Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου

Χριστουγεννιάτικο μενού με 5 ελαφριά γευστικά πιάτα

Χριστουγεννιάτικο μενούΤα ελαφριά πιάτα είναι απαραίτητα σε ένα επίσημο γεύμα, ολοκληρώνουν γευστικά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Το μενού που σου προτείνω σήμερα το ονόμασα ελαφρύ γιατί αποτελείτε από 5 ελαφριά εύκολα στην παρασκευή και εντυπωσιακά στη γεύση πιάτα.Δες σήμερα το δεύτερο κατά σειρά μενού.Το Χριστουγεννιάτικο μενού με 5 ελαφριά γευστικά πιάτα.

Το δεύτερο Χριστουγεννιάτικο μενού είναι το ελαφρύ μενού


Για ένα ελαφρύ μενού τη λύση τη βρίσκουμε πάντα στο ψάρι. Ο σολομός με την ξεχωριστή γεύση του καλύπτει απόλυτα τις προτιμήσεις μας.

Για ορντέβρ έχω διαλέξει Αβοκάντο γεμιστό για πρώτο πιάτο Ζυμαρικά με γαρίδες,για ορεκτικό Αρωματικά κολοκυθάκια, για κυρίως πιάτο Σολομός με άνηθο,και τέλος για γλυκό Μον μπλάν σοκολάτας.

Ορντέβρ#Αβοκάντο γεμιστό

avokanto-gemistoΓια το Αβοκάντο γεμιστό θα χρειαστείς

  • • 3 ώριμα αβοκάντο
  • • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • • 250 γραμμ. κρεμμύδια
  • • μιάμιση
    κόκκινη πιπεριά
  • • 70 γραμμ. μαϊντανό
  • • 6 κουταλιές λάδι
  • • 2 σκελίδες σκόρδο
    (προαιρετικά)
  • • 1 κουταλάκι σπόρους κόλιαντρο
  • • 1 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
  • • 4 πρέζες πάπρικα
  • • 1 1/2 κουταλιά μηλόξιδο
  • • αλάτι, πιπέρι

Για τα αβοκάντο: Πλύνε τα και σκούπισε τα. Κόψε τα κατά μήκος στη μέση και αφαίρεσε το κουκούτσι. Άλειψε τις κομμένες πλευρές των αβοκάντο με χυμό λεμονιού.

Για τη γέμιση: Κόψε τα κρεμμύδια στη μέση, πλύνε τα, σκούπισε τα και τρίψε τα. Βάλε λίγο μαϊντανό στην άκρη και τον υπόλοιπο ψιλό κόψε τον.Επίσης ψιλό κόψε την πιπεριά.

Για το ψήσιμο: Διάλυσε το σκόρδο και κοπάνησε τον κόλιαντρο. Ζέστανε το λάδι και μάρανε τα κρεμμύδια με την πιπεριά. Πρόσθεσε το σκόρδο, τον κόλιαντρο, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και το μαϊντανό. Ανακάτεψε, περιχύσε με το ξίδι, αλατοπιπέρωσε και σβήσε τη φωτιά.

Η ολοκλήρωση: Γέμισε τα αβοκάντο με τη γέμιση και άφησε τα στην άκρη για
20 λεπτά. Γάρνιρε με το μαϊντανό και σέρβιρε.

Πρώτο πιάτο#Ζυμαρικά με γαρίδες

zymarika-me-garidesΓια τα Ζυμαρικά με γαρίδες θα χρειαστείς

  • • 500 γραμμ. παπαρδέλες με αυγό
  • • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • • 1 κοτσάνι σέλερι ή σέλινο
  • • 2 καρότα
  • • 1 φύλλο δάφνη
  • • λευκό πιπέρι σε κόκκους
  • • 15 μεγάλες γαρίδες
  • • 60 γραμμ. βούτυρο
  • • 2-3 πρέζες θυμάρι
  • ο 5 κουταλιές λευκό ξηρό κρασί
  • • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • • 4 πρέζες κρόκο (σαφράν)
  • • αλάτι

Για το ζωμό: Καθάρισε, πλύνε και βράσε σε 6 λίτρα αλατισμένο νερό το κρεμμύδι, το σέλερι, τη δάφνη, τα καρότα και 1 κουταλάκι λευκό πιπέρι για 30 λεπτά. Στράγγιξε το ζωμό, ρίξτε τον ξανά στην κατσαρόλα και πέταξε όλα τα υλικά.

Για τις γαρίδες: Πλύνε και καθάρισε τις με τον εξής τρόπο: Χάραξε κατά μήκος το πάνω μέρος από τις γαρίδες, τράβηξε τα εντόσθια και πλύνε τες ξανά. Δυνάμωσε τη φωτιά στο ζωμό, ρίξτε τις γαρίδες και βράσε τις για 2 λεπτά. Πάρε τις γαρίδες με τρυπητή κουτάλα, στράγγιξε το ζωμό και ρίξε τον στην κατσαρόλα. Αφαίρεσε το κέλυφος και τα κεφάλια από τις γαρίδες.

Για τη σάλτσα: Ψιλό κόψε 3 γαρίδες. Λιώσε το βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, πρόσθεσε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, το θυμάρι, σόταρε λίγο, ρίξτε το κρασί και άφησε το να εξατμιστεί. Έπειτα πρόσθεσε μερικές κουταλιές ζωμό, αλατοπιπερωσε τη σάλτσα και στα 2 λεπτά σβήσε τη
φωτιά. Σκέπασε και βάλε τη σάλτσα στην άκρη.

Η ολοκλήρωση: Διάλυσε τον κρόκο σε λίγο καυτό ζωμό, βράσε τον υπόλοιπο, ρίξε τον κρόκο, τα ζυμαρικά και βράσε τα al den-te.

Για το σερβίρισμα: Ζέστανε τη σάλτσα, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, ρίξε τις ολόκληρες γαρίδες, γύρισε τις μερικές φορές για να ζεσταθούν καλά και βάλε τις στην άκρη. Στράγγιξε τα ζυμαρικά και ανακάτεψε τα με τη ζεστή σάλτσα. Σέρβιρε αμέσως μοιράζοντας στα πιάτα τις ολόκληρες γαρίδες.

Ορεκτικό#Αρωματικά κολοκυθάκια

aromatika-kolokythakiaΓια τα Αρωματικά κολοκυθάκια θα χρειαστείς

  • 1 1/2 κιλό μικρά κολοκυθάκια
  • • 2 σκελίδες σκόρδο
  • • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • • λάδι, βούτυρο, αλάτι
  • • μαύρο πιπέρι σε κόκκους

Η προετοιμασία: Πλύνε και βράσε τα κολοκυθάκια στον ατμό αφήνοντάς τα λίγο τραγανά ή μισοβράσε τα σε νερό, χωρίς να κόψεις τις άκρες. Άφησε τα λίγο να κρυώσουν
και κόψε τα σε λεπτές λωρίδες μήκους περίπου 6 εκ. Πλύνε, καθάρισε και ψιλοκόψε το μαϊντανό.

Για τα κολοκυθάκια: Κοπάνησε ελαφρά το σκόρδο, ζέστανε 6 κουταλιές λάδι με 2 κουταλιές βούτυρο και το σκόρδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα
ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, άφησε το σκόρδο να σοταριστεί ελάχιστα και αφαίρεσε το. Έπειτα ρίξε τα κολοκυθάκια και σόταρε τα ελάχιστα με το μισό μαϊντανό, κουνώντας μερικές φόρες το σκεύος. Λίγα λεπτά πριν σβήσε τη φωτιά ρίξε τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Πριν σερβίρεις ζέστανε τα κολοκυθάκια.

Κυρίως πιάτο#Σολομός με άνηθο

solomos-me-anithoΓια το Σολομό με άνηθο θα χρειαστείς

  • • Ι κ. φιλέτο σολομού (πάχους 3-4 εκ. κατεψυγμένο και κομμένο σε λωρίδες)
    άσπρο βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί
  • • 2 ματσάκια πράσινα φύλλα από 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • • 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
  • • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • • μαργαρίνη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Η προετοιμασία: Πλύνε, σκούπισε και κόψε το σολομό σε μπουκιές (σαν κύβους). Επίσης πλύνε, σκούπισε και ψιλοκόψε τα πράσινα τρυφερά φύλλα από τα κρεμμυδάκια. Τέλος, πλύνε τον άνηθο, αφαίρεσε όλα τα κοτσάνια του, σκούπισε τον και ψιλοκόψε τον με ένα ψαλίδι.

Για το ψήσιμο: Λιώσε και ζέστανε 4 κουταλιές μαργαρίνη σ’ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίξε το σολομό και τηγάνισε τον γύρω γύρω γυρίζοντας τον προσεκτικά από όλες τις πλευρές για να κάνει μια λεπτή κρούστα. Ρίξε 1 ποτήρι (του κρασιού) βερμούτ και άφησε το να εξατμιστεί.

Η ολοκλήρωση: Σβήσε τη φωτιά, ρίξε τα κρεμμυδάκια, τον μισό άνηθο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και σκέπασε το σκεύος. Άφησε το φαγητό λίγα λεπτά στο τηγάνι και σέρβιρε το ζεστό με τον υπόλοιπο άνηθο.

Γλυκό#Μον μπλάνς σοκολάτας

mon-blans-sokolatasΓια το Μον μπλάνς σοκολάτας θα χρειαστείς

  • • 1 με 1 1/2 φλιτζανάκι καφέ
    (εσπρέσο ή στιγμιαίο)
  • • 450 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • • 270 γραμμ. μπισκότα πτι μπερ
  • • 1 ποτηράκι (του λικέρ) ρούμι
  • • μία συσκευασία έτοιμη κρέμα μαρόν
  • • κόκκινες ρώγες φραγκοστάφυλου ή κερασάκια μαρασκίνο
  • • μαργαρίνη, ζάχαρη άχνη

Για τη βάση: Ετοίμασε τον καφέ, ρίξε λίγη ζάχαρη και άφησε τον να κρυώσει. Κοπάνησε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν αρκετά ψιλά και ρίξε τα σε ένα μπολ. Τρίψε ψιλά τη σοκολάτα και ρίξε τη στο μπολ με τα μπισκότα. Έπειτα ζύμωσε το μείγμα στα γρήγορα προσθέτοντας εναλλάξ λίγο λίγο τον καφέ με το ρούμι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και αρκετά στέρεο ώστε να πλάθεται. Αν χρειαστεί, ρίξε λίγο καφέ ανακατεμένο με ρούμι και λίγα τριμμένα μπισκότα.

Για το μον μπλανς: Άλειψε με μαργαρίνη ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, βάλε στο κέντρο το μείγμα και, πλάθοντας με τα χέρια σου, δώσε του σχήμα πυραμίδας. Τύλιξε τη χαλαρά στο αλουμινόχαρτο και βάλε τη στο ψυγείο για περίπου 5 ώρες ή μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Η ολοκλήρωση: Βγάλε την πυραμίδα από το ψυγείο, αφαίρεσε το αλουμινόχαρτο και βάλε την πάνω σε μια πιατέλα. Δούλεψε την κρέμα μαρόν μέχρι να μαλακώσει. Με μια σπάτουλα σκέπασε όλη την πυραμίδα σχηματίζοντας μια ανάγλυφη επιφάνεια και βάλε την ξανά στο ψυγείο.

Για το σερβίρισμα: Βγάλε την πυραμίδα από το ψυγείο, πασπάλισε την με ζάχαρη άχνη και γάρνιρε τη με κερασάκια μαρασκίνο.

Αυτό φίλες μου ήταν το δεύτερο Χριστουγεννιάτικο μενού το ελαφρύ.Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικο μενού με 5 κλασικά γευστικά πιάτα

Συνταγή για τα πιο πετυχημένα μελομακάρονα!

Χριστουγεννιάτικο κέικ με σταφίδες:68 ιδέες για να το διακοσμήσεις!

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


χρειαστείςτο

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *