Πρωτεΐνες και ασβέστιο πόσο απαραίτητες μας είναι;
Οι πρωτεΐνες και το ασβέστιο είναι απαραίτητες στην αποκατάσταση και συντήρηση των κυττάρων, των ιστών, των οστών, των μυών για γερά οστά, δόντια, και αίμα, καθώς και για το νευρικό σύστημα.
Πρωτεΐνες
Το σώμα παράγει συγκεκριμένα ένζυμα και ορμόνες, τα οποία δημιουργούν τις πρωτεΐνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν πολλές βιταμίνες από την τροφή τους, όχι όμως το σωστό είδος. Η υπερβολική λήψη πρωτεΐνων από το κρέας, συντελεί στις καρδιακές παθήσεις, τα αρθριτικά την οστεοπόρωση και τα εγκεφαλικά. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δυσκολεύουν το μεταβολισμό γιατί διασπώνται δύσκολα και δημιουργούν υπερβολική ποσότητα βλέννας στο αναπνευστικό σύστημα.
Το γάλα θεωρείται μια από τις πιο αλλεργιογόνες τροφές. Περιέχει επίσης πολλές ορμόνες
που προκαλούν ανισορροπία στο αναπαραγωγικό σύστημα. Αποφεύγετε το πολύ παγωμένο γάλα διότι εμποδίζει τη χώνευση, καθώς και να πίνετε γάλα με τα γεύματα γιατί δεν συνδυάζεται σωστά με τις άλλες τροφές. Εάν σας αρέσει να πίνετε γάλα, είναι προτιμότερο να το βράζετε πρώτα και μετά να προσθέτετε μπαχαρικά που το κάνουν πιο εύπεπτο. Να αποφεύγετε επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα κυρίως άσθμα.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Φάε πρωτεΐνη για να χάσεις βάρος!
Το φρέσκο γιαούρτι περιέχει συγκεκριμένα βακτήρια που βοηθούν το πεπτικό σύστημα.
Μην τρώτε γιαούρτι που είναι παλαιότερο από μιας ημέρας γιατί ξινίζει και χάνει τη θρεπτική του αξία. Τα σκληρά τυριά προκαλούν ουρικό οξύ που αδυνατίζει τα οστά και προκαλεί αρθριτικά και οστεοπόρωση.
Οι πρωτεΐνες των λαχανικών είναι σημαντικές για την αποτελεσματική λειτουργία της υπόφυσης. Είναι γνωστό ότι η διατροφή με λαχανικά προστατεύει κατά 97% από τη στεφανιαία νόσο της καρδιάς. Οι πρωτεΐνες των λαχανικών αφομοιώνονται πιο εύκολα και δεν μπλοκάρουν τα κανάλια της κυκλοφορίας.
Οι καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνων
Οι καλύτερες πηγές αυτού του είδους των πρωτεΐνων είναι οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, το ρύζι και τα άλλα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Τα φασόλια νταλ και το ρύζι μπασμάτι σχηματίζουν ολοκληρωμένη πρωτεΐνη. Θεωρείται απαραίτητη η κατανάλωση ρυζιού και μερικών ειδών φασολιών, δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον.
Τα προϊόντα και το γάλα σόγιας αποτελούν τις ιδανικές πηγές πρωτεϊνών στη θέση των γαλακτοκομικών. Τελευταία, έχουν προκύψει κάποια ερωτήματα και αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το γάλα σόγιας το οποίο παράγεται από ωμά φασόλια σόγιας, για το αν είναι υγιεινό ή όχι. Να διαλέγετε προϊόντα σόγιας που δεν έχουν υποστεί γενετική μετάλλαξη και να τα καταναλώνετε μόνο σε μικρές ποσότητες.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Δίαιτα με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
Το γάλα σόγιας δεν πρέπει να δίνεται στα παιδιά λόγω της ουσίας ορμονικού τύπου που περιέχει, όπως επίσης δεν πρέπει να καταναλώνεται από τις γυναίκες που θηλάζουν. Η σόγια περιέχει επίσης το συστατικό genostein που λέγεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο. Το τόφου είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα σόγιας που μπορεί να φάει κανείς.
Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά οστά, δόντια, αίμα, καθώς και για το νευρικό σύστημα.
Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου
Οι καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου είναι το γιαούρτι, τα φύκια, το ασκόφυλλο, τα αμύγδαλα. Οι ηλιόσποροι, το σουσάμι, τα καρύδια, τα δαμάσκηνα, τα αποξηραμένα σύκα. Η μαύρη μελάσα, το τοφού, τα χαρούπια, η βρόμη και τα πράσινα λαχανικά. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν επίσης ασβέστιο και φώσφορο που βρίσκεται κυρίως στα λεμόνια, τα κίτρα, τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Γερά κόκαλα με σωστή διατροφή!
Η μυζήθρα και το ανάρι μπορούν να τρώγονται σε μικρές ποσότητες. Οι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου από τις ζωικές πρωτεΐνες προκαλούν προβλήματα στα νεφρά στους ενήλικες. Τα ασβεστούχα κοράλλια γνωστά και ως αλκαμάιν είναι μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, ενώ περιέχουν μαγνήσιο και άλλα μέταλλα.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ