Δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη:Μάθε πως θα την αντιμετωπίσεις
Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερο διαβάζεις για δίαιτες και προϊόντα χωρίς γλουτένη. Μάλιστα, celebrities, όπως η Lady Gaga και η Μάιλι Σάιρους, δηλώνουν ότι οφείλουν την καλή υγεία και την άψογη σιλουέτα τους στο γεγονός ότι ακολουθούν ένα gluten free lifestyle. τι είναι, όμως, η γλουτένη και ποιοι πραγματικά μπορούν να επωφεληθούν από μια διατροφή χωρίς αυτή;
Τι είναι η γλουτένη
Η γλουτένη ή gluten (προέρχεται από την ελληνική λέξη «γλοιός») είναι μια φυσική πρωτεΐνη που τη συναντάμε σε δημητριακά, όπως το κριθάρι, η σίκαλη, αλλά και σε όλα τα παράγωγα του σιταριού, όπως το πλιγούρι, το σιμιγδάλι, κ.ά.Σε φυσιολογικές συνθήκες, διασπάται στο λεπτό έντερο και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αλλά σε συγκεκριμένους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει βλάβες.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωσή της, αφού χρησιμοποιείται, όχι μόνο στις ζύμες. αλλά και ως ενισχυτικό γεύσης και πρόσθετο σε πολλά τρόφιμα ως πυκνωτικό
και συνδετικό μέσο. Μπορεί, επίσης, να βρεθεί σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως φάρμακα, βιταμίνες ή ακόμα και σε κραγιόν.
Η υπερβολική κατανάλωσή της σε συνδυασμό με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (από στρες, ιώσεις και αντιβιώσεις) συνδέεται με γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά και με την αύξηση του βάρους.
Δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη:Μάθε πως θα την αντιμετωπίσεις
Γλουτένη σε ποια τρόφιμα βρίσκεται;
Εκτός αν φέρουν την ένδειξη «χωρίς Γλουτένη» ή “Gluten Free”, θα βρεις γλουτένη σε οτιδήποτε
περιέχει αλεύρι, φαρίνα, κριθάρι, σιτάρι, σιμιγδάλι και πλιγούρι, όπως:
- Ψωμί, κουλουράκια, κρουτόν, φρυγανιές, δημητριακά, κράκερ.
- Ζύμες, πίτσες και πίτες.
- Σνακ και γλυκά (κέικ, μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια, γαριδάκια).
- Μακαρόνια, χυλοπίτες και όλες τις κατηγορίες ζυμαρικών.
- Έτοιμες σάλτσες, σος, ντρέσιγκ και ζωμούς.
- Προτηγανισμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα αλλαντικά, έτοιμες σούπες του εμπορίου.
- Καραμέλες, μαρμελάδες, μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα.
- Μπίρα, τζιν, ουίσκι, βότκα και λευκό ξύδι.
Δυσανεξία στη γλουτένη
Ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 1 % του πληθυσμού, πάσχει από την πιο σοβαρή και επικίνδυνη δυσανεξία στη γλουτένη, την κοιλιοκάκη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα περιγράφει την κοιλιοκάκη ως μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη
(αυτοάνοσο νόσημα).
Δηλαδή. όταν κάποιος με κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, γίνεται μια αυτοάνοση αντίδραση στο σώμα, που καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε χρόνιο υποσιτισμό, οστεοπόρωση και υπογονιμότητα.
Σχετίζεται, επίσης. με υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου, όπως το λέμφωμα και τον
καρκίνο του εντέρου.
Δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη:Μάθε πως θα την αντιμετωπίσεις
Δυσανεξία στη γλουτένη συμπτώματα
Τα συμπτώματα που πρέπει να σε υποψιάσουν ότι μπορεί τα προϊόντα γλουτένης να σε βλάπτουν:
- Συνεχείς πονοκέφαλοι, ανεξήγητη κόπωση, διάρροια, κοιλιακοί πόνοι και διαρκές φούσκωμα,ευερεθιστότητα, κράμπες, πόνοι στις αρθρώσεις και στο στομάχι, έντονες μελαγχολικές τάσειςκαι αυξημένο άγχος, δερματικά εξανθήματα, άστατος κύκλος, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα ή συνεχόμενες αποβολές, ανεξήγητη αναιμία, μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια. πληγές στο στόμα, μειωμένη όρεξη, απώλεια βάρους.
Βέβαια, τα συμπτώματα μπορούν να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία
που άρχισε να τρώει τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και την ποσότητα που καταναλώνει.
Θεραπεία κοιλιοκάκης
Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο και καμία φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να θεραπεύσει την κοιλιοκάκη. Για να μπορέσουν οι ασθενείς να ζήσουν μια ζωή χωρίς επιπλοκές, θα πρέπει να αποκλείσουν εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή τους για πάντα.
Αν σου αρέσουν τα άρθρα του beauty secrets κάνε like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεσαι καθημερινά!
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Δυσανεξία στη γλουτένη
- 10 τρόποι για να απαλλαγείς από το φούσκωμα!
- Γλυκαντικές ουσίες:Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ