2 Νηστίσιμες συνταγές για την Μεγάλη Εβδομάδα
Η ελληνική κουζίνα είναι τόσο πλούσια σε νόστιμες νηστίσιμες συνταγές! Η Σαρακοστή, φτάνει στο τέλος της και ή Μεγάλη Εβδομάδα είναι εδώ!
Τα λαδερά φαγητά προηγούνται της Μεγάλης Ημέρας, είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν το ελληνικό Πάσχα ξεχωριστό ! Είτε για εθιμοτυπικούς και θρησκευτικούς λόγους είτε για αποτοξίνωση, έχουμε αποφύγει για λίγο καιρό το κρέας, το ψάρι, τα αυγά…
Σήμερα θα μάθεις 2 νόστιμες νηστίσιμες συνταγές για την Μεγάλη Εβδομάδα!
Δες ακόμα:Βίδες με αγκινάρες για τις ημέρες νηστείας!
ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
Υλικά:
- 500 γρ. ρεβύθια αποφλοιωμένα
- 1/2 κιλό ψίχα ψωμιού 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη ντομάτα
- Ρίγανη
- 1/2 φλιτζάνι σουσάμι, καβουρδισμένο
- 1/4 φλιτζανιού κύμινο, κοπανισμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τα ρεβύθια όλη νύχτα και τα βράζουμε την επομένη σε φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε την ντομάτα. Μουσκεύουμε το ψωμί, το στύβουμε πολύ καλά.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Την πλάθουμε σε στρογγυλούς κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να χρυσίσουν.
Δες ακόμα:5 καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια για να προσθέσεις χρώμα στα πιάτα σου
ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Υλικά:
- 4 μεγάλα καλαμάρια, 200 γρ. περίπου το ένα ή 12 μικρά
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 με 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 λεμόνι
- 4 κουταλιές ρύζι, τύπου καρολίνα
- 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια: Βγάζουμε τα κεφάλια και τη σκληρή μεμβράνη από το σώμα τους. Αφαιρούμε το κόκαλο, τα μάτια και τα πλοκάμια. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, να ζεσταθεί. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και τα βράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν με το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, τις πιπεριές, την πιπερίτσα, τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί, 5 με 10 λεπτά ακόμα. Περιχύνουμε με το λεμόνι.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε το ζουμί. Γεμίζουμε με το μείγμα τα καλαμάρια και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι λαδωμένο. Τα
περιχύνουμε με το ζουμί και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.
Καλή επιτυχία & καλό Πάσχα!!!♥
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ