Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου

2 γευστικά πιάτα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

2 γευστικά πιάτα για το τραπέζι της Καθαράς ΔευτέραςΤο τέλος της Αποκριάς πλησιάζει.Τέλος οι μασκαράδες και το ξεφάντωμα. Την Δευτέρα έχουμε Καθαρά Δευτέρα και ξεκινά η Σαρακοστή.

Την Καθαρά Δευτέρα όπως συνηθίζετε το τραπέζι μας, είναι γεμάτο από νηστίσιμα φαγώσιμα όπως, ταραμοσαλάτα,χαλβάς,λαδερά φασόλια,ψωμί λαγάνα και όλων των λογιών τα θαλασσινά.Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.Σήμερα το beauty-secrets.gr αποφάσισε να πρωτοτυπήσει.Θα σου παρουσιάσει 2 ενδιαφέροντα γευστικά πιάτα με θαλασσινά για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.Γιαυτό αν βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια και θέλεις να εντυπωσιάσεις γευστικά τους καλεσμένους σου,δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις!


 

Σκορδάτες γαρίδες

Σκορδάτες γαρίδες

Ιδανικό ορεκτικό για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.Είναι ένα γευστικό πιάτο με γαρίδες, εμπνευσμένο από τους Ισπανούς.Το πιάτο σερβίρεται ,με τραγανιστή λαγάνα  βουτηγμένη στο λεμονάτο σκορδάτο βουτύρο.

Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά

Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 10 λεπτά

Μερίδες 4

Θα χρειαστείς:

  • 120γρ. αντίδι
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρους και κομμένη σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κ. σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • 24 ωμές γαρίδες μεγάλες, με τα κελύφη τους
  • 2 κ. γ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
  • 125γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • ψιλοκομμένη φλούδα και χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

1-Ανάμειγνιεις το αντίδι, την καυτερή πιπεριά και τα φύλλα μαϊντανού και κάνε τα στοίβα στο κέντρο τεσσάρων πιάτων.
2-Βγάζεις το κέλυφος και τα νεύρα των γαρίδων, αφαιρείς τα κεφάλια αλλά αφήνεις ανέπαφες τις ουρές.(βλ.τις οδηγίες στο τέλος τις συνταγής)

3-Βάζεις τις γαρίδες σ’ ένα πιάτο και ρίχνεις ελαφρώς καρυκεύματα, κατά προτίμηση αλάτι και μαύρο πιπέρι. 4-Ζεσταίνεις το λάδι σ’ ένα τηγάνι με βαριά βάση. Προσθέτεις τις γαρίδες και, σε μέτρια φωτιά, τηγανίζεις  για περίπου 1 λεπτό  την κάθε πλευρά.

5-Τις αφαιρείς τις από τη φωτιά και τις διατηρείς ζεστές.

6-Προσθέτεις  το σκόρδο στο τηγάνι και το μαγειρεύεις για 1 λεπτό, έπειτα βάζεις τους κύβους βουτύρου και μαγειρεύεις και τα 2 υλικά για 4 λεπτά ή μέχρι το βούτυρο να γίνει ανοιχτό καφέ.

7- Τα αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις τη φλούδα λεμονιού, το χυμό και το μαϊντανό.

8-Κουνάς το τηγάνι μια-δύο φορές για να ανακατευτούν όλα τα υλικά, και έπειτα προσθέτεις τις γαρίδες για  λίγο για να ζεσταθούν.Στη συνέχεια βάζεις τις γαρίδες στα πιάτα περιχύνοντας τις με το υπόλοιπο ζουμί που σου έμεινε στο τηγάνι.

Προετοιμάζοντας τις γαρίδες

garides-1garides-2garides-3


Παέγια Θαλασσινών

Παέγια Θαλασσινών

Ένα ενδιαφέρον γευστικό πιάτο, για ένα ξεχωριστό τραπέζι Καθαράς Δευτέρας.Αποτελείτε από ρύζι και σαφράν, συνδυασμένο με Θαλασσινά.

Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά

Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά

Μερίδες 4

Θα χρειαστείς:

  • 3 πρέζες από ίνες σαφράν
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 300γρ. μακρύκοκκο ρύζι
  • 3 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες ή 400γρ. κονσέρβας, σουρωμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
  • 550 ml ζωμός λαχανικών 300γρ.
  • μύδια, πλυμένα και χωρίς γένια (βλ.τις οδηγίες στο τέλος τις συνταγής)
  • 16 μεγάλες ωμές γαρίδες, με τα κελύφη
  • 1 μαγειρεμένο καβούρι στο κέλυφός του, καθαρισμένο και κομμένο σε τέταρτα
  • 300γρ.γυαλιστερές, πλυμένες καλά
  • 90γρ. κατεψυγμένος αρακάς
  • 1 κόκκινη πιπεριά, σε λεπτές φέτες σε μήκος 2,5εκ.

Εκτέλεση:

1-Βάζεις τις ίνες σαφράν σε μικρό μπολ και τις μουσκεύεις σε 2 κ.σ. καυτό νερό.
2-Ζεσταίνεις το λάδι σ’ ένα τηγάνι για παέγια ή σε ένα τηγάνι με βαριά βάση, διαμέτρου 30-35 εκατοστών, προσθέτεις το κρεμμύδι και μαγειρεύεις για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

3-Προσθέτεις το ρύζι και το σαφράν και μαγειρεύεις, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά.

4-Προσθέτεις την ντομάτα, το σκόρδο και το ζωμό και το αφήνεις να πάρει βράση. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και ρίχνεις μέσα τα μισά μύδια, τις γαρίδες, το καβούρι, τις γυαλιστερές με όλον τον αρακά και την κόκκινη πιπεριά.

5-Ρίχνεις καρυκεύματα, κατά προτίμηση αλάτι και μαύρο πιπέρι.

6-Βάζεις τα υπόλοιπα θαλασσινά στην επιφάνεια και τα καλύπτεις με ένα καπάκι. Μαγειρεύεις σε χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το υγρό.Αν το υγρό έχει απορροφηθεί αλλά το ρύζι δεν έχει μαγειρευτεί, προσθέτεις λίγο επιπλέον νερό και συνεχίζεις να μαγειρεύεις μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί καλά.

7-Αφαιρείς τα κλειστά μύδια και σερβίρεις αμέσως.

Καθαρίζοντας μύδια

μυδια-1μυδια-2μυδια-3

Tips:

Για να καθαρίσεις ένα καβούρι, αφαιρείς το σάκο στομάχου και τα γκρίζα σπογγώδη δάχτυλα.

Μην ανακατεύεις την παέγια ενώ μαγειρεύετε, αλλιώς αυτό θα «σπάσει» το ψάρι και θα κάνει το τελικό πιάτο να φαίνεται ακατάστατο.


Σχετικά άρθρα:

pink-daisy-flower-thΤηγανιτά ζυμαρικά με γαρίδες

pink-daisy-flower-thΝόστιμες σαλάτες με σπανάκι

pink-daisy-flower-thΣουφλέ με φρέσκα κρεμμυδάκια

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *