Τετάρτη, 5 Αυγούστου

2 νόστιμες & εύκολες συνταγές με χταπόδι!

2 νόστιμες & εύκολες συνταγές με χταπόδι!

Ανήκει στην «οικογένεια» των θαλασσινών και το καταναλώνουμε πιο συχνά το καλοκαίρι, αλλά και κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ο λόγος για το χταπόδι, ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που σίγουρα αξίζει μια θέση στο νηστίσιμο και όχι μόνο διαιτολόγιό μας. Σήμερα σου παρουσιάζουμε 2 εύκολες συνταγές με χταπόδι καθώς και πληροφορίες για τη διατροφική αξία του αγαπημένου αυτού θαλασσινού μεζέ!

ΧΤΑΠΟΔΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ 

Το χταπόδι είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή, έναντι του κόκκινου κρέατος. Περιέχει καλής ποιότητας ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την προστασία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.




Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη ΒΙ2, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και λείπει από το νηστίσιμο μενού, καθώς περιέχεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Από την άλλη, περιέχει απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α. Ίσως, όμως, το πιο ιδιαίτερο διατροφικό χαρακτηριστικό του χταποδιού έχει να κάνει με την περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη.

Για πολλούς, οι λέξεις θαλασσινά και υψηλή χοληστερόλη αίματος δεν πηγαίνουν μαζί. Το χταπόδι, ωστόσο, αποτελεί μια πολύ καλή περίπτωση, καθώς η ποσότητα χοληστερόλης του είναι σχεδόν η μισή από τα υπόλοιπα θαλασσινά και αντίστοιχη με αυτή ενός ψαριού.

Κλείνοντας, το μόνο σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πουρίνες, για αυτό καλό είναι να μην υπερκαταναλώνεται από άτομα που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μέτριο χταπόδι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 1/2 ποτηράκι ξίδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα δύο
  • Ι ρίζα φινόκιο, κομμένη σε χονδρά κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανοίγουμε 2 μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στον πάγκο φτιάχνοντας έναν σταυρό. Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια. Τοποθετούμε το χταπόδι στο κέντρο του σταυρού που φτιάξαμε με τα αλουμινόχαρτα. Ρίχνουμε πάνω στο χταπόδι το κρεμμύδι, το φινόκιο και τις σκελίδες του σκόρδου και το περιχύνουμε με το ξίδι.

Κλείνουμε καλά τα φύλλα του αλουμινόχαρτου ώστε αν γίνεται να μη φεύγουν έξω τα υγρά και οι ατμοί. Παίρνουμε ένα ταψί τοποθετούμε το τυλιγμένο χταπόδι στο κέντρο του. Ψήνουμε για μία ώρα στους 180C και στη συνέχεια ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλη 1/2 ώρα
περίπου,

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

ΥΛΙΚΑ

  • I κιλό χταπόδι
  • 2 σγουρά μαρούλια
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές μουστάρδα
  • 4 κουταλιές μπαλσάμικο
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια, ψίχα
  • 1/2 ματσάκι άνηθου ψιλοκομμένο
  • Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το χταπόδι, το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πλένουμε τη ρόκα και τα μαρούλια και τα κόβουμε με το χέρι. Αναμειγνύουμε τα λαχανικά με τα χταποδάικια σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα καρύδια, το μπαλσάμικο, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι, και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *