Γονίδια και οι νόμοι της κληρονομικότητας
Γνωρίζατε ότι τα γονίδια και οι τρεις βασικοί νόμοι της κληρονομικότητας διατυπώθηκαν πριν από 140 χρόνια; Μήπως γνωρίζατε επίσης ότι τη διατύπωση έκανε ο μοναχός Γκρέγκορ Μέντελ όταν διασταύρωσε μπιζέλια; Όσο παράξενο ακούγεται σε εσάς, άλλο τόσο ακούστηκε εκείνη την εποχή στους ειδικούς που δεν έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ανακαλύψεις του μοναχού.
H αναγνώριση του Γκρέγκορ Μέντελ, ήρθε τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το DNA και αποδείχθηκε ότι οι νόμοι του έχουν καθολική ισχύ. Σήμερα η κληρονομικότητα είναι στο επίκεντρο και ασχολούνται με το θέμα οι καλύτεροι επιστήμονες στα μεγάλα ερευνητικά κέντρα.
Σε αυτήν βρίσκεται η λύση για τη θεραπεία πολλών νοσημάτων, για την κατανόηση της εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά και η πηγή για το ελιξήριο της αιώνιας νεότητας και της αθανασίας.
Μόριο
Μιλάμε για ένα μόριο που υπάρχει σε κάθε ζωντανό οργανισμό, σε φυτά και ζώα, σε βάκτήρια ακόμα και σε ιούς. Είναι παράξενο πως αν μπορούσαμε να ξετυλίξουμε το ανθρώπινο DNA, θα έφτανε το ενάμιση μέτρο. Το μόριο λοιπόν αυτό υπάρχει μέσα στα κύτταρά μας οργανωμένο σε
γονίδια.
Τα γονίδια είναι η ταυτότητά μας.
Το κάθε ένα από αυτά δίνει και μια πληροφορία για τη λειτουργία του οργανισμού μας, για το χρώμα των ματιών, το ύψος, ακόμα και για την ύπαρξη πολλών ασθενειών. Από εδώ ξεκινάει να ασχολείται η γενετική που έχει στόχο να απομονώσει τα γονίδια και να προσδιορίσει τη λειτουργία του καθενός. Πολλές είναι οι αρρώστιες που προκαλούνται από ελαττωματικά γονίδια. Κάποιες από αυτές είναι κληρονομικές και μάλιστα είναι ήδη δυνατή η γενετική διάγνωση.
Για αυτόν τον λόγο όταν ένα ζευγάρι θέλει να αποκτήσει παιδιά θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις και να σχηματίσει το ιστορικό του. Έτσι θα καταλάβουν εγκαίρως αν παρουσιάζουν κάποιον αναπαραγωγικό κίνδυνο. Στη χώρα μας κάτι τέτοιο γίνεται και για τη μεσογειακή αναιμία.
Φυσικά μη νομίζετε ότι η διάγνωση με τη θεραπεία συμπίπτουν. Τις χωρίζει δυστυχώς πολύ μεγάλη
απόσταση. Για αυτό τον λόγο άλλωστε και η γενετική εκτός από φανατικούς φίλους,έχει και άσπονδους εχθρούς.
Γονίδια και οι νόμοι της κληρονομικότητας
Μάλιστα με κοινή δήλωση 180 εκπροσώπων έξι θρησκειών απαιτήθηκε η απαγόρευση της κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών που σχετίζονται με τα ανθρώπινα γονίδια. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ δεκτό γιατί αποτελεί διάκριση εις βάρος της βιομηχανίας βιοτεχνολογίας.
Όπως μια ανακάλυψη, έτσι και μια επιστήμη δεν μετριούνται με το καλό ή το κακό. Αυτό εξαρτάται από την ανθρώπινη φύση. Ας μην παραβλέψουμε ότι 29 φάρμακα βιοτεχνολογίας όπως η ινσουλίνη και σκευάσματα κατά των όγκων και των ασθενειών του αίματος εξαιτίας της γενετικής
κατασκευάζονται πολύ οικονομικότερα. Κάτι που είναι καλό για όλους και κυρίως για τους ασθενείς.
Γονίδια και οι νόμοι της κληρονομικότητας
Η μελέτη των γονιδίων όμως ενδιαφέρει και άλλες επιστήμες, όπως η παλιοντολογία και η ανθρωπολογία. Εξαιτίας της και χάρη σε μελέτες που έχουν γίνει μπορέσανε να δημιουργήσουν έναν γεωγραφικό χάρτη της εξέλιξής μας. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί κάποια γονίδια που ευθύνονται για συναισθηματικές καταστάσεις και κάποια που προκαλούν διανοητική καθυστέρηση.
Βρέθηκε μάλιστα ότι οι μονοζυγωματικοί δίδυμοι που έχουν το ίδιο γονιδίωμα παρουσιάζουν την ίδια τάση για αλκοολισμό ή μανιοκατάθλιψη, ενώ οι ετεροζυγωματικοί που έχουν διαφορετικό γονιδίωμα, εμφανίζουν πολύ πιο σπάνια τα συμπτώματα αυτά. Φυσικά για τέτοια συμπτώματα παίζουν ρόλο και άλλοι εξωγενείς παράγοντες που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του ατόμου.
Η «κιβωτός του Νώε» για τους γενετιστές είναι τα θεμελιώδη ερωτήματα: Γιατί πεθαίνουμε;
Μπορούμε να το αποφύγουμε ή έστω να παρατείνουμε τη νεότητα; Μέχρι τώρα τουλάχιστον απάντηση δεν έχει δοθεί, αλλά για το μέλλον είμαστε αισιόδοξοι.
Γονίδια και οι νόμοι της κληρονομικότητας
Με μελέτες που έχουν γίνει έχουν ανακαλυφθεί γονίδια που αποφασίζουν για τη ζωή και τον θάνατο ενός κυττάρου, όπως και ένα ένζυμο που παίζει καταλυτικό ρόλο στην αναπαραγωγή των νέων κυττάρων και με τα χρόνια ελαττώνεται. Οι έρευνες ψάχνουν δύο πράγματα. Τα γονίδια που ευθύνονται για τη φθορά και τα γονίδια που παράγουν τη νεότητα.
Πολλοί πιστεύουν όμως ότι οι επιστήμονες αργά ή γρήγορα θα βρουν τον δρόμο. Και τότε θα μπουν τα μεγάλα ηθικά διλήμματα.
Κατά πόσο μπορούμε εμείς να ξεγελάσουμε ή να αποτρέψουμε τον θάνατο;
Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί γεννιούνται και πεθαίνουν. Μην ξεχνάμε, ότι αν δεν πεθαίνουμε, που είναι ένα εντελώς απίθανο γεγονός, ίσως να απειληθεί με κάποιο τρόπο η ίδια η ύπαρξή μας. Μπορεί όλο αυτό τώρα να μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η επιστήμη και οι έρευνες εξελίσσονται τάχιστα.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Ποιες Τροφές Ενισχύουν Τη Μνήμη;
- Γήρανση Και Αντιγήρανση: 9 Απορίες, Βρίσκουν Απάντηση
- Ελιξίρια Νεότητας Από Τη Φύση
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ