Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου

Ελληνική Κρητική διατροφή:10 κανόνες που πρέπει να ακολουθείς!

Ελληνική Κρητική διατροφή:10 κανόνες που πρέπει να ακολουθείς!

Ελληνική Κρητική διατροφή:10 κανόνες που πρέπει να ακολουθείς!

Ένας καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για τις δίαιτες και διατροφικές συμβουλές που κατακλύζουν τα βιβλιοπωλεία και το Διαδίκτυο. Και, κυρίως, είναι ο άνθρωπος που μελέτησε την Ελληνική Κρητική διατροφή.




Ο καθηγητής , με αφορμή τα αυξημένα ποσοστά θανάτου από στεφανιαία νόσο στην Αμερική, αποφάσισε να ερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση λιπαρών και στις καρδιακές παθήσεις. Έτσι, γεννήθηκε η «έρευνα των Επτά Χωρών».Της (Ελλάδας, Φινλανδίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, ΗΠΑ, Γιουγκοσλαβίας).

Μια συγκριτική έρευνα που διήρκεσε 15 χρόνια. Τα αποτελέσματα έγιναν αφορμή για εκατοντάδες μελέτες και επιστημονικές διενέξεις. Όμως, αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι η Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα είναι οι δύο περιοχές όπου διεξήχθη η έρευνα) είχε τον χαμηλότερο δείκτη καρδιακών παθήσεων. Ακολουθούσε η Ιαπωνία.

Ελληνική Κρητική διατροφή:10 κανόνες που πρέπει να ακολουθείς!

  • 1.Αντικαθιστούμε τα μαγειρικά και ζωικά λίπη με ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ωμό.
  • 2. Ενσωματώνουμε στη διατροφή μας περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά.
  • 3. Αποφεύγουμε ή μειώνουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.
  • 4. Καταναλώνουμε αλκοόλ (κρασί) σε λελογισμένες ποσότητες (δύο ποτήρια για τους άντρες, ένα για τις γυναίκες ημερησίως).
  • 5. Τα λιπαρά που καταναλώνουμε δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 35% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε σε ημερήσια βάση. Από αυτές, μόνο το 7-8% μπορούν να είναι κορεσμένα λιπαρά.
  • 6. Τρώμε γιαούρτι και τυρί καθημερινά σε μικρές ποσότητες.
  • 7. Εμπλουτίζουμε το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας με ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά. Δεν καταναλώνουμε περισσότερα από τέσσερα αυγά την εβδομάδα.
  • 8. Δεν τρώμε κόκκινο κρέας πάνω από τέσσερις φορές τον μήνα.
  • 9. Αντικαθιστούμε τα γλυκά με φρούτα.
  • 10. Αντικαθιστούμε τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά γενικότερα με φυσικούς χυμούς, αφεψήματα και νερό.

Η Ελληνική Κρητική διατροφή δεν είναι μόνο τα υλικά της. Σημασία έχουν και οι τρόποι παρασκευής και κατανάλωσης. Στο συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής, οι τροφές είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ωμές ή ψητές, περιχυμένες με ωμό ελαιόλαδο.

ΠΩΣ ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΤΕ

Κατ’ αρχάς, ελαττώνουμε τις επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ, όπου παραμονεύει o κίνδυνος των επεξεργασμένων τροφίμων και των σνακ. οι λαϊκές αγορές με τα φρέσκα προϊόντα είναι ο καλύτερος οδηγός εβδομαδιαίας διατροφής και, επιπλέον, ωφελεί το πορτοφόλι μας.

Στις εξόδους για φαγητό, αποφεύγουμε να παραγγέλνουμε πιάτα που περιλαμβάνουν συστατικά αγνώστου προελεύσεως ή απαιτούν μεγάλη ποσότητα λιπαρής ουσίας για την παρασκευή τους. Επίσης, όταν ακολουθεί κυρίως πιάτο, επιλέγουμε σαλάτες χωρίς τυριά, αλλαντικά ή άλλα ζωικά προϊόντα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *