Τετάρτη, 17 Απριλίου

Το ροχαλητό σκοτώνει….όχι μόνο τον έρωτα!

Το ροχαλητό σκοτώνει....όχι μόνο τον έρωτα!

Το ροχαλητό σκοτώνει….όχι μόνο τον έρωτα!

Μέχρι πρότινος, το ροχαλητό δεν θεωρούνταν τίποτε περισσότερο από μια θορυβώδης ενόχληση, ικανή να κρατήσει ξύπνια εσένα ή το σύντροφό σου. Θα το πίστευες όμως αν σου λέγανε ότι το ροχαλητό σκοτώνει;Γιατί μπορεί να ευθύνεται για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και κατάθλιψη;

Το ροχαλητό δεν είναι τόσο αθώο, αφού μπορεί να εξελιχθεί σε άπνοια στον ύπνο, μια σοβαρή και ύπουλη διαταραχή με πολλούς «κρυφούς» κινδύνους. Γι’ αυτό, αντί να του κάνεις παράπονα ότι ροχαλίζει, είναι προτιμότερο να τον πείσεις να επισκεφτεί άμεσα κάποιον ειδικό. Αν τώρα έχουν κάνει σε εσένα παράπονα, μη θιχτείς υποστηρίζοντας ότι είσαι «απλά κουρασμένη». Αλλά εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να κρύβει κάτι το ροχαλητό, με την επίσκεψή σου σε έναν ΩΡΑ.

Γιατί ροχαλίζουμε;

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν αναπνέουμε, ο αέρας εισέρχεται από τη μύτη ή το στόμα και περνά ανάμεσα από τη μαλακή υπερώα στους πνεύμονες. Το πίσω μέρος του στόματος, όπου η γλώσσα και το ανώτερο τμήμα του λαιμού ενώνονται με τη μαλακή υπερώα και τη σταφυλή, δονείται, και ο αεραγωγός στενεύει ή κλείνει.

Έτσι, εμποδίζει την ομαλή διέλευση του αέρα και προκαλεί τη δόνηση της υπερώας και της σταφυλής. Αυτές «χτυπάνε» στο πίσω μέρος του λαιμού, και γι αυτό ακούγεται το ροχαλητό. Όσο πιο στενός είναι ο αεραγωγός, τόσο πιο δυνατό είναι το ροχαλητό. Μπορεί ακόμη να προκληθεί από προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Όπως μια «βουλωμένη» μύτη ή κάποια δυσλειτουργία στο στόμα ή το λαιμό.

Ροχαλητό αιτίες

 • Αλκοόλ, ηρεμιστικά και αντισταμινικά.
 • Αμυγδαλές και κρεατάκια.
 • Ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης.
 • Αύξηση βάρους ή παχυσαρκία: Η δεύτερη αποτελεί ίσως την κυριότερη αιτία. Τα άτομα με υπερβολικό βάρος έχουν ογκώδεις ιστούς στην περιοχή του λαιμού, φαινόμενο που εμποδίζει τη ροή του αέρα.
 • Ηλικία: Εμφανίζεται συχνά σε άτομα μέσης ηλικίας καθώς και μεταξύ 50 με 60 ετών.
 • Κάπνισμα.
 • Κληρονομικότητα.
 • Κρυολογήματα.
 • Στραβό ρινικό διάφραγμα.
 • Φύλο: Οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες.
 • Χρόνια Αποφρακτική Ρινίτιδα (προκαλείται από κρυολογήματα ή αλλεργίες).

Και τα παιδιά ροχαλίζουν

Δεν είναι μόνον «κουσούρι» των ενήλικων αλλά και των παιδιών και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί μπορεί να έχουν το σύνδρομο ύπνου άπνοιας. Η κύρια αιτία σε αυτές τις ηλικίες είναι οι διογκωμένες αμυγδαλές και η παχυσαρκία.

Προκαλεί: χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, υπερκινητικό σύνδρομο, νευρικότητα. Δύσκολη προσαρμογή στο περιβάλλον του σχολείου, αλλαγές στα χαρακτηριστικά τον προσώπου. Η μακροχρόνια και μεγάλου βαθμού απόφραξη μπορεί να καταλήξει σε πνευμονική υπέρταση και δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια.

Πως θα το καταλάβεις

Εάν το παιδί σου έχει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν μπορεί να καταπιεί εύκολα, το στόμα του είναι ανοιχτό και το άνω χείλος ανυψωμένο. Επίσης, η ομιλία του είναι ένρινη, τα δόντια του αναπτύσσονται ανώμαλα. Η αναπνοή του είναι δύσοσμη και εμφανίζει συχνές λοιμώξεις των αμυγδαλών.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *