασική συνταγή για ψωμί σικάλεως που την έχω μάθει από τη γιαγιά μου.Ακόμα θα σου περιγράψω τον τρόπο που γίνετε το προζύμι βάση την παράδοση μας.


Πως κάνεις το προζύμι

Σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου, βάζεις σ’ ένα ποτήρι Αγιασμό, συμπληρώνεις με νερό, βουτάς μέσα για λίγα λεπτά τα Σταυρολούλουδα,βασιλικό, κατιφέ, δενδρολίβανο και το βάζεις λίγο να ζεσταθεί και να γίνει χλιαρό. Πρόσθεσε κατόπιν 1/2 κιλό αλεύρι, λίγες σταγόνες λεμονιού και φτιάχνεις μία πολύ αραιή ζύμη που τη βάζεις σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Σε 7-8 ημέρες, το προζύμι είναι έτοιμο. Το ρίχνεις σε αλεύρι και νερό και ζυμώνετε το ψωμί. Ένα μέρος από τη ζύμη του ψωμιού, όσο ένα πορτοκάλι περίπου, το βάζεις σε ένα μικρό πήλινο δοχείο και το διατηρείς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι την επόμενη φορά που θα ζυμώσεις. Έτσι το προζύμι σου, ανανεώνεται και μπορεί να διατηρηθεί για πάρα πολλά χρόνια.

Ψωμί σικάλεως από τα χεράκια σου!

Για το ψωμί σικάλεως θα χρειαστείς:

  • 600 γρ αλεύρι σικάλεως
  • 300 γρ πλήρες λευκό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 δόση προζύμι
  • 400-450 γρ χλιαρό νερό

 

Χρόνος προετοιμασίας: 20-30 λεπτά

Χρόνος για να φουσκώσει: 9 ώρες

Θερμοκρασία φούρνου: 190 βαθμοί

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 20 λεπτά

Χρόνος για να κρυώσει: 10-15 λεπτά

Εκτέλεση

1. Σ’ ένα μπολ, ανάμειξε τα δύο είδη αλευριού και το αλάτι.

2. Πρόσθεσε το προζύμι και το χλιαρό νερό.

3. Ζύμωσε καλά όλα τα υλικά μαζί

4. Σκέπασε με βαμβακερή πετσέτα και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για 45-60 λεπτά ή ώσπου να
διπλασιαστεί ο όγκος της.

5. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, ζύμωσε πάλι και δώσε της το σχήμα καρβελιού.

6. Με μαχαίρι χάραξε ένα σταυρό στην επιφάνεια. Βάλτε το καρβέλι σε ταψί που έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει. Αφήστε να φουσκώσει για 30-45 λεπτά πριν το ψήσεις.

Δύο ακόμα συμβουλές:
• Για να είσαι σίγουρη ότι το ψωμί έχει ψηθεί θα πρέπει να κάνει έναν κούφιο ήχο αν το χτυπήσεις
από κάτω.
• Αν τοποθετήσεις ένα πυρίμαχο σκεύος με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου, ο ατμός θα δια-
τηρήσει την υγρασία του ψωμιού.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Ζυμαρικά βίδες με πατάτες και λαχανικά!

Τούρτα σοκολάτα με κακάο για γαρνίρισμα

Μάφινς με σοκολάτα και μπαχαρικά!

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *