
Χωριάτικο ψωμί με μαγιά : Βήμα Βήμα όλη η διαδικασία
Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν το Χωριάτικο ψωμί με μαγιά με δέος ! Γενικά πιστεύουν ότι είναι δύσκολο και περίπλοκο θέμα. Στην πραγματικότητα είναι παιχνιδάκι, αρκεί να διαθέτεις τρεις σημαντικές παραμέτρους: να έχεις αρκετό διαθέσιμο χρόνο, μια ευχάριστη, ζεστή κουζίνα και λίγη γνώση σχετικά με αυτό το ζωντανό πράγμα που είναι η μαγιά.
Τα δύο πρώτα είναι εύκολα, όσο δε για το τρίτο,δηλαδή πως θα φτιάξεις χωριάτικο ψωμί με μαγιά θα σε βοηθήσει το beauty secrets, δίνοντάς σας τις παρακάτω οδηγίες.
Λίγα λόγια για τη μαγιά
Θα πρέπει να είναι φρέσκια. Σ’αυτή την περίπτωση έχει όψη γυαλιστερή και φρέσκια, υπόξινη μυρωδιά, ενώ μόλις την πιέσεις να γίνεται επίπεδη. Η μαγιά συνήθως κυκλοφορεί στο εμπόριο σε κύβους (των 40 γρ). Αν δεν χρησιμοποιήσεις ολόκληρη την ποσότητα, μπορείς να διατηρήσεις την υπόλοιπη στην κατάψυξη,για τρεις μήνες περίπου. Η ξηρή μαγιά σε φακελάκια αποτελεί επίσης καλή και πρακτική λύση, αφού διατηρείται για ένα χρόνο,περίπου.
Γιατί φουσκώνει η μαγιά
Τα κύτταρα της μαγιάς είναι πάρα πολύ μικροί οργανισμοί, που χρειάζονται αέρα, ζέστη, υγρασία και τροφή αν πρόκειται να μεγαλώσουν. Αυτά προκαλούν ζύμωση, κατά την οποία εκλύονται ανθρακικά οξέα και αλκοόλη, δημιουργώντας πολλές μικρές φουσκάλες που κάνουν τη ζύμη να φουσκώνει και να υπερδιπλασιάζει τον όγκο της.
Το κρύο ή η υπερβολική θερμότητα σκοτώνουν τα βακτηρίδια της μαγιάς,γι’ αυτό, το γάλα μέσα στο, οποίο την χτυπάς, πρέπει να έχει την κατάλληλη θερμοκρασία (γύρω στους 35 βαθμούς, δηλαδή απλώς χλιαρό). Το αλάτι, η ζάχαρη και το βούτυρο δεν πρέπει να προστίθενται κατευθείαν στη μαγιά, γιατί μπορεί ν’ ανακόψουν τη ζύμωση.
Μια απλή μέθοδος
Η κλασική μέθοδος για να φτιάξεις ζύμη για χωριάτικο ψωμί με μαγιά παρουσιάζεται βήμα-βήμα. Υπάρχει όμως και μια ακόμη μέθοδος, που είναι ευκολότερη, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο. Ανακατεύεις όλα τα υλικά συγχρόνως και τα χτυπάς στο μίξερ.
Βάζεις τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζεις με μια βαμβακερή πετσετούλα και την αφήνεις στο ψυγείο να φουσκώσει.Μετά από 4 ώρες ζύμωσε καλά και δυνατά τη ζύμη. Άφησε την 4 ώρες ακόμα και η ζύμη είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσεις.
Πριν αρχίσεις πρόσεξε:
- Κλείσε πόρτες και παράθυρα και διατήρησε τον χώρο ζεστό. Η ιδανική θερμοκρασία του χώρου είναι 21 βαθμοί Κελσίου.
- Βγάλε όλα τα υλικά από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν,ώστε να έχουν τον χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Για την όλη προετοιμασία χρησιμοποίησε καλύτερα ξύλινο πάγκο, παρά μαρμάρινο. Η κρύα πέτρα μπορεί να μην αφήσει τη μαγιά να φουσκώσει κανονικά.
Χωριάτικο ψωμί με μαγιά
Υλικά:
- 500 γρ πλήρες αλεύρι
- 40 γρ φρέσκια μαγιά
- 60 γρ ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 αυγά
- 250 γρ γάλα
- 50 γρ βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
- Για γλυκιά ζύμη:
- 50 γρ βούτυρο
- 40 ζάχαρη
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος για να φουσκώσει: 3-4 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Θερμοκρασία φούρνου: 180-200 βαθμοί
Χρόνος για να κρυώσει: 10-20 λεπτά
Εκτέλεση
- 1. Μέτρησε τα υλικά και άφησε τα να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- 2. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
- 3. Σε ένα κατσαρολάκι ζέστανε το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία.
- 4. Θρυμμάτισε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα ή αν χρησιμοποιήσεις ξηρή δες τη σημείωση.
- 5. Πρόσθεσε 4 κουταλιές αλεύρι και ανακάτεψε ώσπου το μείγμα να πήξει.
- 6. Πρόσθεσε μία πρέζα ζάχαρη.
- 7. Σκέπασε το κατσαρολάκι και άφησε τη μαγιά να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- 8. Ανακάτεψε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και κάνε μία λακουβίτσα στο κέντρο.
- 9. Σπάσε τα αυγά μέσα στη λακουβίτσα.
- 10. Πρόσθεσε στο αλεύρι το βούτυρο σε κομματάκια.
- 11. Πρόσθεσε και το μείγμα με τη μαγιά.
- 12. Ζύμωσε καλά όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μία ομοιόμορφη και μαλακιά ζύμη. Σκέπασε και άφησε να φουσκώσει για 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Στη συνέχεια ξαναζυμώνεις καλά.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ