Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου

Προβιοτικά: Ένας ισχυρός σύμμαχος για το καλοκαίρι!

Προβιοτικά: Ένας ισχυρός σύμμαχος για το καλοκαίρι!

Προβιοτικά: Ένας ισχυρός σύμμαχος για το καλοκαίρι!

Έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας τα μικρόβια με κάτι κακό, τι θα λέγατε όμως αν ακούγατε ότι υπάρχουν μικρόβια που μας κάνουν… καλό; Τα προβιοτικά ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Η τακτική κατανάλωση προβιοτικών βελτιώνει την ισορροπία της εντερικής μικροχλιυρίδας. Την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις.Ως προβιοτικοί χαρακτηρίζονται οι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα δρουν ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου.Τα προβιοτικά βακτήρια που συνηθέστερα χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία. Πολλά προβιοτικά στελέχη έχουν μελετηθεί και διατεθεί στο εμπόριο είτε ως συμπληρώματα διατροφής είτε ως συστατικά ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, και άλλων ειδών, όπως ροφημάτων, προϊόντων με βάση το κρέας ή δημητριακών.

Οι ευεργετικές δράσεις των προβιοτικών είναι:

Πεπτικό σύστημα

Στο πεπτικό σύστημα, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργια του γαστρεντερικού συστήματος (πέψη, καταπολέμηση των εντερικών διαταραχών και δυσκοιλιότητας, κινητικότητα του εντέρου, μείωση τυμπανισμού).

Ανοσοποιητικό σύστημα

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να προκαλείται είτε απευθείας από τα ίδια τα βακτήρια είτε από τα πεπτίδια που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι βιοενεργά.

Αντιμικροβιακή δράση

Παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Διεγείρουν την ανάπτυξη των επιθυμητών μη παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο.

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Έχουν αντικαρκινική δράση

Έχουν αντικαρκινική δράση, είτε με απευθείας αναστολή του σχηματισμού καρκινικών κυττάρων είτε με δέσμευση ή/και αποδόμηση (προ)καρκινογόνων ενώσεων στο έντερο.

Βοηθούν το ουροποιητικό

Βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη). 

Τα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής είναι μία σίγουρη λύση για την πρόσληψη προβιοτικών καλλιεργειών που επιφέρει τα ευεργετικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Όμως, καταναλώνοντας τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα και άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Γιαούρτι με φρούτα κεφίρ και άλλα ροφήματα με προβιοτικά αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Πηγή

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *