Συνταγή για υπέροχη πίτα θαλασσινών!
Η πίτα θαλασσινών είναι ένα κλασικό οικογενειακό πιάτο, με λευκό ψάρι, μύδια και γαρίδες και μια ελαφριά σάλτσα κρασιού. Συνοδευόμενη με πουρέ πατάτας πού ψήνεται μέχρι να πάρει ελαφρώς χρυσό χρώμα στο φούρνο.
Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Μερίδες 6
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Φωλιές κανταΐφι με θαλασσινά!
Για την πίτα θαλασσινών θα χρειαστείς:
- 500γρ. μύδια, ξυσμένα και χωρίς τα γένια
- 150γρ. ωμές γαρίδες, με τα κελύφη τους
- 60γρ. ανάλατο βούτυρο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, καλά ψιλοκομμένα
- 1 πράσο, μόνο το άσπρο, σε ψιλές λωρίδες
- 220 ml ξηρό λευκό κρασί
- 500 ml γάλα
- 1 κρεμμύδι, ενωμένο με μία σκελίδα σκόρδου
- 1 ματσάκι μυρωδικών
- 600γρ. ανακατεμένα φιλέτα σφιχτού λευκού Ψαριού, όπως γλώσσα, μπακαλιάρος και πεσκανδρίτσα, χωρίς πέτσα και κομμένα σε κύβους 3εκ.
- 30γρ. αλεύρι
- 1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες, σε κομμάτια
- 50γρ. ανάλατο βούτυρο, επιπλέον
- 1 κρόκος αβγού
- 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 1 μικρή πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: 12 μαγειρικά μυστικά για ψάρια και θαλασσινά!
1 Βάζετε τα μύδια σε κρύο πιάτο καλυμμένο με νωπό ύφασμα. Βγάζετε τα κελύφη και τα νεύρα από τις γαρίδες.
2 Σε ένα τηγάνι, λιώνετε το μισό βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, έπειτα προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καλύπτετε και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το πράσο και μαγειρεύετε για 2 λεπτά, χωρίς να καλύπτετε. Προσθέτετε μία κ.σ. κρασί και σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Βάζετε το μείγμα σ’ ένα ρηχό οβάλ πυρέξ, 28 x 20 εκ.
3 Βάζετε τα μύδια και το υπόλοιπο κρασί σ’ ένα τηγάνι, αφήνετε αργά να πάρουν βράση, καλυμμένα και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά. Πετάτε τα κλειστά μύδια. Σουρώνετε, κρατώντας το ζουμί, αφαιρείτε τα μύδια από τα κελύφη τους και τα διασκορπίζετε στο πιάτο. Σουρώνετε το υγρό μέσα από ένα σουρωτήρι καλυμμένο με βαμβακερό ύφασμα ή τουλπάνι και αφήνετε στην άκρη.
Πίτα θαλασσινών
4 Προσθέτετε το γάλα, το κρεμμύδι και το μείγμα μυρωδικών σ’ ένα τηγάνι, αφήνετε για λίγο να σιγοβράσει και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Αφαιρείτε το κρεμμύδι και το ματσάκι μυρωδικών και προσθέτετε το ψάρι, τις γαρίδες και το υγρό από τα μύδια που έχετε κρατήσει. Ζεσταίνετε να πάρει βράση και σιγοβράζετε για 2 λεπτά. Σουρώνετε, κρατώντας το υγρό και διατηρώντας το καυτό. Προσθέτετε τα θαλασσινά στο πιάτο.
Συνταγή για υπέροχη πίτα θαλασσινών!
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: 2 νόστιμες & εύκολες συνταγές με χταπόδι!
5 Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σ’ ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, πασπαλίζετε το αλεύρι και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό, χωρίς να πάρει χρώμα. Αφαιρείτε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το καυτό υγρό. Βάζετε πάλι σε μέτρια φωτιά, αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς και μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά. Ρίχνετε καρυκεύματα, έπειτα περιχύνετε το ψάρι. Καλύπτετε και βάζετε στο ψυγείο.
6 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 1800C. Βάζετε τις πατάτες σ ένα τηγάνι με αλατισμένο, κρύο νερό, καλύπτετε και αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να γίνουν τρυφερές. Σουρώνετε, βάζετε πάλι στο τηγάνι και κουνάτε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά για να αφαιρέσετε την επιπλέον υγρασία. Πολτοποιείτε ή πιέζετε μέσα από μια καλή σίτα μέσα στο τηγάνι, έπειτα ρίχνετε το επιπλέον βούτυρο, τον κρόκο αβγού και τελικά την κρέμα γάλακτος.
Προσθέτετε μοσχοκάρυδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι, γεμίζετε με το κουτάλι ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μεγάλο άκρο σε σχήμα αστεριού και βγάζετε ένα σχέδιο γύρω από την επιφάνεια του ψαριού, ή απλώνετε την πατάτα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε ένα πιρούνι για να το φτιάξετε. Ψήνετε για 30 λεπτά.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ