Παρασκευή, 19 Ιουλίου

Ψωμί και πάχος:Μάθε όλη την αλήθεια για αυτήν την πολύτιμη τροφή

Ψωμί και πάχοςΒασικό συστατικό της καθημερινής μας διατροφής, το ψωμί έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς ως υπεύθυνο για την παχυσαρκία. Κι όμως, είναι μια πολύτιμη τροφή, αρκεί να το καταναλώνουμε με μέτρο.Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλη την αλήθεια για το ψωμί,δηλαδή αν τελικά είναι υπεύθυνο για το πάχος,ή όχι καθώς και πολλές πληροφορίες για την διατροφική του αξία.


Ψωμί και πάχος:Μάθε όλη την αλήθεια για αυτήν την πολύτιμη τροφή

Ένζυμο ή άζυμο, σκέτο ή αρωματισμένο, το ψωμί αποτελούσε και αποτελεί την κύρια και ιερή τροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ακούγεται συχνά η λανθασμένη άποψη ότι παχαίνει και γι αυτό πρέπει να το αποκλείουμε από τη διατροφή μας, όταν κάνουμε δίαιτα. Αντίθετα, όμως, το ποιοτικό ψωμί θεωρείται αναγκαίο στοιχείο της διατροφής και κύριο ενισχυτικό της καλής μας υγείας.

Ανεκτίμητη διατροφική αξία

Το ψωμί θεωρείται απαραίτητο για κάθε γεύμα και προσφέρει ενέργεια, πρωτεΐνες; βασικά μέταλλα, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Ωστόσο; η αξία και η σύνθεσή του ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα των αλεύρων. Παρασκευάζεται από σιτάρι ή άλλα δημητριακά (σίκαλη, κριθάρι, καλαμπόκι, σπόροι) Διακρίνεται σε λευκό, ημίλευκο και μαύρο, σε εξάρτηση από τα στρώματα του κόκκου του σιταριού που περιέχονται στο αλεύρι και το βαθμό άλεσης. ‘Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του τόσο περισσότερα συστατικά του κόκκου (άρα και θρεπτικά συστατικά) διαθέτει.

Ψωμί και πάχος:Μάθε όλη την αλήθεια για αυτήν την πολύτιμη τροφή

Τα είδη ψωμιού
Σίκαλης:Είναι βαρύ όχι πολύ αφράτο. γιατί προέρχεται από μείγμα αλεύρων σιταριού και σίκαλης. Συνίσταται στους διαβητικούς επειδή έχει λιγότερο άμυλο και περισσότερες πρωτεΐνες από το σταρένιο.

Λευκό:Αφράτο αλλά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά,μας  προσφέρει λιγότερες βιταμίνες του συμπλέγματος B άπειρες φυτικές ίνες,σε σχέση με άλλους τύπους ψωμιού.

Χωριάτικο:Με μικρό ποσοστό φυτικών ινών και υδατάνθρακες παρασκευάζετε από αλεύρι  τύπου 70% χωρίς πίτουρα.

Με προζύμι: Ανήκει στις σημαντικές πηγές αμύλου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και γλουτένης όπως και κάθε άλλο σταρένιο ψωμί. Αρκετοί διαιτολόγοι,μάλιστα πιστεύουν ότι το ψωμί με προζύμι είναι καλύτερο από της ολικής άλεσης.

Ολικής άλεσης:Έχει λιγότερα χημικά πρόσθετα.Είναι το πιο πλούσιο ψωμί που κυκλοφορεί στην αγορά,και αρκετά πιο θρεπτικό από όλα τα υπόλοιπα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *