Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου

Άσκηση στην τρίτη ηλικία για καλύτερη υγεία!

Άσκηση στην τρίτη ηλικία για καλύτερη υγεία!

Άσκηση στην τρίτη ηλικία για καλύτερη υγεία!

H άσκηση στην τρίτη ηλικία είναι απαραίτητη γιατί βελτιώνει την υγεία και χαρίζει ευεξία και καλύτερη διάθεση. Δείτε σήμερα όλα τα οφέλη της και εντάξτε την στο καθημερινό σας πρόγραμμα!

Άσκηση και οφέλη

H άσκηση βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς, διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη. Συμβάλλει επίσης και στη βελτίωση κατά 20% στην λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος Σκοπός της άσκησης είναι να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τις κινητικές και οπτικοακουστικές λειτουργίες για μεγαλύτερο διάστημα.
H απώλεια της μυϊκής μάζας, η μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού και η μειωμένη ικανότητα προσαρμογής σε στρεσογόνες καταστόσεις, έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην λειτουργική κατάσταση των ηλικιωμένων.

H άσκηση βελτιώνει το μυοσκελετικό ιστό, αυξάνοντας την μυϊκή μάζα, την ευκινησία των αρθρώσεων και την αντοχή των οστών. Επίσης βελτιώνει την ισορροπία του σώματος και βοηθάει τον νευρομϋικό συντονισμό. Γενική αρχή ενός προγράμματος είναι η προσαρμογή του στις ανάγκες και τις δυνατότητες του ηλικιωμένου ατόμου. Αυτό προκύπτει από προσεκτικό ιατρικό έλεγχο που προηγείται.

Κατάλληλες ασκήσεις για την τρίτη ηλικία

Καταλληλότερες ασκήσεις είναι αυτές που απασχολούν κινητικά μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες. Αυτές είναι η βάδιση, το τζόκινγκ, o χορός και η κολύμβηση. Διαπιστώθηκε ότι η άσκηση μικρότερων μυϊκών ομάδων, προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Διάρκεια άσκησης

Γενικά συνιστάται άσκηση διάρκειας 20-30 λεπτών, 2 φορές την εβδομάδα (μη συνεχόμενες) ώστε να υπάρχει ωφέλεια. Για τα άτομα που μόλις ξεκινάνε, συνιστάται ασκησιολόγιο διάρκειας 5-10 λεπτών,αυξανόμενο προοδευτικά.

Ένταση άσκησης

Η ένταση της άσκησης από τη δοκιμασία κόπωσης που προηγείται. Η φυσιολογική καρδιακή συχνότητα κυμαίνεται γύρω στο 60-8070 της μέγιστης καρδιακής, εκτός κι αν έχει διαγνωστεί κόποι0 πρόβλημα.

Καλή προθέρμανση

Σημαντική είναι η καλή προθέρμανση. Θα πρέπει να αποφεύγονται γρήγορες και απότομες κινήσεις. Τα διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα καθιερωμένα, ώστε τα διάφορα συστήματα να επανέλθουν προοδευτικό σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι ασκήσεις πρέπει να είναι ευχάριστες και. ψυχαγωγικές.

Οι ασκήσεις με την μπάλα είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στους ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τις νευρο-μυΐκές συντονιστικές ικανότητές τους. Επίσης οι ασκήσεις στη θάλασσα ή ακόμα και σε πισίνα, βοηθούν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό τους, συν το γεγονός ότι γίνονται πιο εύκολες και πιο ευχάριστες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *