Δευτέρα, 15 Απριλίου

Σούπα και η θρεπτική της αξία για την υγεία! 

Σούπα και η θρεπτική της αξία για την υγεία! 

Η σούπα έχει μεγάλη θρεπτική αξία και σήμερα θα σας μιλήσουμε για αυτή. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα, η λαχτάρα για ένα ζεστό ρόφημα ή σούπα που θα καταφέρει να μας θερμάνει από μέσα προς τα έξω γίνεται σχεδόν επιτακτική ανάγκη. Στο προσκήνιο έρχονται λοιπόν ο καφές, τα αφεψήματα και, φυσικά, οι σούπες!




Δεν μας χαρίζουν, όμως, μόνο ζεστασιά! Η θρεπτική τους αξία είναι ίσως ο βασικός λόγος για τον οποίον οι σούπες αξίζει να ενταχθούν στη διατροφή μας! Μάλιστα, επιλέγοντας τα κατάλληλα υλικά, μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες και πολύ θρεπτικό γεύμα. Αν αναρωτιέστε ποια είναι τα συστατικά ενός πλήρους γεύματος, τότε θα σας πούμε πως για να είναι το γεύμα μας ολοκληρωμένο χρειάζεται:

  • μία πηγή πρωτεΐνης
  • μία πηγή αμύλου / υδατανθράκων
  • μία πηγή λιπαρών
  • και λαχανικά

Αν, λοιπόν, σκεφτούμε κάποιες από τις πιο αγαπημένες σούπες, θα δούμε πως τα συστατικά τους τις περισσότερες φορές είναι: μία πηγή πρωτεΐνης π.χ. κρέας, ψάρι, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά τραχανάς / πλιγούρι ή γαλακτοκομικά δημητριακά / αμυλούχα όπως ρύζι, ζυμαρικά, σιτάρι-τραχανάς, πατάτα ή καλαμπόκι καθώς και λαχανικά και μυρωδικά που δίνουν γεύση, νοστιμιά και φυτικές ίνες.

Σούπα και λιπαρά

Όσον αφορά τα λιπαρά… τότε εκεί έχουμε ποικιλία και ευελιξία. Στις σούπες, τις περισσότερες φορές, συναντούμε λιπαρές ύλες όπως ελαιόλαδο, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Τα συστατικά αυτά μπορεί να δίνουν ιδιαίτερη γεύση και υφή στις σούπες μας, παράλληλα όμως τις φορτώνουν με αρκετές παραπανίσιες θερμίδες.

Για να είναι το πιάτο σας πιο ελαφρύ, μπορείτε: να αρκεστείτε στο λίπος που θα «βγάλει» η πηγή πρωτεΐνης στη σούπα σας (όπως το ψάρι, το κρέας ή το τυρί) να προσθέτετε μικρή ποσότητα λιπαρής ύλης, π.χ. ελαιόλαδου, όταν η πρωτεΐνης που χρησιμοποιείτε είναι φυτική, π.χ. στα όσπρια να επιλέγετε γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.

‘Έτσι μειώνετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε από τα λιπαρά, ενώ μπορείτε να «παίξετε» με τη γεύση και την υφή προσθέτοντας βότανα, μυρωδικά και χυμό ντομάτας ή/ και αλεσμένα λαχανικά, τα οποία ταυτόχρονα θα της «χαρίσουν» και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο του χυμού ντομάτας.

Η σούπα προσφέρει ενυδάτωση

‘Όπως μπορεί να φαντάζεστε, οι σούπες εκτός από θρεπτικά συστατικά και ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) που προσφέρουν, αποτελούν και πηγή ενυδάτωσης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του όγκου τους, από 50% έως 75% αποτελείται από νερό. Η περιεκτικότητά τους σε νερό, σε φυτικές ίνες (όταν προσθέτουμε τρόφιμα όπως λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένα δημητριακά) και πρωτεΐνη αποτελούν και τους βασικούς λόγους που κάνουν τη σούπα και μια χορταστική λύση!

Σούπα και η θερμιδική της αξία

Εάν τώρα χρησιμοποιήσουμε τα λιπαρά με τον «ευέλικτο» τρόπο που προτείνεται παραπάνω, τότε ο κορεσμός που προσφέρουν σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμιδική τους αξία τη μετατρέπουν σε ένα ιδανικό «εργαλείο» για να ελέγχουμε πιο αποτελεσματικά το βάρος μας. Επιπλέον, όταν τις χρησιμοποιούμε ως πρώτο πιάτο, μας βοηθούν στον έλεγχο της όρεξη και μας αποτρέπουν από το να καταναλώσουμε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες από το κυρίως πιάτο.

Μια βόλτα στη μαναβική του σούπερ μάρκετ, στο κρεοπωλείο ή ακόμα και στο ντουλάπι της κουζίνας σας μπορεί να σας δώσει ιδέες για να δημιουργήσετε θρεπτικές, νόστιμες και πολλές φορές οικονομικές λύσεις. Που θα σας λύσουν τα χέρια για το τι θα μαγειρέψετε, θα σας προσφέρουν απαραίτητα συστατικά για το σώμα και το πνεύμα και γιατί όχι θα σας βοηθήσουν να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *