Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικο μενού με 5 κλασικά γευστικά πιάτα

Χριστουγεννιάτικο μενούΗ σύνθεση ενός μενού πιστεύω ότι μοιάζει με μια μουσική παρτιτούρα, όπου η κάθε νότα δένει αρμονικά με την επόμενη. Σου προτείνω 4 ιδανικούς συνδυασμούς για 20 γευστικά πιάτα, για να διαλέξεις εσύ αυτόν που σου ταιριάζει για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύω και από ένα μενού των 5 πιάτων το καθένα.Σήμερα θα ξεκινήσω από το Χριστουγεννιάτικο μενού με 5 κλασικά γευστικά πιάτα!


Ξεκινώντας από το κλασικό μενού

Από ένα κλασικό Χριστουγεννιάτικο μενού δεν μπορεί να λείψει το μοσχαρίσιο κρέας.Εάν μάλιστα ψηθεί στο φούρνο με κρασί, τότε έχεις κερδίσει όλες τις εντυπώσεις!

Για ορντέβρ έχω διαλέξει Μούς τυριού με χαβιάρι για πρώτο πιάτο Τορτελίνια στο φούρνο με μπεσαμέλ,για ορεκτικό Μανιτάρια με έμενταλ, για κυρίως πιάτο Ψητό μοσχάρι με κρασί,και τέλος για γλυκό Πουτίγκα σοκολάτας με σος ρούμι.

Ορντέβρ#Μους τυριού με χαβιάρι

mous-tyriou-me-chaviariΓια τη Μους τυριού με χαβιάρι θα χρειαστείς

  • • 5 αυγά
  • • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • • 2 κουταλιές μαγιονέζα
  • • 2 ματσάκια πράσινα φύλλα από 4 κρεμμυδάκια
  • • 300 γραμμ. τυρί κρέμα
  • • 60 γραμμ. χαβιάρι ή υποκατάστατο
  • • 200 ml χτυπημένη κρέμα γάλακτος
  • • μία κουταλιά χυμό λεμονιού
  • • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα:
    • επιπλέον φύλλα κρεμμυδάκια και μαύρο χαβιάρι

Η προετοιμασία: Βράσε τα αυγά σφιχτά και άφησε τα να κρυώσουν. Ντύσε με διαφανή μεμβράνη μια φόρμα διαμέτρου περίπου 18 εκ. με στεφάνι που ανοίγει, αφήνοντάς τη να εξέχει. Ψιλοκόψε το τα πιο τρυφερά πράσινα φύλλα από τα κρεμμυδάκια.

Για τη μους: Καθάρισε και ψιλοκόψτε τα αυγά, ρίξε τα σ’ ένα μπολ, προσθέστε το μαϊντανό, τη μαγιονέζα και ανακάτεψε απαλά μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα. Αλατοπιπερώσε, στρώσε το μισό μείγμα στη φόρμα και ίσιωσε το. Σκόρπισε πάνω τα μισά πράσινα φύλλα από τα κρεμμυδάκια
και πίεσε απαλά. Με μια σπάτουλα στρώσε το μισό τυρί κρέμα, σκόρπισε πάνω το μισό χαβιάρι και πίεσε απαλά. Επανάλαβε όπως προηγουμένως και ολοκλήρωσε με χαβιάρι. Σκέπασε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και βάλε τη στο ψυγείο για 2 ώρες.

Η ολοκλήρωση: Ανακάτεψε την κρέμα γάλακτος με το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ξεφόρμαρε τη μους αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια πιατέλα και αφαιρέστε τη διαφανή μεμβράνη. Στρώσε
την κρέμα γάλακτος και γάρνιρε με τα πράσινα φύλλα από τα κρεμμυδάκια, και το και το χαβιάρι. Σέρβιρε το με ζεστά κρουτόν.

Πρώτο πιάτο#Τορτελίνια στο φούρνο με μπεσαμέλ

  • tortelinia-sto-fourno-me-besamelΓια τα Τορτελίνια στο φούρνο με μπεσαμέλ θα χρειαστείς• 750 γραμμ. αποξηραμένα ή φρέσκα τορτελίνια με τυρί & ζαμπόν
  • • 1 μέτριο κρεμμύδι
    • 20 γραμμ. βούτυρο
  • • 20 γραμμ. αλεύρι
  • • 3 φλιτζάνια γάλα
  • • αλάτι, πιπέρι
  • • 150 γραμμ. χοντροτριμμένο έμενταλ
  • • 100 γραμμ. χοντροτριμμένη καρυδόψιχα
  • • 4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • • ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι

Για την μπεσαμέλ: Ζέστανε λίγο το γάλα. Τρίψε το κρεμμύδι και μάρανε το στο βούτυρο. Πασπάλισε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύοντας με το σύρμα πρόσθεσε το γάλα. Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, βράσε την μπεσαμέλ για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. H μπεσαμέλ πρέπει να είναι κάπως αραιή. Κατέβασε την από τη φωτιά, αλατοπιπερώστε, ρίξτε 50 γραμμ. έμενταλ, την παρμεζάνα, την καρυδόψιχα και ανακάτεψε δυνατά. Σκέπασε την μπεσαμέλ και άφησε τη στην άκρη.

Για τα τορτελίνια: Βράσε τα σε άφθονο νερό, λίγο αλατισμένο ή κατά προτίμηση σε κύβο ζωμό κοτόπουλου. Βγάλε τα τορτελίνια με τρυπητή κουτάλα όταν ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Για το σερβίρισμα: Άλειψε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίξτε τα τορτελίνια, και χύσε επάνω του κουταλιά κουταλιά με την μπεσαμέλ, πασπάλισε με το υπόλοιπο έμενταλ, τα πράσινα φύλλα από το φρέσκο κρεμμυδάκι και ρόδισε τα για 5 λεπτά στο γκριλ του φούρνου. Σέρβιρε αμέσως.

Ορεκτικό#Μανιτάρια με έμενταλ

manitaria-me-ementalΓια τα Μανιτάρια με έμενταλ θα χρειαστείς

  • • 1 κιλό μικρά μανιτάρια κονσέρβα
  • • χυμό λεμονιού
  • • 4 κουταλιές βούτυρο
  • • 3 αυγά
    • 5 κουταλιές χοντροτριμμένο έμενταλ
  • • 5 κουταλιές κρέμα γάλακτος
  • • μία κουταλιά ψιλοκομμένο μαιντανό
  • • μοσχοκάρυδο, αλάτι, λευκό πιπέρι σε κόκκους
  • • βούτυρο (για το άλειμμα)

Η προετοιμασία: Στράγγιξε τα μανιτάρια, ξέπλυνε τα, σκούπισε τα και άλειψε τα με χυμό λεμονιού. Λιώσε το βούτυρο σ’ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σόταρε τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά.
Για το ψήσιμο: Προθέρμανε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Άλειψε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετήστε μέσα τα μανιτάρια. Χτύπησε τα αυγά με λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και πιπέρι, 2 κουταλιές έμενταλ, λίγο αλάτι, την κρέμα γάλακτος και το μαϊντανό.
Η ολοκλήρωση: Ανακάτεψε το μείγμα και ρίξτε το κουταλιά κουταλιά πάνω στα μανιτάρια, πασπάλισε τα με το υπόλοιπο έμενταλ και στη συνέχεια ψήστε τα μανιτάρια στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρονται ζεστά.

Κυρίως πιάτο#Ψητό μοσχάρι με κρασί

psito-moschari-me-krasiΓια το Ψητό μοσχάρι με κρασί θα χρειαστείς

  • • 1 1/2 κιλό κιλότο από μοσχάρι (περασμένο σε δίχτυ)
  • • 5 κουταλιές λάδι
  • • μία κουταλιά μαργαρίνη
  • • σόγια σος
  • • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο (φρέσκο)
  • • κρασί μαυροδάφνη
  • • ζωμό κύβου λαχανικών
  • • βούτυρο, σκούρα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι καγιέν

Η προετοιμασία: Άλειψε το κρέας με σόγια σος, τύλιξε το σε διαφανή μεμβράνη και βάλε το στο ψυγείο. Την επομένη μέρα βγάλε το από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν το μαγειρέψεις.

Για το ψήσιμο: Λιώσε τη μαργαρίνη με το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρόδισε το κρέας με το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά, γυρίζοντας το συχνά.
Ρίξτε 1/2 ποτήρι κρασί και σοτάρετε λίγο. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε το σκεύος και ψήστε το κρέας για 1 1/2 ώρα περίπου γυρίζοντας το συχνά και προσθέτοντας ζεστό ζωμό και λίγο κρασί κάθε φορά που στεγνώνει. Όταν το κρέας έχει ψηθεί, σβήσε τη φωτιά, αλατίστε και ρίξτε αρκετό πιπέρι καγιέν. Βγάλε το κρέας από την κατσαρόλα και τύλιξε το σε αλουμινόχαρτο.

Για τη σάλτσα: Στράγγιξε την και βάλε τη σε ένα κατσαρολάκι. Αν είναι πολύ αραιή, διάλυσε λίγο κορν φλάουρ σε μερικές κουταλιές χλιαρό ζωμό, ρίξε το στη σάλτσα και, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά, άφησε τη λίγο να πήξει, ενώ εάν είναι σφιχτή αραίωσε τη βράζοντας τη με λίγο
ζωμό και κρασί.

Για το σερβίρισμα: Κόψε το κρέας σε λεπτές φέτες και βάλε τες σε μια πιατέλα. Ζέστανε τη σάλτσα με 1/2 κουταλιά σόγια σος, 2,3 μικρά κομμάτια βούτυρο, 3-4 πρέζες ζάχαρη και αρκετό πιπέρι καγέν. Ρίξε την πάνω στο κρέας και σέρβιρε αμέσως.

Γλυκό#Πουτίγκα σοκολάτας με σος ρούμι

poutigka-sokolatas-me-sos-roumiΓια την Πουτίγκα σοκολάτας με σος ρούμι θα χρειαστείς

  • • 300 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • • 100 γραμμ. μπισκότα πτι μπερ
  • • 8 χουρμάδες
  • • 4 αυγά
  • • 2 κουταλιές αλεύρι
  • • μία κουταλιά κανέλα
  • • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • • 100 γραμμ. βούτυρο
  • Για τη σος ρούμι:
    • 520 ml γάλα
  • • 5  κρόκους
  • • 140 γραμμ. ζάχαρη
  • • 75 rnl ρούμι
  • • 1 1/2 κοφτή κουταλιά αλεύρι
  • • φλούδα 1 1/2 λεμονιού
  • • βούτυρο για τη φόρμα

Για τη ζύμη: Άλεσε τα μπισκότα στο μίξερ. Ψιλοκόψε τη σοκολάτα και τους χουρμάδες. Χτύπησε το μαλακωμένο βούτυρο μέχρι να φουσκώσει. Χτυπώντας πρόσθεσε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, τα αυγά, τα μπισκότα, τους χουρμάδες και τη σοκολάτα.

Για το ψήσιμο: Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Βρέξε με νερό ένα κομμάτι χαρτί για φούρνο και στύψε το με τα χέρια σου. Ντύσε με το χαρτί μια ψηλή φόρμα (για σουφλέ) περίπου του ενός λίτρου, ρίξε τη ζύμη στη φόρμα και ψήσε την πουτίγκα για 40 λεπτά περίπου. Βγάλε την από το φούρνο και όταν γίνει χλιαρή ξεφόρμαρε την.

Για τη σος: Χτύπησε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Βράσε το γάλα με το ρούμι και τις φλούδες σε μια κατσαρόλα. Αφαίρεσε τις φλούδες και ανακατεύοντας γρήγορα ρίξε το γάλα στο μείγμα με τους κρόκους. Ρίξε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά άφησε τη σος να πήξει ελαφρά. Κατέβασε την από τη φωτιά και στράγγιξε τη με μια λεπτή σήτα. Ζέστανε τη σος σε μπεν μαρί και σέρβιρε με την πουτίγκα.

Αυτό ήταν το πρώτο και το έχω ονομάσει κλασικό Χριστουγεννιάτικο μενού.Ελπίζω να το βρήκες ενδιαφέρον.Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσω το δεύτερο Χριστουγεννιάτικο μενού που το έχω ονομάσει ελαφρύ.Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Συνταγή για τα πιο πετυχημένα μελομακάρονα!

Χριστουγεννιάτικο κέικ με σταφίδες:68 ιδέες για να το διακοσμήσεις!

Χριστουγεννιάτικα γεμιστά μπισκότα με μαρμελάδα κυδώνι

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *