Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Θαυματουργά λαχανικά & βότανα για δερματικές παθήσεις

Θαυματουργά λαχανικά & βότανα για δερματικές παθήσεις

Θαυματουργά λαχανικά & βότανα για δερματικές παθήσεις

Υπάρχουν δερματικές παθήσεις, που όλοι ξέρουμε πόσο επίμονες μπορούν να γίνουν μερικές φορές. Οι λειχήνες και η ψωρίαση είναι μερικές από αυτές. Υπάρχουν όμως βότανα και λαχανικά για δερματικές παθήσεις, έχουν θαυματουργές ιαματικές ιδιότητες.


01/Κολλιτσίδα

Κολλιτσίδα

Ονομάζεται έτσι λόγω της ιδιότητας που έχει ολόκληρο το φυτό, αλλά και οι καρποί του, να κολλάει στα ρούχα ή το τρίχωμα των ζώων με τις αγκιστροειδείς τρίχες του. Η επιστημονική του ονομασία είναι γάλιο και φυτρώνει στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας συναντάται σε περίπου 50 είδη.
Οι άνθρωποι της υπαίθρου το χρησιμοποιούν ευρέως για την περιποίηση των ελκών και των πληγών, ενώ οι βοτανολόγοι θεωρούν πως είναι επίσης χρήσιμο κατά της ψωρίασης.

02/Δελφίνιο

Δελφίνιο

Είναι γνωστό και ως ψειροβότανο, λόγω της ιδιότητας του να σκοτώνει τις ψείρες. Θεωρείται αποτελεσματικό αντιμετώπιση της ψωρίασης και του κνησμού, όμως δεν χρησιμοποιείται συχνά, λόγω του ότι είναι δηλητηριώδες. Το δελφίνιο σε μικρές ποσότητες και χορηγούμενο
κατόπιν ιατρικής συμβουλής, μπορεί να αποβεί αξιόλογα θεραπευτικό. Στην Ελλάδα συναντάται σε 12 είδη.

03/Φουμάρια

Φουμάρια

Ένα μικρό φυτό, η καλλιέργεια του οποίου γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο, είναι η φουμάρια. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, δρα αποτελεσματικά κατά των δερματικών παθήσεων, των λειχήνων και της ψωρίασης. Παράλληλα, ενισχύει το συκώτι και σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνεται ως αντισκορβουτικό και κατευναστικό.

04/Πράσο

Πράσο

Προτείνεται ως «πολυφάρμακο» για μια σειρά παθήσεων. Το πράσο, ένα φυτό που περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α, Β, C, ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά από την 1 η Δυναστεία της Αιγύπτου του 3200 π.χ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ολιγοήμερη δίαιτα με πράσα ωφελεί αυτούς που πάσχουν από δερματικές παθήσεις, ψωρίαση και έκζεμα ενώ ο χυμός του πράσου, όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι, αποτοξινώνει τον οργανισμό

05/Λάχανο

Λάχανο

Το «φάρμακο του φτωχού», όπως αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι το λάχανο, χρησιμοποιείται από το παρελθόν για τη θεραπεία πλήθος ασθενειών. Ενισχυτικό του νευρικού συστήματος, κατά της αυπνίας, του βήχα και του έλκους του στομάχου, το λάχανο είναι «φάρμακο» και για δερματικές
παθήσεις. Σύμφωνα με την λαϊκή ιατρική, τα λαχανόφυλλα ωμά ή ζεματισμένα ως κατάπλασμα ή κομπρέσες, αντιμετωπίζουν τη ψωρίαση, τα εκζέματα, τους καλόγερους και τις νευραλγίες.

06/Μελιτζάνα

Μελιτζάνα

Κατάγεται από την Ινδία και την Κίνα, από όπου διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ευρώπη έφτασε μόλις τον 160 αιώνα και έκτοτε μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Όταν τα φύλλα της μελιτζάνας γίνονται κατάπλασμα που εφαρμόζεται εξωτερικά, έχουν επουλωτικές ιδιότητες σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και σε καλόγερους.

07/Λεμονιά

Λεμονιά

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C, D, ασβέστιο και μαγνήσιο, το λεμόνι θεωρείται ένα πολύτιμο φάρμακο. οι Σοβιετικοί στρατιώτες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιμετώπισαν τον παγωμένο χειμώνα, λαμβάνοντας σκόνη λεμονιού ως δυναμωτικό. Το λεμόνι προσφέρει αντοχή στον οργανισμό, είναι αντισηπτικό και καθαριστικό του αίματος, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται ευεργετικό σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, εξιοτερικά ο χυμός του λεμονιού, αντιμετωπίζει τη ψωρίαση και εξαλείφει τις φακίδες.

08/Αγριοπανσές

Αγριοπανσές

Ο αγριοπανσές ήταν γνωστός στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη ως θεραπευτικό φυτό. Κάποιοι πιστεύουν ότι τόσο οι αρχαίοι Έλληνες, όσο και οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν το φυτό «φλοξ». Τα συστατικά του περιλαμβάνουν σαπωνίνες, φλαβονοειδή, σαλικυλικά άλατα, ρουτίνη, τανίνη, φυτική κόλλα, πτητικό έλαιο.

Ο αγριοπανσές είναι πολύ καλό φάρμακο για δερματικές παθήσεις, ξηρά και υγρά εκζέματα, ακμή, ψωρίαση, έρπη, λειχήνες προσώπου και άλλα προβλήματα του δέρματος, που συνοδεύονται από δερματικές εκκρίσεις. Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων ο αγριοπανσές χρησιμοποιείται ως κομπρέσα ή αλοιφή.

09/Πεύκο

Πεύκο

Το πεύκο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δέντρα της ελληνικής γης. οι αρχαίοι Έλληνες αφιέρωναν το πεύκο σε θεούς, λόγω των πολλαπλών χρήσεων του στην καθημερινότητα.
‘Όταν αφιερωμένο στον Ποσειδώνα, επειδή έδινε το καλύτερο ξύλο για την κατασκευή πλοίων και
ήταν το αγαπημένο δέντρο της Ρέας, γιατί συμβόλιζε τον σύνδεσμο ουρανού και γης.

Τα σημαντικότερα θεραπευτικά συστατικά του είναι η γλυκοσίδα, η τανίνη, οι ρητίνες, το πινένιο και τα τερπένια. Μερικές χούφτες φρέσκων φύλλων πεύκου στο μπάνιο, αφού τα έχουμε βράσει
προηγουμένως, ξεκουράζουν και ταυτόχρονα ωφελούν στην δερματικών προβλημάτων όπως είναι τα εξανθήματα και η ακμή.

10/Ίνουλα

Ίνουλα

Οι βοτανολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για το«πάνακες χαιρώνειον» ένα από τα γνωστότερα
βότανα που χρησιμοποιούσε ο Χείρωνας, κατά τους αρχαίους Έλληνες. Πρόκειται άλλωστε για ένα φυτό, που χρησιμοποιούν οι εναλλακτικές μέθοδοι για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Εξωτερικά εφαρμόζεται κατά της ψωρίασης, του έρπητα, της φαγούρας και άλλων δερματικών παθήσεων. οι ειδικοί συστήνουν κατά της ψωρίασης μια αλοιφή, η οποία παρασκευάζεται από σκόνη ρίζας ίνουλας, αναμεμειγμένη με μια λιπαρή ουσία. Η ίνουλα φυτρώνει στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, ενώ συναντάται και στη Χώρα μας.

11/Κισσός

Κισσός

Πανάκεια για πολλές ασθένειες θεωρούσε τον κισσό ο Διοσκουρίδης. οι σημερινοί βοτανοθεραπευτές, του αποδίδουν πολλές ιαματικές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων θεωρείται ότι καταπολεμά τη ψώρα, τη ψωρίαση, τα έλκη και αρκετές χρόνιες δερματικές παθήσεις. Για τη θεραπεία τους συστήνεται η κατανάλωση οινώδους

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *