Το πλιγούρι είναι ο φλοιός από τον κόκκο διαφόρων δημητριακών, όπως βρώμης, σιταριού και σίκαλης.Έχει όμορφη γεύση και απαλή υφή.Ο χρόνος μαγειρέματος του είναι λιγότερο από 15 λεπτά. Αν ψάχνεις ένα υγιεινό πιάτο για γεύμα ή συνοδευτικό,το πλιγούρι είναι η καλύτερη επιλογή.Η παρακάτω συνταγή ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι είναι ένα νόστιμο και υγιεινό κυρίως πιάτο για εσένα που αγαπάς την υγιεινή διατροφή και την εκλεπτυσμένη γεύση!
Ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι
Για τις ντομάτες γεμιστές με πλιγούρι θα χρειαστείς:
• 6 μικρές ντομάτες, όχι πολύ ώριμες
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλάκι πιπέρι
• 1/4 κούπας λάδι
• 6 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
• 4 κουταλιές κουκουνάρι
• 1/8 κουταλάκι κύμινο, κανέλα,γαρίφαλο
• 1/2 κούπας πλιγούρι
• 2 κουταλιές σταφίδα μαύρη
• 2 κουταλιές δυόσμο,ψιλοκομμένο
• 1 κουταλάκι ρίγανη
• 1 βαζάκι σάλτσα πέστο
Ξεκινώντας.Πλύνε τις ντομάτες και κόψε τις μ’ένα μαχαιράκι από το επάνω μέρος της κάθε
ντομάτας μια λεπτή οριζόντια φέτα. Άδειασε το εσωτερικό προσέχοντας να μην σχίσεις τη φλούδα. Πέρασε το στο πολυμίξερ, να γίνει πουρές.
Αλατοπιπέρωσε τις ντομάτες και τοποθέτησε τις ανάποδα σ’ ένα πιάτο, να στραγγίσουν τα υγρά τους. Ζέστανε το λάδι και σόταρε το μπέικον.
Ρίξε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο και σόταρε τα, να μαραθούν. Πρόσθεσε τα κουκουνάρια κι ανακάτεψε τα 1′. Ρίξε τον πουρέ ντομάτας και τα μπαχαρικά κι άφησε τα να σιγοβράσουν 10′. Κατέβασε από τη φωτιά, ρίξε κι ανακάτεψε το πλιγούρι, τις σταφίδες, το δυόσμο και τη ρίγανη. Προθέρμανε το φούρνο στους 180C. Γέμισε τις ντομάτες με το μείγμα, ως τα 3/4. Σκέπασε τις με τα καπάκια κι άλειψε τις με λίγο λάδι. Τοποθέτησε τις ντομάτες γεμιστές σε πυρέξ σκεύος ελαφρά λαδωμένο και ψήσε στο φούρνο 35-40′. Σερβίρονται ζεστές ή κρύες, είναι το ίδιο νόστιμες. Συνόδεψε τις με πέσο (σάλτσα βασιλικού) και γάρνιρε τις με κουκουνάρια.