Τρίτη, 30 Μαΐου

Θυροειδής ο πιο “μυστήριος”αδένας!

Θυροειδής αδέναςΘυροειδής αδένας

Ο πιο “μυστήριος” αδένας οι περισσότερες από εμάς έχουμε ακούσει για ανθρώπους που πάσχουν από «θυρεοειδή»,όμως πρέπει να ξέρουμε τι πραγματικά είναι . Ο θυρεοειδής αδένας μοιάζει με πεταλούδα, βρίσκετε στη βάση του λαιμού και είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού, καθώς η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή ορμονών.Τι γίνεται, όμως αν αυτός παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία και προβλήματα μπορεί να μας προκαλέσει μια οποιαδήποτε διαταραχή του;

Απότομη αύξηση ή μείωση βάρους, δερματολογικά, μυοσκελετικά και ψυχοσωματικά προβλήματα και πάσης φύσεως διαταραχές που τυχόν αισθάνεσαι μπορεί να οφείλονται σε κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Όλα αυτά, όμως, μπορείς να τα προλάβεις, κάνοντας κάποιες απλές εξετάσεις και να τα αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά με την κατάλληλη αγωγή.


Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί δυσανάλογα περισσότερο, σε σχέση πάντα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου. Ο ασθενής που πάσχει από υπερθυρεοειδισμό παράγει περισσότερες ορμόνες, εξαιτίας των οποίων αυξάνεται ο ρυθμός μεταβολισμού. Στην περίπτωση αυτή, ο θυρεοειδής μπορεί να είναι φυσιολογικός ή να παρουσιάζει διόγκωση .

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού : Τα κύρια συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν είναι ταχυπαλμίες, ταχυκαρδίες, ανωμαλίες καρδιακού ρυθμού, αλλά και αυξημένη πίεση. Άλλα πολύ συνήθη συμπτώματα είναι η απώλεια βάρους, που δεν οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής ή σε αυξημένη σωματική άσκηση, η έντονη εφίδρωση, οι εξάψεις, η δυσανεξία στη ζέστη, η έντονη νευρικότητα, οι διαφορετικών ειδών διαταραχές στα μάτια, η νευρικότητα, η μυϊκή αδυναμία και το αίσθημα κόπωσης.

Διάγνωση υπερθυρεοειδισμού : Με ειδικές εξετάσεις αίματος, με υπερηχογράφημα και σπινθηρογράφημα.

Θεραπεία υπερθυρεοειδισμού:Ο γιατρός σου θα κρίνει αν θα χορηγήσει αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ή χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή.

Θυροειδής αδένας

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι η συχνότερη από τις θυρεοειδοπάθειες και, όταν κάποιος πάσχει από αυτόν, παρατηρείται μια αδυναμία στην παραγωγή επαρκούς ποσότητας θυρεοειδών ορμονών. Οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή λεχώνες ή που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης είναι πιο επιρρεπείς στον υποθυρεοειδισμό.

Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού : Αυτά που συνήθως εκδηλώνονται είναι η υπνηλία, η σωματική κόπωση, η δυσανεξία στο κρύο, η αύξηση βάρους, η κατακράτηση υγρών, η ξηροδερμία, η δυσκοιλιότητα, οι διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες, η βραχνάδα στη φωνή, η αραίωση των φρυδιών αλλά και οι βραδυκαρδίες.

Διάγνωση υποθυρεοειδισμού: Αν διαπιστωθεί ότι πάσχεις από υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός σου θα σου συστήσει φαρμακευτική αγωγή, με την οποία θα μπορείς να ελέγχεις το θυρεοειδή σου για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Θεραπεία υποθυρεοειδισμού:Εξαρτάται από την ηλικία, τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση και, φυσικά, από την έκταση του υποθυρεοειδισμού. Το βασικό φάρμακο που δίνεται για την αντιμετώπισή του είναι το Τ4. Μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τη λήψη των φαρμάκων, παρουσιάζεται βελτίωση.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η αυτοάνοσος νόσος Hashimoto είναι μία από τις πλέον συχνές θυροειδοπάθειες. Όπως συμβαίνει και σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα έτσι και στη νόσο Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού μας, αντί να προστατεύει τον οργανισμό, αντιθέτως στρέφεται εναντίον του. Αν πάσχεις, δηλαδή, από αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό, το σώμα σου επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα. Αυτή η επίθεση προκαλεί μια σταδιακή καταστροφή των οργάνων. Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι; Η νόσος αυτή είναι πιο κοινή σε μεσήλικες γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Επίσης, ευάλωτοι είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Συμπτώματα θυρεοειδίτιδας :Μερικά από τα συμπτώματα,είναι η χρόνια κόπωση, η κατάθλιψη, η πεσμένη libido, η δυσκολία συγκέντρωσης και η υπνηλία. Από δερματολογικής, είναι πιθανή εμφάνιση ξηροδερμίας και αφυδάτωσης μαλλιών και νυχιών, και η μερική αλωπεκία. Ο ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα, αύξηση βάρους, μειωμένη γονιμότητα και συχνές αποβολές. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η νόσος Hashimoto μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα.

Διάγνωση θυρεοειδίτιδας:Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι εύκολο να διαπιστωθεί, με εξειδικευμένα αιματολογικά test και υπερηχογράφημα υποθυρεοειδούς.

Θεραπεία θυρεοειδίτιδας: Αν διαγνώσουν ότι πάσχεις από τη νόσο, τότε η θεραπεία της γίνεται με χορήγηση θυροξίνης, η ποσότητα της οποίας εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Η διαδικασία της θεραπείας, όπως σε όλες τις χρόνιες ασθένειες, μπορεί να διαρκέσει εφ’ όρου ζωής. Επίσης, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, συχνά (αλλά όχι πάντα), μπορεί να εξελιχθεί σε υποθυρεοειδισμό, γι’  αυτό και συστήνεται η στενή παρακολούθησή της και ο τακτικός επανέλεγχος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *