Τρίτη, 30 Μαΐου

5 καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια για να προσθέσεις χρώμα στα πιάτα σου

καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια 5 καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια για να προσθέσεις χρώμα στα πιάτα σου

Τα όσπρια τρώγονται και το καλοκαίρι γιαυτό σήμερα θα μάθεις 5 συνταγές με όσπρια,λαχανικά και μυρωδικά, που θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σου!

Φακές με άρωμα δάφνης, φασολάδα με καρότα και λεμόνι, ρεβίθια σούπα. Τι θα μπορούσε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας από τα όσπρια; Ποιος από εμάς δεν θυμάται τη μητέρα του να σερβίρει το ήδη παραγεμισμένο πιάτο, ελπίζοντας ότι θα το αδειάσει χωρίς.. αντιδράσεις;

H αλήθεια είναι ότι, εκτός από παραδοσιακά, τα όσπρια είναι και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο. Επιπλέον, περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Από την άλλη, είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Κι αν μέχρι τώρα θεωρούσες ότι αποτελούν κατεξοχήν χειμερινό πιάτο, καιρός να αλλάξεις γνώμη. Στο άρθρο αυτό βρεις 5 πρωτότυπες καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια, για να προσθέσεις χρώμα στα πιάτα σου.

Απόλαυσε τις φακές, τα ρεβίθια, τα άσπρα και τα κόκκινα φασόλια και με ένα διαφορετικό, καλοκαιρινό τρόπο. Καλή όρεξη!


5 καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια

1.Φασόλια σαλάτα με ελιές

Φασόλια σαλάτα με ελιές

Θα χρειαστείς:

  • 350 γρ. μέτρια λευκά φασόλια μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 μέτρια καρότα
  • 5 κλωνάρια μαϊντανό
  • μιάμιση κ.σ. πράσινες ελιές
  • μία κ.σ. μαύρες ελιές
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 2 πρέζες αλάτι και δύο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Μουσκεύεις τα φασόλια για 12 ώρες σε κρύο νερό και κατόπιν τα στραγγίζεις. Στη συνέχεια, τα σκεπάζεις με νερό και τα βράζεις σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 2 ώρες. Προς το τέλος του βρασίματος, προσθέτεις αλάτι. Στη συνέχεια, τα στραγγίζεις, τα ξεπλένεις και τα βάζεις σ’ ένα μπολ.

2. Ψιλοκόβεις το μαϊντανό και τα καρότα. Κόβεις το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και τις ελιές σε λωρίδες. Προσθέτεις τα υλικά στα φασόλια.

Για τη σάλτσα
1. Σ’ ένα μπολάκι χτυπάς μ’ ένα πιρούνι 5 κ.σ. λάδι, 3 κ.σ. ξίδι και άφθονο πιπέρι.

2. Περιχύνεις τα φασόλια με τη σάλτσα. Ανακατεύεις και σερβίρεις, γαρνίροντας με μαϊντανό.

5 καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια για να προσθέσεις χρώμα στα πιάτα σου

2.Φακές με καλαμαράκια

Φακές με καλαμαράκια

Θα χρειαστείς:

  • 250 γρ. φακές
  • 250 γρ. καλαμαράκια
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 καρότο
  • μία σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • δύο πρέζες αλάτι και δύο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Πλένεις τις φακές. Καθαρίζεις, πλένεις και ψιλοκόβεις το σέλινο και τα καρότα. Τα βάζεις σε μια κατσαρόλα με το φύλλο δάφνης και τα σκεπάζεις με άφθονο νερό. Βράζεις σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα και αλατοπιπερώνεις.

2. Στο μεταξύ, καθαρίζεις, πλένεις και κόβεις τα καλαμαράκια σε ροδέλες. Βάζεις στην άκρη μία κ.σ. φακές και περνάς τις υπόλοιπες από το μύλο λαχανικών, ρίχνοντάς τις στο ίδιο σκεύος.

3. Μαραίνεις το σκόρδο σ’ ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο. Προσθέτεις τα καλαμαράκια και τα σοτάρεις για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές. Αλατοπιπερώνεις.

4. Βάζεις ξανά τις φακές στη φωτιά και τις βράζεις, ανακατεύοντας μερικές φορές. Προσθέτεις, εάν χρειάζεται, λίγο ζεστό νερό. Στη συνέχεια, ρίχνεις στο σκεύος τα καλαμαράκια και τις φακές που έχεις κρατήσει. Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και σερβίρεις το πιάτο αφού κρυώσει με φρυγανισμένο ψωμί.


3.Ρεβίθια σαλάτα με μανιτάρια

Ρεβίθια σαλάτα με μανιτάρια

Θα χρειαστείς:

  • 400 γρ. στραγγισμένα ρεβίθια κονσέρβας
  • 80 γρ- φύλλα μαρουλιού
  • 60 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν κονσέρβας
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 60 γρ. ντοματίνια
  • 2 λεμόνια
  • 1 ψιλοκομμένο κλωναράκι βασιλικό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • μία πρέζα αλάτι και μία πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Πλένεις τα ντοματίνια και τα κόβεις σε λεπτές φέτες. Πλένεις, στραγγίζεις και σκουπίζεις τα φύλλα μαρουλιού. Κόβεις τα μισά σε λεπτές λωρίδες και τα υπόλοιπα σε μεγάλα κομμάτια. Κόβεις τα φύλλα βασιλικού σε λωρίδες μ’ ένα ψαλίδι.

2. Ξεπλένεις τα ρεβίθια, τα στραγγίζεις καλά και τα ταμπονάρεις με χαρτί κουζίνας. Στρώνεις σε μια σαλατιέρα τις λωρίδες μαρουλιού, ρίχνεις πάνω τα ρεβίθια,το υπόλοιπο μαρούλι, τα μανιτάρια στραγγισμένα, τα ντοματίνια και το βασιλικό.

3. Κόβεις τα λεμόνια σε λεπτές ροδέλες και κάθε ροδέλα στα δύο και τα τοποθετείς γύρω-γύρω στη σαλάτα.

4. Ρίχνεις σ’ ένα μπολάκι το χυμό λεμονιού. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και το λάδι και χτυπάς το μείγμα για 3 ‘ μ’ ένα πιρούνι. Περιχύνεις τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατεύεις πριν σερβίρεις.

 

5 καλοκαιρινές συνταγές με όσπρια για να προσθέσεις χρώμα στα πιάτα σου

4.Κόκκινα φασόλια με λαχανικά

Κόκκινα φασόλια με λαχανικά

Θα χρειαστείς:

  • 300 γρ. κόκκινα φασόλια
  • 2 ρίζες κόκκινο ραντίσιο
  • μία μεγάλη πατάτα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 κλωναράκια βασιλικό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • μία κ.σ. λευκό ξίδι
  • δύο πρέζες αλάτι και δύο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Μουσκεύεις τα φασόλια για 12 ώρες.

2. Καθαρίζεις και πλένεις τα λαχανικά. Ξεφλουδίζεις την πατάτα και το κρεμμύδι και τα κόβεις σε λεπτές φέτες. Ξύνεις τα καρότα. Κόβεις το σέλινο σε λωρίδες.

3. Ρίχνεις τα λαχανικά στην κατσαρόλα. Προσθέτεις τη δάφνη, τα φασόλια και περίπου 8 ποτήρια κρύο νερό. Αλατίζεις και βράζεις τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά για 90 λεπτά.

4. Καθαρίζεις, πλένεις, στραγγίζεις και χοντροκόβεις τα ραντίσιο.

5. Σ’ ένα μπολ, λιώνεις μία πρέζα αλάτι με το ξίδι. Προσθέτεις μία πρέζα πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Tα χτυπάς μ’ ένα πιρούνι και βάζεις στην άκρη τη βινεγκρέτ.

6. Ρίχνεις τα φασόλια σε μια σουπιέρα. Προσθέτεις μία πρέζα πιπέρι, το υπόλοιπο λάδι, το μαϊντανό και το βασιλικό. Ανακατεύεις τα ραντίσιο με τη βινεγκρέτ. Το ρίχνεις στα φασόλια και σερβίρεις.

5.Φακές σούπα με κολοκυθάκια & κύμινο

Φακές σούπα με κολοκυθάκια & κύμινο

Θα χρειαστείς:

  • 200 γρ. φακές
  • 300 γρ. μικρά κολοκυθάκια
  • 200 γρ. καρότα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • μία ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. βασιλικό
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • χυμό ενός λεμονιού
  • δύο πρέζες αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Ρίχνεις τις φακές σε μια κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης. Τις σκεπάζεις με νερό και τις βράζεις για περίπου 30 λεπτά. Τις στραγγίζεις και φυλάς το νερό όπου έβρασαν.

2. Σοτάρεις το κρεμμύδι σ’ ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο. Προσθέτεις τα κολοκυθάκια και τα καρότα, κομμένα σε ροδέλες, και τα ροδίζεις. Ρίχνεις τις φακές, το σκόρδο, το κύμινο, το χυμό λεμονιού, όλα τα αρωματικά, αλάτι, πιπέρι και μέρος από το νερό όπου βράσατε τις φακές και τα βράζεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα.

3. Στο τέλος του ψησίματος πασπαλίζεις με μαϊντανό και σερβίρεις τις φακές κρύες.

Βαρβάρα Λιόση 

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *