Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου

Μαλλιά που πέφτουν: Αιτίες & συμβουλές για να «σώσετε»

 

Μαλλιά που πέφτουν: Αιτίες & συμβουλές για να «σώσετε»

Μαλλιά που πέφτουν: Αιτίες & συμβουλές για να «σώσετε»

Αν τα… μαλλιά σας πέφτουν, μην κατηγορείτε μόνο την εποχή. Μάθετε ποιοι είναι άλλοι παράγοντες φταίνε που πέφτουν και «σώστε» τα μαλλιά σας.

Αναρωτιέστε γιατί τον τελευταίο καιρό το πάτωμα, το μαξιλάρι ή η βούρτσα σας γεμίζουν τρίχες; Μην καταφεύγετε στην εύκολη απάντηση: «για όλα φταίει η εποχή». Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συντελούν στο να τα… χάσετε.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό: καθημερινά όλοι χάνουν έναν αριθμό τριχών, διαδικασία απαραίτητη για την ανανέωση των μαλλιών. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για τριχόπτωση, αλλά για μια φυσιολογική και καθόλου ανησυχητική.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν χάνετε περισσότερες από 50-100 τρίχες καθημερινά. H τριχόπτωση (αλωπεκία, όπως ονομάζεται επιστημονικά) διακρίνεται σε πολλούς τύπους, ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί και την κλινική της εκδήλωση. Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως μια ορμονική διαταραχή, ή ακόμα και σε παθήσεις, όπως ο λύκος.Όπως καθησυχάζουν οι ειδικοί, στις περισσότερες περιπτώσεις η τριχόπτωση είναι, αναστρέψιμη, δηλαδή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πριν λοιπόν δημιουργηθεί το πρόβλημα, πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας. Αποκωδικοποιήστε τα «συμπτώματα» και μάθετε τι συμβαίνει, πού οφείλεται και τι μπορείτε να κάνετε.

Διάχυτη αλωπεκία

Τα μαλλιά σας αραιώνουν στην κορυφή του κεφαλιού, αλλά έχουν φυσιολογική πυκνότητα πάνω από το μέτωπο.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Διάχυτη αλωπεκία. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή γυναικείας τριχόπτωσης. Χωρίζεται σε 3 διαφορετικούς τύπους: την οξεία (όπου τα μαλλιά πέφτουν γρήγορα, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα), την υπτοξεία (χαρακτηρίζεται από πτώση των μαλλιών για αρκετούς μήνες) και τη χρόνια (σ ‘ αυτή την περίπτωση η απώλεια μπορεί να συνεχίζεται ακόμα και για χρόνια).

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

 • έντονο στρες
 • λοχεία
 • έλλειψη σιδήρου, αναιμίες
 • απότομη απώλεια βάρους
 • αυστηρή δίαιτα
 • υψηλό πυρετό
 • λοιμώξεις υποθυρεοειδισμό
 • χειρουργικές επεμβάσεις
 • λήψη ορμονών
 • χημειοθεραπειπικά φάρμακα
 • έντονη ψυχική φόρτιση

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ

Τα συμπτώματα της διάχυτης αλωπεκίας συνήθως αρχίζουν 2 έως 4 μήνες μετά την εμφάνιση της αιτίας που την προκάλεσε. Το πρόβλημα διορθώνεται αντιμετωπίζοντας τα αίτιά του. Επιπλέον, η τοπική θεραπεία με κορτικοειδή και διεγερτικά της τριχοφυΐας (μινοξιδίλη), καθώς και η συστηματική λήψη αμινοξέων, ιχνοστοιχείων και σιδήρου βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Αλωπεκία από έλξη

Παρατηρείτε πως τα μαλλιά σας αραιώνουν στη «γραμμή» πάνω από το μέτωπο (μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας και τους κροτάφους.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Αλωπεκία από έλξη. Η συγκεκριμένη μορφή τριχόπτωσης είναι αποτέλεσμα μηχανικής έλξης των μαλλιών. Αποτελεί πολύ συχνό «φαινόμενο» για τις γυναίκες. Ανήκει στις ουλωτικές αλωπεκίες. Σ’
από τον τύπο τα μαλλιά δεν ξαναβγαίνουν.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες που συνηθίζουν να κάνουν αλογοουρά, κοτσίδες ή χρησιμοποιούν ρολά, τραβώντας τα μαλλιά πίσω πολύ δυνατά και στερεώνοντάς τα σφικτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαρκής αυτή έλξη εξασθενεί τη ρίζα της τρίχας με αποτέλεσμα να την οδηγεί σε ατροφία, οπότε και δεν φυτρώνει ξανά. Το πολύ διγνατό βούρτσισμα ή το συνεχές φορμάρισμα με πιστολάκι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ

Σ’ αυτή την περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι μόνο η πρόληψη. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα είναι μη αναστρέψιμο.

Ανδρογενετική αλωπεκία

Τα μαλλιά σας πέφτουν από όλο το κεφάλι και κυρίως στο μπροστινό και πάνω τμήμα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα) Παρόλο που εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, ενδέχεται να πλήξει και τις εκπροσώπους του γυναικείου φύλου. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την έναρξη της περιόδου. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις ξεκινά πριν την ηλικία των 40 ετών.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Στην κληρονομικότητα, σε συνδυασμό με τη δράση ανδρογόνων (και κυρίως της ορμόνης τεστοστερόνης). Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η ορμονική διερεύνηση.

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ

Η θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας στις γυναίκες διακρίνεται σε:

 • Τοπική Αυτή περιλαμβάνει κυρίως μινοξιδίλη ή και μείγματα ορμονών με κορτικοειδή.
 • Συστηματική Ανάλογα με την περίπτωση, περιλαμβάνει κορτικοειδή, αντισυλληπτικά ή και αντιανδρογόνα.

ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, υπάρχουν και άλλοι που ευθύνονται για την τριχόπτωση, όπως:

Φυσικοί: Η θάλασσα, η έντονη ακτινοβολία και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τεχνητοί: Το χτένισμα με βούρτσα και τα κράνη βλάπτουν την κερατίνη και προκαλούν σπάσιμο της τρίχας. Η συχνή χρήση χημικών ουσιών (ίσιωτική, περμανάντ) μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόβλημα.

Γυροειδής αλωπεκία

Εμφανίζετε λείες στρογγυλές περιοχές (δίσκους) στο κεφάλι σας χωρίς τρίχες (αποψιλωμένες πλάκες).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Γυροειδής αλωπεκία: Αποτελεί το 2% των περιπτώσεων αλωπεκίας. Μπορεί να προσβάλει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Διακρίνεται σε 2 κατηγορίες: στην ολική αλωπεκία, κατά την οποία χάνονται όλες οι τρίχες από το κεφάλι και τα φρύδια, και την καθολική αλωπεκία, στην οποία χάνονται οι τρίχες από το σώμα, το πρόσωπο και το κεφάλι.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Κυρίως σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Περίπου στο 25% των περιπτώσεων σε αυτό τον τύπο αλωπεκίας υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα των ενδοκρινών αδένων (πολυενδοκρινοπάθεια), θυρεοειδίτιδα Hashimoto, λεύκη, μυασθένεια.

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ

Η θεραπεία της είναι μόνο δερματολογική. Αντιμετωπίζεται συνήθως με κορτικοστεροειδή (τοπικά ή συστηματικά), τοπικά αλλεργιογόνα, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, φωτοχημειοθεραπεία (PUVA).

Μαλλιά που πέφτουν: Αιτίες & συμβουλές για να «σώσετε»

Ουλωτική αλωπεκία

Παρατηρείται απώλεια των τριχών τοπικά, συνήθως σε πλάκες.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Ουλωτική αλωπεκία Πρόκειται για μια κατηγορία τριχόπτωσης που οφείλεται σε παθολογικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν την καταστροφή των τριχικών θυλάκων.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Σε παθολογικές καταστάσεις, όπως: δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο ομαλό λειχήνα (κνησμώδης δερματοπάθεια) νεοπλάσματα λοιμώξεις δέρματος περιθιλακίτιδα.

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ

Οι αλωπεκίες αυτές δεν αποκαθίστανται.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *