Τρίτη, 24 Νοεμβρίου

Λεξιλόγιο Καλλυντικών: Τι σημαίνουν τα συστατικά των καλλυντικών

Λεξιλόγιο Καλλυντικών: Τι σημαίνουν τα συστατικά των καλλυντικών

Λεξιλόγιο Καλλυντικών: Τι σημαίνουν τα συστατικά των καλλυντικών

Eάν μπερδεύεστε διαβάζοντας τα διάφορα συστατικά και τη χρησιμότητά τους στα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε ελέγξτε τι ακριβώς σημαίνουν. Στο λεξιλόγιο καλλυντικών θα μάθετε τους πιο συνηθισμένους όρους που χρησιμοποιούνται στη γλώσσα των καλλυντικών.


Αντιαλλεργικό

Τα επιμέρους συστατικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός τέτοιου προϊόντος είναι ασφαλή και ότι ο κίνδυνος να προκαλέσουν αλλεργία είναι ελάχιστος.

Αλόε βέρα

Ο χυμός από τα φύλλα αυτού του κακτοειδούς φυτού χρησιμοποιείται λόγω των καταπραϋντικών, και ενυδατικών ιδιοτήτων του.

Αντιοξειδωτικά

Εξαφανίζουν και απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες από το δέρμα σας. Καλά αντιοξειδωτικά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε.

Υπεροξείδιο του βενζολίου

Πρόκειται για ένα συστατικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα για τα σπυράκια και κατά της ακμής, τα οποία χορηγούνται κατόπιν συνταγής.

Βούτυρο του κακάο

Προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου του κακάο το οποίο ευδοκιμεί στα τροπικά κλίματα. Αποτελεί ένα θαυμάσιο προϊόν ενυδάτωσης.

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μια ελαστική ουσία στους υποκείμενους ιστούς του δέρματος που το στηρίζουν και του χαρίζουν την ελαστικότητά του.

Δερματολογικά ελεγμένο

Σημαίνει ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί δειγματοληπτικά πάνω σε μια σειρά από εθελοντές, παρακολουθώντας τυχόν πρόκληση ερεθισμών.

Ελαστίνη

Πρόκειται για ίνες της υποκείμενης στιβάδας του δέρματος, όπως και το κολλαγόνο, που του χαρίζει αντοχή και ελαστικότητα.

Λεξιλόγιο Καλλυντικών: Τι σημαίνουν τα συστατικά των καλλυντικών

Απολέπιση

Είναι η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που βρίσκονται στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος, η οποία του χαρίζει πιο λαμπερή και λεία εμφάνιση.

Οξέα φρούτων

Τα γνωστά επίσης ως ΑΗΑ ή ως Α-υδροξυοξέα. Τα συναντάμε σε φυσικά προϊόντα, όπως τα φρούτα, το ξινόγαλο και το κρασί. Τα ΑΗΑ συμπεριλαμβάνονται ως συστατικά σε αρκετές κρέμες για το πρόσωπο.

Ενυδατικές ουσίες

Πρόκειται για συστατικά που συναντούμε συχνά στις ενυδατικές κρέμες, επειδή η δράση τους συνίσταται στην προσέλκυση της υγρασίας.

Υποαλλεργικό

Τα προϊόντα αυτά συνήθως είναι χωρίς άρωμα, περιέχουν μια ελάχιστη ποσότητα χρωματικών παραγόντων και κανένα συστατικό που να προκαλεί ερεθισμούς ή να ευαισθητοποιεί το δέρμα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι δε θα υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κανέναν άνθρωπο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο νερό.

Λάδι από ζοζομπά

Είναι ένα απαλό λάδι που δεν προκαλεί ερεθισμούς και το οποίο ενυδατώνει εξαιρετικά. Απορροφάται πολύ εύκολα από το δέρμα και βοηθά στη βελτίωση της κατάστασης των μαλλιών και του δέρματος.

Χωρίς λανολίνη

Κάποτε θεωρείτο ότι η λανολίνη είναι αντιγόνο του δέρματος. Σήμερα όμως τα στοιχεία που διαθέτει η επιστήμη δείχνουν ότι η λανολίνη είναι κατάλληλη ακόμη και για τα ευαίσθητα δέρματα.

Λιποσώματα

Πρόκειται για μικροσκοπικά σφαιρίδια γεμάτα με υγρό, συνιστάμενα από το ίδιο υλικό από το οποίο σχηματίζεται η κυτταρική μεμβράνη. Το μικροσκοπικό τους μέγεθος, όπως υποστηρίζεται, τους επιτρέπει να εισχωρήσουν στα ζωντανά κύτταρα του δέρματος, όπου απελευθερώνουν όλα τα ενεργά συστατικά τους.

Milia

Το λίπος που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες το οποίο εγκλωβίζεται κάτω από το δέρμα συγκεντρώνεται σχηματίζοντας άσπρα εξογκωματάκια κάτω από την επιδερμίδα. Μπορείτε να τα εξαλείψετε ζουλώντας τα μαλακά με τα δάχτυλά σας που έχετε πρώτα καλύψει με ένα χαρτομάντιλο ή θεραπεύοντάς τα με κάποια αντιβακτηριακή κρέμα.

Αντι-κομεδογόνο

Το προϊόν είναι κατάλληλο για την εξάλειψη των ουσιών που φράζουν τα θυλάκια και προκαλούν τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων και σπυριών. Είναι χρήσιμο στα λιπαρά δέρματα.

Λάδι από νυχτολούλουδο

Περιέχει πολλά ενυδατικά συστατικά και είναι ιδιαίτερα καλό για τα ξηρά ή τα πολύ ξηρά δέρματα, αφού ενυδατώνει, προστατεύει και καταπραΰνει.

Ουδέτερο ΡΗ

Αναφέρεται στην κλίμακα του ΡΗ η οποία μετρά την οξύτητα ή την αλκαλικότητα ενός διαλύματος. Το επτά σημαίνει ότι είναι ουδέτερο. Οι αριθμοί κάτω του επτά αναφέρονται σε όξινα διαλύματα, ενώ οι αριθμοί άνω του επτά σε αλκαλικά. Ένα υγιές δέρμα είναι ελαφρώς όξινο, επομένως τα προϊόντα που προορίζονται για την περιποίηση του δέρματος και έχουν ουδέτερο ΡΗ είναι ελαφρώς όξινα για να διατηρήσουν αυτήν τη φυσική κατάσταση.

Λεξιλόγιο Καλλυντικών: Τι σημαίνουν τα συστατικά των καλλυντικών

SFP

Σημαίνει δείκτης προστασίας από τον ήλιο. Σας ενημερώνει για το χρόνο που το προϊόν σας προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB). Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία.

“Ζώνη-Τ”

Η ζώνη αυτή περιλαμβάνει το μέτωπο και κατεβαίνει προς τα κάτω στο κέντρο του προσώπου, όπου συγκεντρώνονται οι σμηγματογόνοι και οι ιδρωτοποιοί αδένες του προσώπου.

Υπεριώδεις (UV) ακτίνες

Οι ακτίνες UVB προκαλούν εγκαύματα και καταστροφές στο δέρμα εάν κάνετε ηλιοθεραπεία για πολλή ώρα. Είναι πολύ ισχυρές ακτίνες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και προκαλούν γήρανση καθώς και ρυτίδες στο δέρμα. Προφυλάξτε το δέρμα σας φορώντας αντηλιακή κρέμα με μεγάλο δείκτη, η οποία περιέχει φίλτρο τόσο κατά των ακτίνων UVA όσο και κατά των ακτίνων UVB, παρέχοντάς σας προστασία όλο το χρόνο.

Βιταμίνη Ε

Ένα συστατικό που συναντούμε πολύ συχνά στις ενυδατικές κρέμες διότι καταπολεμά την ξηρότητα και τα σημάδια της γήρανσης. Είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία των σημαδιών και εγκαυμάτων.

Υδατοδιαλυτό

Τα προϊόντα καθαρισμού περιγράφονται ως υδατοδιαλυτά όταν περιέχουν έλαια που διαλύουν τη βρομιά και το μακιγιάζ από το πρόσωπο. Έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι ξεβγάζονται εύκολα από το δέρμα χρησιμοποιώντας άφθονο, δροσερό και καθαρό νερό.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *