Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου

Αλλεργικό σοκ: Τι είναι και τι μπορεί να το προκαλέσει

Αλλεργικό σοκ: Τι είναι και τι μπορεί να το προκαλέσει

Αλλεργικό σοκ: Τι είναι και τι μπορεί να το προκαλέσει

Το αλλεργικό σοκ είναι μία ακραία αντίδραση του οργανισμού, που οφείλεται σε υπερευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος, απέναντι σε κάποια τροφή ή φάρμακο. Συνοδεύεται από μεγάλη πτώση της πίεσης, που προκαλεί απώλεια των αισθήσεων και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.
Εκδηλώνεται συνήθως ξαφνικά, μέσα σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτα έως και δύο ώρες. Θεωρείται επείγον περιστατικό, καθώς οδηγεί σε καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια. Κάθε αλλεργική αντίδραση όμως, δεν εξελίσσεται απαραίτητα σε σοκ. Μπορεί να εκδηλωθεί απλώς με κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, όπως συνάχι και κνησμό στο δέρμα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Αλλεργίες και δυσανεξίες: Αντιμετώπισε τις φυσικά…

Τι μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ

Το τσίμπημα των εντόμων, η αλλεργική αντίδραση από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας είναι επείγουσα κατάσταση, που συχνά εξελίσσεται αστραπιαία. Έχει τα ίδια συμπτώματα με τις άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, που εμφανίζονται με την ίδια περίπου σειρά.

Κάποια τρόφιμα στα οποία μπορεί να έχετε αλλεργία. Πιο συνηθισμένα είναι οι ξηροί καρποί, τα εποχιακά φρούτα (ροδάκινα, σύκα, κτλ.), τα θαλασσινά, το γάλα, τα αυγά και τα δημητριακά. Μπορεί επίσης να ευθύνονται και τα πρόσθετα τροφίμων.

Αλλεργική αντίδραση σε φαρμακευτικές ουσίες

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

 • 1. Γενικευμένο εξάνθημα στο δέρμα.
 • 2. Οίδημα προσώπου, άκρων και βλεννογόνων.
 • 3. Δακρύρροια και ρινική καταρροή.
 • 4. Έντονη ταχυκαρδία.
 • 5. Πόνος στην κοιλιά.
 • 6. Τάση για εμετό.
 • 7. Δύσπνοια.
 • 8. Βραχνάδα στη φωνή
 • 9. Πτώση της πίεσης

Αν γνωρίζετε ήδη ότι είστε αλλεργικοί στα υμονόπτερα(ή συγκεκριμένο τρόφιμο), θα πρέπει
να έχετε πάντα κοντά σας, ένα σετ φαρμάκων για την αντιμετώπιση του αλλεργικού σοκ, το
οποίο να περιλαμβάνει :

 • Ένα αντιισταμινικό χάπι(χάπι, σιρόπι ή ένεση).
 • Ένα χάπι ή ένεση κορτιζόνης.
 • Ένα διεγέρτη β2 βραχείας δράσεως, δηλαδή ένα βρογχοδιασταλτικό για τη δύσπνοια.
 • Συσκευές αυτόματης έκχυσης αδρεναλίνης.

Αν νιώσετε ότι σας τσίμπησε κάποιο έντομο και είστε αλλεργικοί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλιμακωτά τα φάρμακα που περιέχει το σετ, ανάλογα με τις αντιδράσεις του οργανισμού και τις υποδείξεις του ιατρού.

Πρώτα πρέπει να πάρετε το αντιισταμινικό και την κορτιζόνη. Στη συνέχεια, αν νιώσετε δύσπνοια, θα πρέπει να κάνετε εισπνοές με το βρογχοδιασταλτικό και τέλος, αν τα συμπτώματα εμφανίζουν επιδείνωση, θα πρέπει να κάνετε την ένεση και να επισκεφτείτε άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Καλοκαιρινές αλλεργίες που εγκυμονούν κινδύνους

Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί :

Μόλις αισθανθείτε τα συμπτώματα που περιγράφουμε παραπάνω, λίγο μετά από την κατανάλωση κάποιας τροφής ή μετά το τσίμπημα κάποιου εντόμου, θα πρέπει να πάρετε κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο και πιθανότατα κάποιο χάπι κορτιζόνης.

Αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται, θα πρέπει να καλέσετε ιατρική βοήθεια. Επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε τις αισθήσεις σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξηγήσετε στο γιατρό ή σε όποιον βρίσκεται δίπλα σας, τι έντομο σας τσίμπησε (αν γνωρίζετε) ή ποια τροφή ή φάρμακο, είχατε καταναλώσει προηγουμένως.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: 10 συμβουλές για να αντιμετωπίσεις τις ανοιξιάτικες αλλεργίες!

Χρήσιμες συμβουλές

Η ένεση γίνεται πάνω σε γυμνό χέρι ή στον μηρό, ανάλογα με τις οδηγίες. Οι καρδιοπαθείς, ανάλογα με την κρίση του αλλεργιολόγου ή και του καρδιολόγου, πρέπει να λαμβάνουν παιδική δοσολογία αδρεναλίνης. Αν έχετε υπόταση και ανήκετε στα άτομα που κινδυνεύουν από αλλεργικό σοκ, δεν θα πρέπει να λαμβάνετε αντί υπερτασική αγωγή με ορισμένα φάρμακα για την καρδιά, όπως οι β αναστολείς, καθώς αναχαιτίζουν τη δράση της αδρεναλίνης.

Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα των εντόμων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικές λοσιόν ή σπρέι, με τα οποία κάνετε επάλειψη στα ακάλυπτα σημεία του σώματός σας. Αποφύγετε τα έντονα αρώματα και τις λακ, γιατί προσελκύουν τα έντομα. Αν έρθετε αντιμέτωποι με κάποιο έντομο, αποφύγετε να κάνετε απότομες κινήσεις.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *