
5 μεσογειακές συνταγές για τάρτες!
Αν αναζητάς την ιδανική διατροφή, το πιθανότερο είναι να καταλήξεις στη μεσογειακή δίαιτα που έχει ως βάση τα λαχανικά, τα οποία πολλές μελέτες παγκοσμίως εκθειάζουν. ‘Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διάφορων μορφών καρκίνου, αλλά και άλλων νοσημάτων.
Οι ευεργετικές ιδιότητές τους οφείλονται σε ουσίες που δημιουργούνται από τα φυτά και έχουν βιολογικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, όπως οι βιταμίνες, και τα αντιοξειδωτικά, κ.ά. Γι’ αυτό μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ντομάτες, πιπεριές αποτελούν προστατευτική ασπίδα κατά των σύγχρονων παθήσεων. Δοκίμασε τις 5 μεσογειακές συνταγές για τάρτες που σου προτείνουμε. Έχουν λίγες θερμίδες και μπορούν να αποτελέσουν ένα ελαφρύ δείπνο.
Οι συνταγές
Βασική συνταγή ζύμης για τάρτα
Για μία τάρτα διαμέτρου 22 εκ. θα χρειαστείς:
- 300 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. βούτυρο
- 1 κρόκο αυγού, αλάτι
Εκτέλεση για τη ζύμη:
1. Σ’ ένα μπολ ρίχνεις το αλεύρι, ανοίγεις μια λακκούβα στο κέντρο του και το ανακατεύεις με το ψιλοκομένο βούτυρο.
2. Ζυμώνεις τα υλικά καλά και προσθέτεις τον κρόκο του αυγού καθώς και 2-3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό.
3. Μεταφέρεις τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και ζυμώνεις δυνατά και γρήγορα μέχρι να γίνει ομοιογενής.
4. Κάνεις τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγεις με διαφανή μεμβράνη και την αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Για το ψήσιμο
Σε περίπτωση που θέλεις να τη γεμίσεις με φρούτα και γιαούρτι ως επιδόρπιο.
1. Αλείφεις με βούτυρο μία φόρμα,
2. Ανοίγεις τη ζύμη σε διάμετρο 30 εκ. και τη στρώνεις στη φόρμα. Σκεπάζεις τη ζύμη με χαρτί για φούρνο και ρίχνεις πάνω μια χούφτα ξερά φασόλια (για να μη φουσκώσει).
3. Ψήνεις τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
4. Μόλις ψηθεί αφαιρείς το χαρτί και τα φασόλια και ψήνεις για άλλα 5 λεπτά.
5 μεσογειακές συνταγές για τάρτες!
Τάρτα με σπαράγγια και σολομό
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Για τη γέμιση θα χρειαστείς:
- 10 φέτες καπνιστό σολομό
- 1 κιλό περίπου σπαράγγια (φρέσκα ή κονσέρβας)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 150 γρ. μυζήθρα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος light
- 3 αυγά
- αλάτι, πιπέρι
1. Ετοίμαζεις τη βάση της τάρτας σύμφωνα με τη βασική συνταγή και στρώνεις τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος.
2. Καθαρίζεις τα σπαράγγια και τα βράζεις για 10 λεπτά σε καυτό αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν τα στραγγίζεις και τα αφήνεις για λίγο στην άκρη.
3. Ρίχνεις στο μίξερ τα αυγά με τη μυζήθρα, τα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα, το σκόρδο, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το πιπέρι και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει.
4. Στρώνεις πάνω στην τάρτα μία φέτα σολομό και τη σκεπάζετε με μερικές κουταλιές της σούπας από το μείγμα.
5. Βάζεις επάνω τα μισά σπαράγγια κατά μήκος του σκεύους. Περιχύνεις μερικές κουταλιές από το μείγμα και συνεχίζεις το «στρώσιμο» με σολομό και σπαράγγια.
Τέλος στρώνεις το υπόλοιπο μείγμα.
6. Ψήνεις την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Μόλις ψηθεί αφήνεις να κρυώσει και τη σερβίρεις.
Τάρτα με κρεμμύδι και τυρί
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Για τη γέμιση θα χρειαστείς:
- 3 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα σε φέτες
- 4 φύλλα φασκόμηλο, ψιλοκομμένα
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- αλάτι, πιπέρι
1. Ετοίμαζεις τη βάση της τάρτας σύμφωνα με τη βασική συνταγή.
2. Κόβεις τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
3. Σε ένα τηγάνι ρίχνεις 3 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρεις ελαφρά τα κρεμμύδια προσθέτοντας το κρασί.
4. Όταν εξατμιστεί, σβήνεις τη φωτιά και αλατοπιπερώνεις.
5. Κομματιάζεις την κεφαλογραβιέρα με τα χέρια, τη σκορπίζεις πάνω στην τάρτα και στρώνεις πάνω τα κρεμμύδια και το φασκόμηλο.
6. Ρίχνεις μία κουταλιά της σούπας λάδι και αλατοπιπερώνεις.
7. Ψήνεις την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
5 μεσογειακές συνταγές για τάρτες!
Τάρτα με φέτα & λαχανικά
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Για τη γέμιση θα χρειαστείς:
- 1 μεγάλο πράσο
- 4 μέτρια κολοκυθάκια
- 4 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
- 150 γρ. τυρί φέτα
- 60 γρ. έμενταλ
- 100 ml γάλα
- 2 αυγά
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- αλάτι, πιπέρι
1. Ετοίμαζεις τη βάση της τάρτας σύμφωνα με τη βασική συνταγή.
2. Κόβεις το πράσο και τα κολοκυθάκια σε λεπτές λωρίδες και τις μαραίνεις σε 3 κουταλιές της σούπας λάδι, 7-8 κουταλιές της σούπας νερό και το σκόρδο.
3. Ρίχνεις αλάτι και σβήνεις τη φωτιά.
4. Στρώνεις τα λαχανικά πάνω στην τάρτα. Με ένα πιρούνι πολτοποιείς το τυρί φέτα και το αναμειγνύετε με το έμενταλ, τα αυγά και το γάλα. Αλατοπιπερώνεις κι έπειτα ρίχνεις το μείγμα πάνω στα λαχανικά.
5. Ψήνεις την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Τάρτα με μελιτζάνες
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Για τη γέμιση θα χρειαστείς:
4 μέτριες μελιτζάνες
6 στρογγυλές όμοιες ντομάτες
50 γρ. μαύρες ελιές
200 γρ. τυρί φέτα
4 αυγά
100 γρ. άπαχο γιαούρτι στραγγιστό
4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
4 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι, πιπέρι
1. Ετοίμαζεις τη βάση της τάρτας σύμφωνα με τη βασική συνταγή, προσθέτοντας στη ζύμη 2 κουταλιές της σούπας λάδι και 2 κουταλάκια του γλυκού
2. Κόβεις τις μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες και ψήνεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τις μισές και τις άλλες σε μία κουταλιά λάδι, λίγο νερό και αλάτι.
3. Όταν οι μελιτζάνες στραγγίξουν τις πολτοποιείς στο μίξερ και ρίχνεις τον πουρέ σε ένα μπολ.
4. Προσθέτεις τη φέτα θρυμματισμένη, την παρμεζάνα, τα αυγά χτυπημένα και το γιαούρτι και ανακατεύεις. Έπειτα ρίχνεις το μείγμα πάνω στην τάρτα.
5. Κόβεις τις ντομάτες σε ροδέλες, τις βάζεις πάνω στο μείγμα εναλλάξ με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Ρίχνεις λίγη ρίγανη και πιπέρι.
6. Ανακατεύεις 1 κουταλιά της σούπας λάδι με 3 κουταλιές της σούπας νερό και αλείφεις τα λαχανικά.
7. Ψήνεις την τάρτα για 35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αλείφοντας τα λαχανικά με το μείγμα λαδιού-νερού.
Τάρτα με λαχανικά και ελιές
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Για τη γέμιση θα χρειαστείς:
- 300 γρ. μελιτζάνες και κολοκυθάκια
- 100 γρι τριμμένο κρεμμύδι
- 200 γρ. αποφλοιωμένα ντοματάκια
- 200 γρ. πιπεριές
- 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη μαντζουράνα
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη δάφνη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος light
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πεκορίνο
- 1 κουταλιά της σούπας μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- αλάτι, πιπέρι
1. Ετοιμάζεις τη βάση της τάρτας σύμφωνα με τη βασική συνταγή.
2. Ανακατεύεις το σκόρδο με τα αρωματικά και τα μαραίνετε με το κρεμμύδι σε 1 κουταλιά της σούπας λάδι.
3. Προσθέτεις τα ντοματάκια ψιλοκομμένα και ψήνεις για 7-8 λεπτά.
4. Κόβεις τα λαχανικά σε κύβους, τα σοτάρεις για 3-4 λεπτά σε 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Τα ρίχνεις στη σάλτσα και τα ψήνεις για άλλα 5 λεπτά.
5. Χτυπάς τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, το πεκορίνο, μία πρέζα αλάτι και πιπέρι και προσθέτεις τα λαχανικά χλιαρά. Ρίχνεις το μείγμα πάνω στην τάρτα και τις ελιές κομμένες στη μέση.
6. Ψήνεις την τάρτα για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με την αντίσταση αναμμένη μόνο από κάτω και 15 λεπτά πάνω-κάτω.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
Ταρτάκια με κρεμά ζαχαροπλαστικής & φρέσκα φρούτα!
Λαζάνια με αγκινάρες μια συνταγή σκέτη πρόκληση!
Ψητά λαχανικά όλο έμπνευση!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ
Κράτα το