Πέμπτη, 13 Ιουνίου

Παιδική αρθρίτιδα τί είναι και πώς αντιμετωπίζετε;

Παιδική αρθρίτιδα τί είναι και πώς αντιμετωπίζετε;

Η παιδική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονή της άρθρωσης. Χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας είναι το οίδημα (πρήξιμο) ή ο πόνος σε άρθρωση που δεν έχει τραυματιστεί, που συνοδεύεται με χωλότητα (κούτσεμα), δυσκαμψία (πιάσιμο) πρόβλημα στη βάδιση ή τη χρήση των χεριών. O πόνος στον αυχένα, την πλάτη ή στα ισχία (αρχή μηρού) μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα.

Ανάλογα με το ρευματολογικό νόσημα μπορεί να παρουσιάσει πυρετό και εξάνθημα στο δέρμα (κοκκινίλες, σπυράκια), ενώ άλλα παιδιά αισθάνονται πόνο στις αρθρώσεις που έρχεται και φεύγει.

Η κατάλληλη θεραπεία κρατάει τη νόσο σε ηρεμία. Η παιδική αρθρίτιδα όπως και των ενηλίκων διαρκεί για μήνες ή χρόνια ο αποτελεί δηλαδή μια χρόνια νόσο. Έχει περιόδους ύφεσης, όπου το παιδί παρουσιάζει βελτίωση των συμπτωμάτων και των εργαστηριακών ευρημάτων, που εναλλάσσονται με περιόδους έξαρσης της νόσου.

Παιδική αρθρίτιδα τί είναι και πώς αντιμετωπίζετε;

Καθώς τα συμπτώματα εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις, υπάρχουν περίοδοι όπου τα παιδιά εκτελούν με πολύ δυσκολία ακόμα και απλές λειτουργίες, όπως το άνοιγμα μιας πόρτας ή το κατέβασμα μιας σκάλας.
Υπάρχουν μέρες που είναι πολύ κουρασμένα και ο πόνος μπορεί να κάνει ακόμα και την παρακολούθηση στο σχολείο δύσκολη. Υπάρχουν όμως και ημέρες που το παιδί δεν πονάει, κινείται και παίζει χωρίς περιορισμό.

Η νόσος προσβάλλει περίπου κάθε χρόνο 14-20 ανά 00.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης από τα 16 έτη. Είναι δύσκολος ο ακριβής υπολογισμός της συχνότητας της νόσου. Παρόλα αυτά είναι συχνότερη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Πιο ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη είναι πιο συχνή στις βόρειες χώρες (Φινλανδία, Νορβηγία) και λιγότερο στις νοτιότερες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα).

Παιδική αρθρίτιδα τί είναι και πώς αντιμετωπίζετε;

Στην χώρα μας δεν έχουμε ακριβή επιδημιολογικά και στατιστικά δεδομένα αλλά ανάγοντας τα στοιχεία από άλλες χώρες, επί των 80.000 γεννήσεων που έχουμε ανά έτος, αναμένεται να προσβληθούν περίπου 1 η-16 παιδιά ανά έτος. Δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία της νόσου και κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφορες καταστάσεις όπως τραυματισμοί, ψυχική και σωματική καταπόνηση, ιογενείς λοιμώξεις, ανοσολογική διέγερση που σε έναν οργανισμό με προδιάθεση οδηγούν στην εκδήλωσης της νόσου. Πρόκειται για νόσο που πρωτίστως εκδηλώνεται με φλεγμονή στον αρθρικό υμένα και κλινικά εμφανίζεται με διόγκωση, περιορισμό του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, θερμότητα και πόνο.

Τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν πάνω από έξι εβδομάδες, να αρχίζουν πριν την ηλικία των 16 ετών και να μην αποδίδονται σε άλλη αιτία. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και δεν ελεγχθεί ικανοποιητικά μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις στις αρθρώσεις και μειωμένη ανάπτυξη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι σκοποί της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων και της μυϊκής ισχύος, η πρόληψη ή ελαχιστοποίηση της δομικής καταστροφής των αρθρώσεων, η αύξηση της λειτουργικότητας στο μέγιστο δυνατό βαθμό η θετική προώθηση της εικόνας του εαυτού του παιδιού και η ενθάρρυνση της οικογένειας που επωμίζεται τη μεγαλύτερη ευθύνη της θεραπείας.

Το πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να διαιρεθεί σε φυσικό, κοινωνικό και φαρμακολογικό μέρος. Οι εργοθεραπευτές επιβλέπουν το φυσικό μέρος που περιλαμβάνει εκτέλεση σειράς ασκήσεων που αφορούν τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, δύο με τρεις φορές την ημέρα και χρήση ναρθήκων προς ελαχιστοποίηση κακώσεων. Το παιδί μαθαίνει να κάνει ασκήσεις στο νερό (μπάνιο, ντους) που το ανακουφίζουν από την πρωινή δυσκαμψία και τον πόνο, όπως και ασκήσεις κινητικότητας το βράδυ, ώστε να κοιμηθεί καλύτερα και να ξυπνήσει λιγότερο δύσκαμπτο το πρωί. Επίσης, διδάσκουν ασκήσεις που αυξάνουν το μέγεθος και την αντοχή των μυών.

Παιδική αρθρίτιδα τί είναι και πώς αντιμετωπίζετε;

Συμβουλεύουν το προσωπικό του σχολείου σχετικά με τη σωματική αγωγή και την προσαρμογή στο σχολείο. Το κοινωνικό πρόγραμμα σχετίζεται με την ψυχοκοινωνική ένταξη του παιδιού και την προσαρμογή του στο σχολείο. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους συχνά αισθάνονται απομονωμένοι και ωφελούνται όταν συναντηθούν με άλλες οικογένειες που έχουν παιδιά που νοσούν με παιδική αρθρίτιδα.

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση αρθρικών, οφθαλμικών και άλλων εκδηλώσεων της νόσου. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται η κορτιζόνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ανοσοτροποιητικά της νόσου και οι βιολογικές θεραπείες.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *