Τρίτη, 31 Ιανουαρίου

Διαλειμματική νηστεία η νέα τάση στο αδυνάτισμα!

Διαλειμματική νηστεία η τάση στο αδυνάτισμα!

Διαλειμματική νηστεία η νέα τάση στο αδυνάτισμα!

Σίγουρα έχεις συναντήσει πολλές φορές τον όρο ‘Διαλειμματική νηστεία‘,Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη τάση τα τελευταία χρόνια στο αδυνάτισμα με φανατικούς ακόλουθους σε όλο τον κόσμο.

Η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών κατά το μικρότερο
μέρος της ημέρας και νηστεία το υπόλοιπο. Γεγονός που την έχει καταστήσει έναν αμφιλεγόμενο τρόπο διατροφής και τη στρέφει ενάντια στην άποψη ότι πρέπει να τρώμε κάθε λίγες ώρες. Ώστε ο μεταβολισμός να είναι ενεργός και να καίμε περισσότερο λίπος και όχι μυς.

Ωστόσο, παρά τις διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνει, έχει κατορθώσει να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο κοινό παγκοσμίως, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πολλοί celebrities. Την επιλέγουν είτε ως τρόπο διατροφής είτε ως δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους. Όσο για το αν είναι επιβλαβές για τον οργανισμό μας το να μένουμε πολλές ώρες σε κατάσταση νηστείας.

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι προγραμματισμένο από τη φύση να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλες περιόδους πείνας. Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι αυτή η διατροφή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η μέθοδος 16/8

Στη συγκεκριμένη δίαιτα, που είναι και η πιο δημοφιλής, περιορίζεις την πρόσληψη φαγητού σε 8 με 10 ώρες την ημέρα. Το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να απέχει ιδανικά από το πρώτο της επόμενης ημέρας 16 ώρες.Έτσι, αν, για παράδειγμα, καταναλώνεις το πρωινό στις 10 το πρωί, το τελευταίο σου γεύμα θα πρέπει να είναι γύρω στις 6 το απόγευμα.

Μερικές συμβουλές για να την εφαρμόσεις:

 • Για να απλοποιήσεις τη διαδικασία, μπορείς απλά να παραλείψεις το πρωινό και να καταναλώσεις το τελευταίο γεύμα περίπου στις 8 μ.μ.
 • Για να μειώσεις το αίσθημα της πείνας τις ώρες της νηστείας, φρόντισε να πίνεις πολλά υγρά που δεν περιέχουν θερμίδες, όπως νερό, τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη.
 • Σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η μέθοδος είναι να αποφύγεις το junk food. Να προτιμάς υγιεινές τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, που θα δώσουν στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται.

Μην τη δοκιμάσεις αν: Δεν μπορείς να παραλείψεις το πρωινό. Αν χρειάζεσαι ένα πλούσιο πρωινό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, η μέθοδος αυτή θα αποβεί δύσκολη για τις αντοχές σου.

Οι σταρ που την ακολουθούν: Η Τζένιφερ Άνιστον και ο Χιου Τζάκμαν είναι λάτρεις της διατροφικής αυτής τάσης και την έχουν υιοθετήσει ως τρόπο καθημερινής διατροφής τους. Το ίδιο και η Νικόλ Κίντμαν, που τα τελευταία χρόνια διατηρεί σταθερό το βάρος της καταναλώνοντας στις 10 το πρωινό της και μέχρι τις 6 το απόγευμα το τελευταίο γεύμα της ημέρας.

Η δίαιτα 5:2

Η δίαιτα 5:2 ή αλλιώς «fast diet» περιλαμβάνει 2 ημέρες νηστείας την εβδομάδα, κατά τις οποίες μπορείς να καταναλώσεις ημερησίως 500 με 600 θερμίδες και κανονική διατροφή τις υπόλοιπες 5 ημέρες.

Μερικές συμβουλές για να την εφαρμόσεις:

 • Μπορείς να «σπάσεις» τις ημερήσιες θερμίδες της νηστείας σε δύο μικρά γεύματα των 250 θερμίδων. Να μην αφήσεις το σώμα σου ανεφοδίαστο για πάρα πολλές ώρες, κάτι που θα δυσκόλευε τη διαδικασία.
 • Θέσε δύο σταθερές μέρες της εβδομάδας ως μέρες νηστείας και απόφυγε να είναι συνεχόμενες. Για παράδειγμα, μπορείς να καταναλώνεις τις λίγες θερμίδες κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Μην τη δοκιμάσεις αν:Έχεις επιβαρυμένο πρόγραμμα καθημερινά ή γυμνάζεσαι εντατικά, μιας και οι μέρες νηστείας θα σου κοστίσουν και την ανάλογη απώλεια ενέργειας.

Εναλλασσόμενη νηστεία

Εδώ δεν περιορίζεσαι μόνο σε 2 ημέρες την εβδομάδα, αλλά απέχεις από το φαγητό ανά 2 ημέρες. Αν, για παράδειγμα, ξεκινήσεις την εβδομάδα σου καταναλώνοντας κανονικά γεύματα, οι μέρες νηστείας σου θα είναι η Τρίτη, η Πέμπτη και το Σάββατο. Τις ημέρες αυτές ιδανικά δεν καταναλώνεις καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, υπάρχουν παραλλαγές της στις οποίες επιτρέπονται περίπου 500 θερμίδες ημερησίως και μπορείς να ακολουθήσεις.

Μερικές συμβουλές για να την εφαρμόσεις:

 • Διατήρησε τις εναλλάξ ημέρες και μη δοκιμάσεις να συγκεντρώσεις μαζί τις ημέρες νηστείας .
 • Τις ημέρες που καταναλώνεις κανονικά τα γεύματα σου φρόντισε να τα εμπλουτίσεις με όσο το δυνατόν περισσότερες θρεπτικές τροφές προκειμένου το σώμα σου να τα βγάλει πέρα.

Μην τη δοκιμάσεις αν: Ψάχνεις να βρεις μια διατροφή που θα ακολουθήσεις σε σταθερή βάση. Με τη μέθοδο αυτή θα πας πεινασμένη για ύπνο πολλές φορές και, γενικότερα, είναι μια πολύ αυστηρή δίαιτα που δεν είναι βιώσιμη μακροχρόνια.

Φαγητό παύση φαγητό

Πιο αυστηρή από τη δίαιτα 5:2 είναι η μέθοδος eat – stop – eat Σε αυτήν κάνεις επίσης νηστεία για δύο 24 ωρα την εβδομάδα. Όμως αντίθετα από την 5:2, δεν υπάρχει περιθώριο για κατανάλωση έστω και λίγων θερμίδων, αλλά αυστηρή αφαγία.

Μερικές συμβουλές για να την εφαρμόσεις:

 • Αν είσαι αρχάρια και θέλεις να ακολουθήσεις τη μέθοδο αυτή, μπορείς να ξεκινήσεις με λιγότερες από 24 ώρες. Άρχισε τη διαδικασία με 14-16 ώρες και στη συνέχεια αύξανε τες σταδιακά.
 • Και εδώ μπορείς να καταναλώνεις υγρά χωρίς θερμίδες, όπως είναι το νερό, ο καφές ή το τσάι. Φρόντισε να πίνεις αρκετά για να μειώνεις το αίσθημα της πείνας.
 • Για να «ξεγελάσεις» τον εαυτό σου και να σου φανεί πιο εύκολη η διαδικασία της ολοήμερης νηστείας, μπορείς να «σπάσεις» το 24 ωρο σε 2 ημέρες. Αντί λοιπόν να ξεκινήσεις τη νηστεία από το πρωί και να τη διακόψεις το επόμενο πρωί, μπορείς να τη μετακινήσεις από το μεσημέρι έως το επόμενο μεσημέρι.

Μην τη δοκιμάσεις αν:Ένα πλήρες 24ωρο νηστείας σού φαίνεται μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Οι σταρ που την ακολουθούν: Ο Κρις Μάρτιν τηρεί σταθερά ένα παρόμοιο πρόγραμμα με μόνο ένα 24ωρο νηστείας την εβδομάδα. Το οποίο αυξάνει στα δύο 24ωρα όταν θέλει να χάσει βάρος.

Η «δίαιτα του μαχητή»

Σε αυτή τη μέθοδο, που είναι και μία από τις πιο δημοφιλείς της διαλειμματικής νηστείας. Καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο λαχανικά και φρούτα σε μικρές ποσότητες. Νωρίς το βράδυ, μέσα σε διάστημα 4 συγκεκριμένων ωρών, είναι η μοναδική φορά που μπορείς να καταναλώσεις ένα μεγάλο γεύμα.

Μερικές συμβουλές για να την εφαρμόσεις:

 • Φρόντισε το τετράωρο που θα θέσεις για το μεγάλο σου γεύμα να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον ύπνο για να προλάβει να γίνει η πέψη σωστά προτού κοιμηθείς.
 • Διατήρησε ένα σταθερό ωράριο, μιας και αυτή η διατροφή ακολουθείται σε καθημερινή βάση.

Μην τη δοκιμάσεις αν: Δε θέλεις να αποκλείσεις από τη διατροφή σου επεξεργασμένες και σύνθετες τροφές. Στη συγκεκριμένη μέθοδο συνιστάται το διατροφολόγιο σου να αποτελείται κυρίως από φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές.

Οι σταρ που την ακολουθούν: Μέσα από μια ανάρτηση στο Instagram η Χόλι Μπέρι, μία από τις πιο flt παρουσίες του Χόλιγουντ, είχε αποκαλύψει ότι είναι fan της διαλειμματικής νηστείας, με το πρώτο της γεύμα μέσα στη μέρα να είναι στις 2 το μεσημέρι. Η Σκάρλετ Γιόχανσον, αν και δεν ακολουθεί τη διαλειμματική νηστεία ως τρόπο διατροφής, τη δοκίμασε για μια συγκεκριμένη περίοδο. Όταν χρειάστηκε να χάσει βάρος για τις ανάγκες του ρόλου της στην ταινία The Avengers. Εκείνο το διάστημα παρέμενε σε κατάσταση νηστείας για περίπου 12 ώρες την ημέρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *